Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul“: Ziua Porților Deschise

Sâmbătă, 27 mai, Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul“, unitate emblematică a Armatei României, va organiza evenimentul Ziua Porților Deschise, la sediul cazărmii din Bulevardul Vasile Milea, nr. 5-7, între orele 10.00 şi 16.00. Această acțiune a fost inițiată de militarii brigăzii, cei care, purtând uniforma Gărzii de Onoare atunci când primesc înaltele oficialităţi străine, aflate în vizită, reprezintă nu doar armata, ci România, pe fiecare dintre noi.

Cu acest prilej, comandantul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul“, Bogdan Cernat, a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări referitoare la eveniment, pentru cititorii ziarului Cotidianul.

General-maior (r) Constantin Ispas a fost copil de trupă la Regimentul de Gardă „Mihai Viteazul”, a urmat şcoala militară şi a participat la luptele de pe Frontul de Est, la Ţiganca, în cel de-al Doilea Război Mondial

O unitate emblematică

Care este istoricul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul“ și care este specificul său?

Acum 157 de ani, pe 1 iulie 1860, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a înfiinţat prima unitate de gardă, Batalionul 1 Tiraliori, structură concepută atât ca unitate luptătoare, dar şi ca unitate destinată asigurării pazei palatului domnesc şi executării ceremoniilor militare.

Evoluţia unităţilor de gardă a urmat îndeaproape momentele importante ale istoriei naţionale, iar astăzi Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul“ reprezintă o unitate emblematică a Armatei României, specificul său fiind ilustrat de responsabilitatea principală, res­pectiv executarea ceremoniilor şi onorurilor militare la cel mai înalt nivel.

Este prima dată când organizați acest eveniment – Ziua Porților Deschise. De la ce a pornit această inițiativă?

Ziua Porţilor Deschise este o activitate care a fost organizată şi cu alte ocazii, însă acum este prima activitate la care am colaborat cu instituţii culturale şi de învăţământ din Capitală – Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Militar Naţional, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Naţional al Aviaţiei, Muzeul Naţional al Pompierilor, Muzeul de Istorie a Bucureştilor, Facultatea de Istorie din Universitatea Bucureşti, precum şi cu asociaţii de reconstituire istorică ce prezintă toate perioadele istorice – Asociaţia Tradiţia Militară, Asociaţia Redescoperă Istoria, Clubul de Istorie Militară, Retromil Braşov, Asociaţia Terra Dacica Aeterna, Compania Ursului Brun, Asociaţia Deutsche Freikorps, dar şi colecţionari de echipamente şi efecte militare şi alţi invitaţi speciali.

Consider că aceasta este cea mai potrivită cale de a ne cunoaşte şi de a consolida legătura dintre instituţia militară şi societatea civilă, de a ne reuni eforturile pentru a sădi sau dezvolta în inimile copiilor şi tinerilor dragostea pentru istoria neamului, respectul pentru uniforma militară şi pentru jertfa înaintaşilor în împlinirea idealurilor naţionale, altfel spus, mândria de a fi român. Această necesară şi nobilă acţiune au iniţiat-o militarii brigăzii, pentru a se prezenta publicului larg, cu precădere tinerilor, invitându-i pe toţi cei interesaţi de activitatea lor să le păşească „pragul“ cazărmii şi să îi vadă la ei „acasă“ şi poate, ulterior, să aleagă cariera militară.

General de brigadă (r) Viorel Cosma, renumitul academician, şi dânsul veteran al unităţilor de gardă, pe care Preafericitul Teoctist l-a numit „Patriarhul muzicologiei româneşti”

Demonstrații și exponate istorice

Ce vor putea vedea cu această ocazie vizitatorii care vor trece pragul garnizoanei?

Toţi cei care vor fi alături de noi sâmbătă, 27 mai 2017, vor putea să viziteze expoziţia de tehnică şi armament, atelierele pregătite de militarii brigăzii, dar şi să admire exerciţiul demonstrativ la instrucţia de front prezentată de Detaşamentul Drill-team şi concertele susţinute de Muzica Militară. Toate acestea, alături de distinşii invitaţi – muzee, edituri şi asociaţii de reconstituire istorică şi colecţionari de efecte militare.

Ce ne puteți spune despre obiectele expuse în Sala de Tradiții?

Sala de Tradiţii a unităţilor de gardă va fi un punct de vizitare, iar obiectele expuse aici ilustrează evoluţia vreme de 157 de ani, inclusiv istoria recentă. Toate aceste obiecte au o poveste. Vă invit sâmbătă să aflaţi aceste poveşti.

Ce așteptări aveți de la acest eveniment?

Organizarea unui asemenea eveniment presupune eforturi deosebite, iar atingerea scopului, respectiv apropierea tinerilor de istorie, de tradiţiile militare şi de cariera militară, constituie o răsplată în sine, alături de bucuria celor care vor putea vizita şi cunoaşte militarii brigăzii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alice-Diana Boboc 16 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.