Budapesta se declară, la rândul ei, victima interceptărilor americane

Şi Ungaria s-a declarat victima ascultărilor americane şi a ameninţat cu posibile schimbări „profunde” în relaţiile cu Washingtonul, transmite din Budapesta agenţia France Presse. „Este evident că serviciul american de spionaj posedă informaţii asupra Ungariei”, a declarat presei secretarul de Stat Janos Lazar. „Scandalul interceptărilor americane ar putea modifica profund natura relaţiilor dintre Ungaria şi Statele Unite”, a adăugat Janos Lazar, care este şef al cabinetului premierului Viktor Orban. La rândul său, ministrul de Externe, Janos Martonyi, şi-a exprimat speranţa că „va putea restabili nivelul de încredere dintre Ungaria şi Statele Unite”, două ţări „prietene” şi „aliate”. După cum se constată, este vorba despre doi demnitari ungari de prim rang – primul este cel mai apropiat colaborator al prim-ministrului, aşa încât este imposibul de crezut că Orban este străin de declaraţia lui Janos Lazar, iar cel de-al doilea este chiar şeful diplomaţiei, un personaj cheie al cabinetului de la Budapesta.

Cei doi au făcut declaraţiile respective după o şedinţă a Comisiei parlamentare create special pentru a studia eventualele activităţi din Ungaria ale NSA, Agenţia americană de Securitate care se ocupă cu interceptările la nivel mondial. Comisia, ale cărei dezbateri sunt secrete, a fost creată în decembrie 2013, după dezvăluirile făcute de fostul consultant al NSA Edward Snowden. Viitoarea ambasadoare a SUA la Budapesta, Colleen Bell, este de pe acum convocată în faţa acestei comisii. De notat că, la fel ca şi în cazul Bucureştiului, postul de ambasador al SUA la Budapesta era vacant de mai multă vreme, preşedintele Barack Obama desemnând-o pe 6 noiembrie 2013 pe Colleen Bell să-l preia.

Interceptările NSA şi problemele create de ele în Europa, cele mai celebre de acum fiind cele care au vizat-o pe cancelarul german Angela Merkel, sunt pe ordinea de zi a celei de a 50-a conferinţe asupra securităţii de la München, care se desfăşoară aceste zile şi la care vor participa specialişti din domeniul apărării şi diplomaţi de rang înalt.

Că nici Ungaria nu a fost ocolită de NSA nu reprezintă nicio surpriză pentru specialişti în domeniul spionajului, ca şi pentru analişti, care au amintit că, dacă agenţia respectivă de spionaj nu i-a ocolit nici pe Angela Markel şi pe alţi lideri vest-europeni, nu putea face altfel în cazul Ungariei. În context, ar fi interesant de aflat cum au stat lucrurile în cazul României, dar, cunoscând poziţia lui Traian Băsescu de a face licuriceală de anvergură în faţa SUA, nu ne putem aştepta la nicio cerere de a afla amănunte privind o atare tema ultrasensibilă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.