Brukenthal, văzut de Van Gogh

Deținător al premiului „Lorenzo il Magnifico“ la Bienala de Artă Contemporană din Florența 2015, Ilie Mitrea revine în expozițiile Muzeului Brukenthal pentru a treia oară, cu un proiect intitulat sugestiv „The Gift“. În plină aniversare a celor două secole care au trecut de când palatul lăsat moștenire de baronul von Brukenthal a devenit muzeu (1817), artistul sibian a adus în sălile muzeului propria sa variantă de cadou.

Cum fostul guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei nu a avut descendenţi direcţi rămaşi în viaţă, acesta lăsa moştenire prin testament palatul, colecţiile şi restul averii sale unui descendent în linie masculină, dintre persoanele cu care se înrudea. În cazul în care urmaşii săi aveau să moară la rândul lor fără a avea copii, familia stingându-se, averea urma să fie preluată de Biserica Evanghelică, iar palatul să devină un muzeu deschis publicului larg, spune povestea oficială a muzeului.

Cadoul artistului pentru Baronul Samuel von Brukenthal constă în 7 picturi în tehnica ulei pe pânză şi o instalaţie. Demersul „nu constituie doar o reverență culturală cu ocazia Bicentenarului Brukenthal 2017, ci și un proiect inedit, un update istoric, o invitație la imaginație. Expoziția deschide dialogul între dinamica constituirii colecției de pictură și vizitatorul expozițiilor din zilele noastre la pinacotecă“, spun curatorii evenimentului.
Dacă doriți să vedeți cum ar fi arătat Samuel von Brukenthal în portrete realizate de Francisc Bacon, Salvador Dali, Andy Warhol, Alfons Mucha sau Vincent Van Gogh, noua expoziție oferă această șansă. În acest mod se desfășoară exercițiul de reinterpretare propus de Ilie Mitrea după modelul oferit de cinci portrete ale baronului, din secolul XVIII, expuse în galeriile Palatului Brukenthal. De asemenea, expoziția prezintă o instalație și o ilustrare a traseului operei de artă atelier – muzeu.

Restaurator de pictură în cadrul laboratoarelor Muzeului Național Brukenthal și membru al grupului Brukenthal von Studio, Ilie Mitrea constituie, în arta contemporană, o prezență ilustrativă pentru fenomenul creației generate în și dinspre fundamentele moștenirilor culturale. „A venit din nou rândul moștenirii Brukenthal – fondator, colecții, muzeu – să primească și să găzduiască darul artiștilor plastici contemporani, iar cel care îl oferă primul în 2017 este Ilie Mitrea“, spun organizatorii expoziției. Vernisajul este programat la Muzeul de Artă Contemporană din strada Tribunei nr. 6, de la orele 17.00. Curatori sunt Robert Strebeli și Alexandra Gălăbuț.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.