Bucureștiul, ochii pe lume

Începând de azi, până pe 8 octombrie, Bucureștiul are parte de un festival de fotografie care pune accent pe intensitate. Bucharest Photofest pornește cu sloganul „Let’s get visual!“.

În ceea ce privește programele, Bucharest Photofest „își propune să aducă în oraș, sub ochii noștri, frumusețea în manifestările ei artistice și să ne implice într-o poveste culturală din care toți să ieșim mai bogați“, arată un comunicat de presă. Cele peste 30 de evenimente includ expoziții, proiecții de filme, dezbateri, workshopuri și prezentări de portofoliu. Organizatorii promit că astfel va fi creată o poveste cultural-vizuală „din care nu avem cum să nu facem parte, fie că suntem profesioniști, fie doar iubitori de fotografie.“

Traumele se văd îm peisajele de la Mosul

Imaginea ca document

Suedia este țara invitată special a ediției, iar tema este fotografia documentară. Timp de două săptămâni, împreună ne vom bucura de prezența unor artişti de anvergură internaţională, fotografi sau oameni de film: Niclas Hammarström (Suedia), Nidal M. A. Rohmi (Palestina), Troy Moth (Canada), Polina Shubkina (Rusia – România), Dean C.K. Cox (SUA – Suedia), Elisa Purfürst (Germania) și nu numai, artişti care își vor expune lucrările și își vor împărtăși experienţele deosebite în mijlocul publicului din România. De asemenea, ne vom bucura și de prezența unor îndrăgiți artiști români: Ada Condeescu, Vlad Petri, Ioana Moldovan, Aurel Manea și alții.

Conţinutul acestei ediţii a Bucharest Photofest promovează la Bucureşti Sony World Photography Awards – una dintre cele mai mari competiții de fotografie din lume -, expoziţii speciale cu subiecte din Coreea de Nord până în Iraq sau Fâșia Gaza, din Orientul Mijlociu până în Islanda sau Canada. Proiecțiile oficiale a două filme regizate de cunoscutul fotograf francez Yann Arthus-Bertrand – Terra și A Thirsty World, lansarea și dezbaterea „Protest“, Koudelka: Shooting Holy Land – o proiecție specială de film însoțită de o sesiune Q&A, alături de oamenii din echipa de producție -, iată numai câteva dintre momentele-reper ale acestei povești vizuale intense, care se va încheia, oficial, pe 8 octombrie, dar ale cărei ecouri vor dura mult timp.

Palatul Golestan este fundal pentru ce se poate vedea la Bucureşti

Poze în concert

Astăzi a avut loc deschiderea oficială a manifestării, în Expirat – Halele Carol, seara continuând printr-un concert special oferit de Orkid, o trupă românească foarte apreciată. „Fiindcă Bucharest Photofest nu e doar despre fotografie, ci este un festival total al bucuriei vizuale!“, spun organizatorii.

„Bucharest Photofest e una dintre poveștile care pot fi spuse despre fotografie, o poveste frumoasă pe care o oferim Bucureștiului an de an, din dragoste pentru cultură și frumos. Cu proiecte din lumea întreagă, Bucharest Photofest este proiectul nostru de suflet în care ne implicăm cu multă pasiune și entuziasm şi în care vă invităm să luați parte!“, a declarat Ionuț Trandafirescu, directorul Festivalului Internațional de fotografie Bucharest Photofest.

Bucharest Photofest e despre vizual, despre expunere la mai mult frumos decât de obicei. Despre reacție și schimbare a modului de a vedea, despre educație vizuală și despre intermedierea întâlnirilor cu artiști de anvergură internațională. Manifestarea face parte din Photo Europe Network, cea mai mare reţea de festivaluri de fotografie din Europa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.