×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 22 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 23 septembrie 2017, 10:31
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Măcelul arborilor seculari din Capitală
Bucureștiul sub drujbă
Evacuarea copacilor tăiaţi, negată, dar demonstrată
Evacuarea copacilor tăiaţi, negată, dar demonstrată

O altă oază de verdeață a intrat sub tăișul drujbelor și al volelor. Un spațiu verde din sectorul 2 este aproape să devină o mini-deltă urbană, din cauza nepăsării și indiferenței autorităților locale. Este vorba despre Parcul Sticlăriei din zona Vergului, un spațiu unde s-a dezvoltat un habitat cu mai multe specii de păsări și animale. Abandonat de autoritățile locale de mulți ani, spațiul este plin de gunoaie. În numele igienizării și al amenajărilor, zeci de copaci au fost puși la pământ. Pentru a-și justifica distrugerile, autoritatea locală invocă promiscuitatea, poliția descoperind chiar și un cadavru. ADP Sector 2 susține că arborii scoși din parc se prăbușiseră și erau doar evacuați din parc.

O superbă mini-deltă s-a dezvoltat la câţiva kilometri de centrul Capitalei. Este vorba despre delta din Parcul Sticlăriei, Sectorul 2, habitat în care trăiesc numeroase specii de păsări şi animale, cu lac înconjurat de păpuriş. Zona a fost abandonată de ani de zile de autorităţi, umplându-se de gunoaie. Zilele trecute, acest paradis verde a fost invadat de drujbe, vole și un motocompactor, care au început masacrul. Mai mulți copaci au fost retezaţi, altora li s-au tăiat crengile până aproape de trunchi. Scoarţa unor copaci a fost jupuită de vole, ceea ce conduce rapid la îmbolnăvirea şi moartea lor. Totul a fost descoperit de Octavian Berbeceanu, expert silvic şi, de curând, consilier USR. Berbeceanu intenționa să facă o cartare a zonei Sticlăriei pentru a transforma parcul într-un hub eco-inovativ. Așa i-a surprins pe angajații ADP Sector 2 când tăiau copaci, când împingeau pământul să acopere gunoiul, sub pretextul ecologizării. Autorul faptei? ADP Sector 2, care-și neagă faptele cu îndârjire.

„Venind să fac o cartare a parcului, să ridic topografic parcul cumva, să vedem ce se poate face în el, am găsit aici Primăria Sectorului 2, ADP-ul în speţă“, a declarat public Berceanu. El susține că defrișarea nu era autorizată, ceea ce este o infracțiune, prejudiciul creat în cele trei hectare de teren este imens, numai prețul unui arbore tăiat fiind de 575 de lei. Berbeceanu arată cum a alertat imediat Garda de Mediu. Un alt consilier local USR, Adrian Alexandru, l-a alertat și pe viceprimarul sectorului 2, Dan Cristian Popescu.

Locul unde se află mini-delta

Primăria Sectorului 2 neagă masacrul

„Deci sunt nişte copaci pe acolo care sunt căzuţi de ani de zile, nu sunt tăiaţi de noi, poate au fost cioturi, chestii d’astea tăiate, n-am avea motiv. (...) Păi, nu suntem Schweighofer, n-am avea ce face cu lemnul, n-avem motive ca să îi tăiem. Dacă am construi ceva, ar fi un motiv, dom’ne, avem nevoie de o suprafaţă, ca să construiesc, dar noi nu putem să construim, suntem ADP-ul, n-avem motivaţie“, i-a transmis Popescu pe Facebook consilierului local. „Vrem să punem nişte stâlpi de lumină şi nişte băncuţe, cât mai eco, aşa!“, a declarat Popescu, în condiţiile în care nu există un proiect și nu s-a făcut nicio dezbatere publică. Și directorul ADP neagă tăierea copacilor.

