Bucovina: Localitatea în care păstrarea arhitecturii tradiționale este obligatorie

Satul Ciocăneşti, aflat în vestul județului Suceava, este satul muzeu din Bucovina. Aici localnicii sunt obligați să respecte arhitectura tradițională a zonei, potrivit unei decizii a Consiliului Local.

“Aceste motive au apărut în jurul anului 1950 și au fost luate de pe costumul popular. Turiștilor chiar le plac aceste case, gradinile cu flori care sunt în fața caselor”, a spus Marilena Niculița, muzeograf.

Ba mai mult, și cei din țară care vin să-și facă o cabană păstrează modelul tradițional, susțin localnicii.

Succesul turistic al localităţii i-a făcut pe oameni să înţeleagă valoarea moştenirii tradiţionale şi să o transmită mai departe.

“Întâi tencuiesc cu ciment, var și nisp, după ce se uscă pun var, ciment și nisp și cu un model desenez deasupra și-l sculptez cu ceva anume care trebuiește sculptat. După ce se uscă îl vopsesc, dau culoarea varului și apoi dau modelul național cu diferite culori, unul vrea negru, altul vrea maro, altul vrea bej”, a spus Silvia Șcheul, meșter popular, citat de Digi 24.

În comună există și un muzeu al ouălor încondeiate, în care s-au adunat peste 1800 de exponate extrem de rare și valoroase, unele dintre ele fiind premiate la Festivalul Internațional al Ouălor Încondeiate.

Comuna Ciocănești are și un muzeu etnografic, în cadrul căruia turiștii pot să vadă care era stilul de viață al strămoșilor acum sute de ani.

“Turiștii pot urca sus pe muntele Suhard, este un loc foarte frumos unde avem aproximativ 10 stâne tradiționale din care patru sunt și stâne turistice, pot merge acolo, pot degusta din produsele care se prepară acolo la acele stâne”, a spus Marilena Niculița, muzeograf.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.