×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 20 septembrie 2017, 05:07
EUR (€)
+0.0008 ↗
4.5990 RON
USD ($)
-0.0119 ↘
3.8373 RON
• • •
Budiști contra musulmani pe Drumul Mătăsii

Armata birmaneză este acuzată că recurge la epurarea etnică a regiunii Rakhine, locuită în majoritate de musulmani, obligați să se refugieze în Bangladeshul vecin. 290 de mii de musulmani au fugit în câteva săptămâni din Birmania. Minoritatea musulmană rohingya nu beneficiază de dreptul la cetățenia birmaneză, membrii ei fiind considerați „imigranți ilegali“, deși locuiesc de secole în regiunea cu pricina. ONU acuză autoritățile birmaneze că tratamentul aplicat acestei minorități poate fi considerat un „manual de purificare etnică“.

Birmania (oficial Republica Uniunea Myanmar), fostă colonie britanică, stat independent începând din 1947 și condus doar de regimuri autoritare și junte militare, începând din anii 1960, a fost scena unor conflicte perpetue. Marele pas către democrație a fost făcut la alegerile din 2015, când Aung San Suu Kyi, fiica fondatorului armatei birmaneze și unul dintre luptătorii pentru independență, a devenit liderul de facto al statului. Aung San Suu Kyi a fost laureată a Premiului Nobel Pentru Pace în 1991 și puțini au fost observatorii care s-au așteptat ca unele dintre cele mai grave violențe și crize umanitare să se producă sub conducerea sa.

Sunt totuși violențele din această regiune musulmană a Birmaniei, o țară cu peste 130 de minorități, doar rodul opresiunii unei majorități budiste împotriva musulmanilor?

Violențele au fost inițiate de așa-zisa Armată de Salvare Rohingya (ARSA), prin atacarea trupelor guvernamentale, la finalul lunii august. A urmat replica trupelor regulate. Demn de menționat este că printre liderii ARSA se numără un oarecare Ataullah abu Ammar Junjuni, un etnic rohingya din Pakistan, agitator jihadist care a locuit recent și în Arabia Saudită. Guvernul birmanez suspectează ARSA de legături cu gruparea Stat Islamic și consideră că obiectivul ei este de a crea un stat islamic pe teritoriul actual al Birmaniei. Apoi, o privire pe hartă aruncă o altă lumină asupra evenimentelor tragice din Birmania. Statul Rakhine se află în vestul țării și are o mare ieșire la Golful Bengal, exact în zona în care inițiativa noului drum maritim al mătăsii promovată de China, vecinul nordic al Birmaniei, caută ieșirea la ocean. Aici, China dorește să construiască mai multe terminale petroliere, pentru ca navele să fie scutite de lungul drum către coasta de est a Chinei, prin strâmtoarea Malacca, păzită de marina americană. De aici și vocile tot mai multe care susțin ideea unei mișcări puse la cale în Pakistan sau Arabia Saudită pentru destabilizarea zonei și zădărnicirea planurilor chineze.

Paradoxal, având în vedere distanța uriașă și lipsa de interes a populației pentru zona Indochinei, violențele din Birmania au stârnit proteste de amploare în rândul musulmanilor din Federația Rusă, incitați de liderul cecen Ramzan Kadîrov. Cum nimic din mișcările de protest nu scapă Kremlinului, o serie de analiști consideră că mobilizarea musulmanilor din Federația Rusă nu ar fi decât o încercare a președintelui Vladimir Putin de a-și construi argumentele pentru o posibilă distanțare de China în cadrul Consiliului de Securitate ONU, justificată prin opoziția minorității musulmane din țară.

Călin MarchieviciPublicat Marţi, 12 septembrie 2017
1531
 | 2
 | 7
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Juju
+9
Spre deosebire de chinezi si europeni car vor sa redeschida drumul matasii, musulmanii vor sa infiinteze drumul oaselor. Isis lucreaza la turatie maxima.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Pixelu Albastru @ Juju
+3
Bre, matale n-ai citit bine! Amerecanii controlează stâmtoarea Malacca, trecătoare ce face legătura între Oceanul Indian și Pacific. China și USA se vor înjura într-un viitor nu foarte îndepărtat. Dacă China reface drumul mătăsii poate renunța oricând la traseul maritim prin stâmtoarea Malacca, fapt ce nu le convine amerecanilor.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Juju@Pixelu Albastru @ Juju
+5
In subsidiar doream sa subliniez ca si drumul matasii va fi amenintat si controlat de drumul oaselor. Iar drumul oaselor stim cu totii cine l-a infiintat.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Juju
+3
Este si mai grav daca minoritatea musulmana locuieste ilegal de secole in Birmania. De ce sa primeasca cetatenia birmaneza daca nu se integreaza in civilizatie birmaneza? Sa se converteasca musulmanii la budism si va fi pace.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Pixelu Albastru @ Juju
+3
De ce nu-l convingi tu și pe Iohanete să treacă la ortodoxie? Că doar majoritarii pe care-i păstorește sunt ortodocși!
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Juju@Pixelu Albastru @ Juju
+3
Nu e nevoie, Iohannis este totusi crestin.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Horus
+11
Myanmar , fosta colonie britanica Burma are o problema cu Rohingya (de fapt indieni)o populatie adusa acum 100 de ani din India britanica de englezi pentru a controla Birmania in epoca coloniala,avand in vedere ca cele 8 natiuni birmaneze recunoscute oficial in Myanmar, refuzau sa colaboreze cu ocupantul englez !Astazi Myanmar incearca sa rezolve problema prin trimiterea acasa (India,Bangladesh)a urmasilor fostilor servitori ai ocupantului englez! Rohingya sunt raspanditi in ,SUA etc.,bineinteles lumea musulmana s-a basicat la 'atrocitatile " autoritatilor birmaneze ,desi musulmanii sunt o problema in orice alta tara cu alta religie dominanta decat islamul!
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
Ioan Buduca

După ce au apărut ziarele, a fost posibilă manipularea în masă, prin propagandă ideologică. După ce au apărut televiziunile, propaganda prin ideologie s-a transformat în propagandă de tip publicitar.

Ioan BuducaPublicat acum 9 ore şi 24 minute