Bruxelles: Londra să rezolve problemele legate de ”populaţie, bani şi Irlanda”

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a atras atenţia vineri că guvernul Marii Britanii trebuie să rezolve mai întâi aspectele-cheie legate de „populaţie, bani şi Irlanda”, înainte de negocierile privind viitoarea relaţie cu Uniunea Europeană după Brexit, relatează site-ul The Independent, citat de MEDIAFAX.

„Aş vrea să ne unim în jurul unor principii-cheie în cadrul summitului următor. Trebuie să fie clar că progresul privind populaţia, banii şi Irlanda trebuie să fie pe primul plan, înainte de discuţii privind relaţiile viitoare cu Marea Britanie. Şi trebuie să fim pregătiţi să apărăm această logică pe durata negocierilor”, a spus Tusk.

Guvernul irlandez urmăreşte aprobarea unui document special în cadrul summitului extraordinar al UE de sâmbătă privind Brexit, potrivit căruia dacă Irlanda se va reunifica, atunci Irlanda de Nord ar reintra automat în UE.

Republica Irlanda ar urma să le transmită celor 26 de parteneri europeni că Acordul de la Belfast din 10 aprilie 1998 (cunoscut ca Acordul din Vinerea Mare) conţine un mecanism specific pentru o Irlandă unită, iar noua entitate ar deveni în mod legal un membru al Uniunii Europene.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a insistat, de asemenea, asupra problemelor de rezidenţă, subliniind că problema frontierei irlandeze trebuie să fie tratată cu prioritate.

„Fără progrese privind numeroasele întrebări deschise în legătură cu ieşiriea Marii Britanii, inclusiv chestiunile financiare, nu are sens să avem negocieri paralele”, a declarat Merkel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.