Seifuri și cadavre

„Parcul este în administrarea noastră. Noi am început să facem curățenie acolo pentru că nu s-a făcut nimic de 30 de ani. Erau tone de PET-uri, gunoaie. Acolo locuiau oameni ai străzii, era o zonă rău famată. Ne-a spus poliția de crime, violuri și alte lucruri. Vineri am găsit și un cadavru acolo. Poliția crede că sunt mai multe. Lacul încă este plin de mizerie, de cauciucuri, de cutii. Ne-a spus poliția că acolo vom găsi mai multe seifuri sparte, fiindcă timp de 20 de ani acolo s-au aruncat. Continuăm curățenia. Neavând buget la ADP pentru acest parc, deocamdată facem lucrările cu personalul propriu, facem niște alei din pietriș și cam atât“, a comentat viceprimarul sectorului 2, Dan Cristian Popescu.

Primarul Sectorului 2, Toader Mugur Mihai, a promis în campania electorală că va curăța zona și va amenaja aici un parc. El susține că Primăria Sectorului 2 nu s-a ocupat de parc până acum, pentru că terenul a fost în litigiu.

O întreagă echipă de la Primăria Sectorului 2 nu vede masacrul din Parcul Sticlăriei

2,3 hectare din Parcul Tineretului devin parcare

Consiliul Local al Sectorului 4 a votat, pe data de 31 martie 2017, transformarea a peste două hectare de teren din Parcul Tineretului în parcare. Singurii care s-au opus au fost consilierii USR. Decizia a fost luată în ciuda faptului că pentru această zonă există un proiect pentru Palatul Național al Copiilor. ONG-uri de mediu, peisagişti, dar şi cetăţenii din zonă îşi doresc să fie înconjuraţi de copaci şi verdeaţă, nu de betoane. Oamenii susțin un proiect care vizează amenajarea unei baze sportive pentru Palatul Naţional al Copiilor şi a unei mini-grădini botanice, cu alei pietruite şi aspect natural. Pentru construcția parcării, trebuie betonat spaţiul verde, în condiţiile în care Bucureştiul este atât de poluat. Parcarea ar urma să aibă vreo 755 de locuri, pe lângă cele 2.000 de locuri de parcare deja existente la Polivalentă. În cazul unor evenimente, traficul este estimat la 3.000 de maşini.

Primăria Sectorului 4 una zice, alta face

Inițial, proiectul a fost acceptat de primarul Daniel Băluţă, care a cerut Consiliului General trecerea terenului din administrarea Primăriei Capitalei în cea a Primăriei Sectorului 4, lucru obținut în luna decembrie 2016. După obținerea acordului, primarul și-a dorit parcare, deși era obligat să mențină aceeași destinație a terenului. A avut loc chiar și o dezbatere publică pe tema parcării, dar după ce proiectul a fost aprobat de consilierii locali. „Am notificat şi Primăria Generală, am notificat şi Primăria Sectorului 4, cu plângere prealabilă asupra hotărârii de Consiliu Local. Am notificat Prefectura Municipiului Bucureşti, am notificat, cu plângere, şi Agenţia pentru Protecţia Mediului“, anunţă Dan Trifu, reprezentant al Fundației Eco-Civica, hotărât să atace în instanţă decizia Consiliului Local.

Sacrificiul din Cişmigiu

Măcel extins în Capitală

Bucureștenii nu au uitat de cele 32 de defrișări din vara trecută, comandate de primarul general pe Şoseaua Kiseleff. Arbori tineri și sănătoși au fost doborâți la prima furtună. Fotografiile realizate de bucureșteni sunt dovada de netăgăduit, chiar dacă Firea a negat ordinul pe care îl dăduse. Apoi, drujbele au intrat în Parcul IOR şi în Herăstrău. În Cișmigiu, câteva crengi s-au rupt, iar o femeie cu un copil au fost în pericol să se rănească. A fost destul pentru ca 3-4 copaci să fie rași de pe suprafața pământului. Andreea Sfârlea, cea care a postat fotografii cu primii copaci tăiați pe Kiseleff, a încercat să reclame măcelul peste tot: primării de sector, ALPAB, ADP sau Primăria Capitalei. Ea a primit un răspuns invariabil: „Doamna FIREA a zis să se taie tot!“.

