Bucharest Art Week 2015 sub semnul Râsului şi al Uitării

Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane anunță cea de-a doua ediție a Bucharest Art Week (BAW), care se va desfășura anul acesta în perioada 9 – 16 octombrie la București – cel mai important eveniment anual din România de anvergură internațională, dedicat artelor vizuale contemporane, accesibil și destinat publicului larg, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor.
Șapte zile de manifestări artistice în diferite spaţii din întreaga capitală vor întregi imaginea culturală a Bucureştiului sub tema LAUGHTER and FORGETTING / RÂS și UITARE propusă de curatorul general Olga Ștefan (Elveţia), pornind de la cartea omonimă a renumitului scriitor ceh Milan Kundera.
„Ne propunem să devenim, în timp, unul dintre cele mai vizibile evenimente artistice din regiune. Bucharest Art Week doreşte să transforme capitala României într-un etalon al culturii în tranziţie din ţările central şi est-europene”, a declarat Nona Şerbanescu, organizatorul BAW şi preşedinta Asociaţiei pentru Promovarea Artelor Contemporane, la conferinţa de presă de joi, organizată cu sprijinul ArCuB.
„Este o preocupare mai veche a mea, de a conecta publicul general cu arta contemporană de cea mai buna calitate – fără compromisuri valorice”, a adăugat organizatoarea BAW.
Anul acesta, Bucharest Art Week va beneficia de selecția a zeci de artiști consacrați din România, Bulgaria, Cehia, Franța, Germania, India, Israel, Polonia, Ungaria şi SUA.
Tonul ediţiei din 2015 va fi dat la deschiderea oficială din 9 octombrie. Următoarele şase zile vor găzdui o serie de evenimente, cuprinzând instalație, sound design, video, foto, screening-uri de film, performance-uri, conferințe-dezbateri – oferind variațiuni pe temele prezente în lucrarea lui Kundera: memorie, durere provocată de râs, relația dintre viața publică și privată, decepția rezultată din relațiile interumane.
Bucharest Art Week este un proiect inițiat de Asociaţia pentru Promovarea Artelor Contemporane cu sprijinul partenerilor: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”, Uniunea Artiștilor Plastici, Universitatea Națională de Arte din București, Institutul Polonez, Institutul Balassi, Institutul Goethe, Centrul Cultural Ceh. Protocolul evenimentului este asigurat de Domeniile Sâmbureşti și Aqua Carpatica.
Program curatorial Bucharest Art Week 2015

9 Octombrie: Bucharest Art Week Opening
Artiști participanți: Esther Shalev-Gerz (Franța), Dor Guez (Israel), Clemens Von Wedemeyer (Germania), Stefan Sava (Romania), Dan Acostioaei (Romania), Vlad Petri (Romania), Agnieszka Polska (Polonia), Sarah Sweeney (SUA), Nedko Solakov (Bulgaria), Felix Gonzales-Torres(SUA), Himali Singh Soin (India), Sophie Calle (Franța) , Katharina Seda (Cehia), Hito Seyerl (Germania).
Săptămâna continuă cu: eveniment Dan Perjovschi; screening-uri (semnate de Oana Giurgiu (Romania), Lynn Hershman Lesson (SUA), Stefan Haupt (Cehia), Mihai Andrei Leaha (România); performance-uri (prezentate de Xandra Popescu si Larisa Crunteanu, Alex Fifea, Gianina Carbunariu, Mihaela Dragan); expoziţie a grupului Kinema Ikon; Restaging Fotomobil ( expoziție de arhivă, curator Laszlo Ujvarossy); conferinţe-dezbateri (invitaţi: curatori, istorici şi critici de artă, artiști).

Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane (APAC) a fost înființată în anul 2010 cu scopul de a promova și susține artiștii din sfera artelor contemporane vizuale și performative, în demersurile lor creative și accesul publicului la arta contemporană de calitate.
În paralel cu înființarea și gestionarea centrului cultural Independent 84 (2011 – 2012) și a spațiului multifuncțional ART HUB (2013), APAC a inițiat și a organizat în 2010 și 2011 Programul Visual Support, în 2012 și 2013 Programul GrowArt (incluzând proiectele GrowArt Talks, GrowArt Camp Sfântu Gheorghe și Licitația de artă contemporană GrowArt), seriile de debateri cu caracter artistic și social și cursurile ART HUB Lectures. APAC organizează, începând cu 2014, proiectul cultural internațional Bucharest Art Week.

Bucharest Art Week este cel mai important eveniment de anvergură internațională din România dedicat artelor vizuale contemporane, accesibil și destinat publicului larg. Structurat în jurul nevoii de experiment, schimb cultural și dialog între artiști din țări europene, dar nu numai, fiecare ediție a proiectului va aborda o temă de interes social și va avea ca invitat un curator general din țară sau din străinătate. Tema primei ediţii a fost Oraşe, Graniţe şi Atitudini.
Prin anvergura manifestărilor sale, Bucharest Art Week dorește să integreze capitala României în tradiția celorlalte mari oraşe europene precum Berlin, Basel, Viena, Budapesta, Lisabona sau Londra, care au instituit și promovează deja saptămânii ale artei.
Bucharest Art Week este conceput ca o platformă anuală care să faciliteze și să încurajeze schimbul și dialogul cultural între artiștii români și străini.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.