Bugetul lui Ponta, ca la radio Erevan: DNA primește mai puțini bani decât a cerut

Premierul Victor Ponta a anunțat vineri seara că DNA va avea anul viitor un buget de 22 milioane euro, în creştere faţă de anul acesta când a avut 20 de milioane de euro.

Suma este însă mai mică decât cea cerută de DNA pentru anul viitor și făcută publică joi. Direcția Națională Anticorupție a cerut 25 de milioane de euro, Ponta le-a dat 22 de milioane.

„Ca să fie foarte clar la ce mă refer: DNA a avut anul acesta 20 milioane de euro, va avea anul viitor 22 milioane de euro. Deci, nu se taie, se pune şi cred că e valabil pentru fiecare instituţie din această ţară ca atunci când cere, primeşte ceea ce a cerut şi ceea ce putem să oferim din banii pe care-i avem cu toţii”, a spus Victor Ponta vineri seara în ședința de Guvern.

DNA anunța joi într-un comunicat în care reclama că în proiectul de buget pentru 2015 nu pot fi identificate fondurile alocate pentru instituţie că solicită pentru anul viitor 25 de milioane de euro.

„Aducem în atenția opiniei publice că, raportat la valoarea bugetului solicitat de D.N.A., de 25 milioane euro, instituția a indisponibilizat bunuri și bani în cadrul cauzelor penale instrumentate, de aproximativ 300 milioane euro în anul 2013, iar până la 30 noiembrie 2014, a indisponibilizat aproximativ 200 de milioane euro”, se arăta în comunicatul citat.

După întâlnirea de joi cu ministrul delegat pentru Buget Darius Vâlcov și cu ministrul Justiției Robert Cazanciuc, șefa DNA Laura Codruța Kovesi a declarat că a primit asigurări că instituția va primi banii pe care i-a cerut. „În urma discuției pe care am avut-o cu domnul ministru Vâlcov acesta m-a asigurat că fișa de buget a DNA va arăta exact așa cum am propus-o noi, motiv pentru care, după ce am avut această întâlnire, am revenit cu adresă în atenția Ministerului pentru Buget în care am înaintat fișa de buget în formula pe care noi ne-o dorim, respectiv cei 25 de milioane de euro (…) și am primit și un răspuns scris în acest sens că propunerea noastră va fi avută în vedere la definitivarea proiectului pentru anul 2015”, a spus Kovesi.

Vineri, Kovesi a precizat că în cursul nopții de joi a primit un email din partea reprezentanților Ministerului Finanțelor în care se afirma că propunerile DNA privind bugetul au fost însușite.

”În cursul nopții am primit un mail din partea reprezentanților Ministerului Finanțelor în care au precizat că propunerile noastre au fost însușite și urmează să se regăsească în fișa de buget a Direcției Naționale Anticorupție. Așteptăm să vedem forma finală a proiectului care va fi trimis în Parlament”, a spus Laura Codruța Kovesi în cursul zilei de vineri.

Câteva ore mai târziu, Ponta a anunțat „oferta” lui: 22 de milioane de euro, cu 3 milioane mai puțin decât ceruse DNA inițial.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.