Gabriela DinescuPublicat Joi, 18 mai 2017
2479
 | 8
 | 17
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
tsipter
+2
iresponsabilitate, nepasare, inconstienta si lipsa de perspectiva...in urma cu un secol ,,, CISMIGIUL,,,ERA TOT O DELTA,,,DAR ATUNCI ERAU OAMENI DE ISPRAVA LA CONDUCEREA TARII AVEAU ALTE STUDII SI EDILII ERAU EDILI NU POLITICIENI
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Ghita Bizonu'
+2
Bre! Din cadn in cand se mai lasa cu u mort-doi > Acum cativa ani la p;paoe un bunic si 2 nepotele.. vantu a rupt o craca... o craca cam cat un copoc matur . In late parti (Cotroceni) niste maisni au fost bune de Remat .... cand au cazut niste ploppi prea grisi (si cam .. gaunosi) . Ar mai fi inca 2 lucruri. Ca unii vir ca Nicusor Dan sa fie primar si oricujmnu vior firea. Al doilea este ca de mukte ori se hitarasrte pe teren,. Nu primarul este in parc hitarand ce craca trebuieste taiata,. Da oricum Firea e rea ca nu e din Sibiu si ca are o cota de simpatie mai mare dect Holzspreche Plus ca Firea a lucrat la A 3
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
ha,ha
+3
Ce ne-am face fara usristii #rezistenti cu muci in loc de creier si de ziaristii propagandisti care mananca cu polonicul.
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
nicu cohen
-5
Firea ar trebui arestata pentru acest dezastru ecologic . Eu cred ca e inconstienta in ce consta datoria ei !
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
Normal ca a zis Firea sa se taie
-4
Pai normal ca a zis Firea sa se taie tot. Ce o doare pe ea? Ea nu este din Bucuresti si nici macar nu locuieste in Bucuresti. Noi bucurestenii ar trebui sa alegem doar primari nascuti in Bucuresti, pentru ca cei veniti din alta parte nu pot intelege orasul, nu se simt atasati si din cauza asta murdaresc si distrug. E adevarat, am vazut si oameni care au venit si s-au indragostit de oras, dar putini. Acum, mai ales peste munti, e la moda sa injuri Bucurestiul si daca nu-ti fata vaca. Dar ca primar... Macar sa locuiesti in Bucuresti! Asta ar trebui sa fie conditie descalificanta si de minima decenta.
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+2
SCUZE, EU CA CET RO PENSIONAR NU MAI AM CUVINTE DE COMENTAT ARTICOLUL DECAT CA ESTE UN AMESTEC DE MAFIE BANI MULTI NEGRI HOTIE PE FATA DE ASTA MI E SILA GREATA DESGUST SI COANA FIREA PROMITEA SPATII VERZI SAMD O POPULISTA DE EDITATA !!!!!!!!PACAT PACAT PACAT CA BUCURESTENII NU REACTIONEAZA CUM AR TREBUI !!!!!!!!!
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
Ţăranul @ SOBOLANU
+2
Oooo , mititelul de tine , de cînd cu juna Găbița ... te apucă cam des greața ... ! Ori ești gravid , acum la bătrînețe ... ?
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
Bucurestiul ...
-6
... are undeva la 250 kmp. E maricel. Cam 2 mil se inghesuie in capitala. In acest oras nimeni, niciodata, nu va putea face nici macar cea mai minimalista ordine. B va ramane un oras murdar, plin de praf si poluat. Clujul are vreo 200 kmp si o populatie de 400.000 locuitori. Situatia este incomparabila. B este cea mai urata capitala din lume, dupa Sofia.
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
Gheorghe Gospodaru
+5
Sunt revoltat de ce se intampla si acum in Herastrau. La umbra ideii ca se face toaleta pomilor se taie numai copaci de esenta tare. Copacii uscati sunt ocoliti pentru ca nu sunt la fel de valorosi pentru foc, unii fiind putrezi pe dinauntru. Cu toate acestea drujbele lui Firea ii ocolesc de luni de zile. Mergeti in jurul lacului sa vedeti cum se taie orice altceva decat ce trebuie. Aceasta golaneala dureaza de ani de zile. Acum doi ani au taiat varfurile stejarilor de pe aleea principala de la Arcul de Triumf desi sunt inca copaci uscati la care nimeni nu se uita. Golaneala golanelii cu beculete aprinse. Nu se curata ramuri uscate ,se taie ramuri valide care nu prezinta nici un pericol. Rachitile stau sa cada putrezite. Nu se uita nimeni la ele. De doua luni se freaca echipe pe un perimetru de 100mp cu arbori sanatosi. Pe la marginea parcului e jale. Flori si beculete. Atat. Despre malurile lacului numai de bine. Zidurile ce marginesc lacul sunt deteriorate in asa hal incat a patruns apa catre aleea ce inconjoara lacul. Pamantul surpandu-se s-a crapat asfaltul. Alo, Firea ce faci, dormi? Iti arde de presedentie si nu esti in stare sa curati un parc? Am semnalat de nenumarate ori aceasta situatie. Doar la voturi sunteti punctuali. Neamuri proaste.
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
van kipaross
+15
Trunchiul din poza nu pare a proveni da la un copac bolnav (pare a fi de salcie) , insa daca se vrea amanajarea unui parc actiunea primariei pare justificata. Si inca ceva.Care-i treaba cu delta X , minidelta Y in perimetrul unui oras destul de mare? Vine vara si sar de fund in sus alti ecologisti , ca tantarii le fac viata imposibila.Aceste "delte" sunt focare de infectii .Sa nu confundam lacurile cu mocirlele puturoase.
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
Ţăranul
+4
Așa spune mă Găbița ... , trebuia să-ți faci cunoscută de la început pasiunea ta pentru fauna USR-istă ! Berceanu sau Berbeceanu așa cum î-l botezi tu pe sursa ta , e activist și consilier USR ... , bravo lui ! Te rog să reții , tu și tot USR-ul tău la un loc nu egalați aversiunea mea împotriva celor ce rup și o creangă , dar să mai taie și copaci ... ! ,, Măcel extins în Capitală ,, și ,, Bucureștenii nu au uitat de cele 32 de defrișări din vara trecută, comandate de primarul general pe Şoseaua Kiseleff ,, .... cele două bombe de presă , ne dau impresia că ce se întîmplă în Pădurea Amazoniană e joacă pe lîngă ce se întîmplă pe Şoseaua Kiseleff ... ! Bă Gaby , tu ai sădit un copac la viața ta ... , ca să ai dreptul de a face tărăboiul ăsta ... ? Mă îndoiesc ... ! editat Poți să fii mai explicită și să ne spui ce înseamna 32 de defrișări ... ? Domnule Nistorescu , dreptul de proprietar poate să-ți confere practica oricărei pasiuni ... ! Dar , sincer , timp de 40 de ani , pe asta nu am observat-o ... ! La care din ele mă refer , rămîne la dispoziția dumitale să observi ... ! Evident , dacă te pasionează părerea unui țăran prost ...
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
Recomandate
Revoluția neurochirurgiei
Publicat acum 12 ore şi 8 minute
Pop, trântă dură cu baronilor manualelor
Publicat acum 21 ore şi 12 minute
Un maidan numit CSM: A doua zi e mai cumplit
Publicat acum o oră şi 51 minute
Ilie Năstase, consul al Cehiei
Publicat acum 17 ore şi 52 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Vieru

Oficializarea excesivă a persoanelor şi a diverselor contexte se produce pe fondul unei crize publice cum greu şi-ar fi imaginat cineva în anii '90.

Ioan VieruPublicat acum 14 ore şi 24 minute