Bugetul pe 2016 va conţine şi măsura pe care o aşteaptă bugetarii

Proiectul de buget pe anul 2016 va conţine majorarea salariilor bugetarilor cu 10% precum şi toate celelalte acte normative în vigoare, a anunţat ministrul de Finanţe Anca Dragu Paliu. „Am aprobat ieri (miercuri, n.r.) în şedinţa de Guvern limitele de cheltuieli pentru ordonatorii principali de credite. Urmează ca ministerele să finalizeze partea de anexe la buget, apoi îl vom pune în discuţie publică, îl vom aproba şi îl vom trimite la Parlament. Sperăm ca toate astea să se întâmple undeva până în 10 decembrie. Ca limite totale, acestea sunt mai mult sau mai puţin aceleaşi (cu cele anunţate de vechiul Guvern – n.r.). Pe partea de cheltuieli am introdus creşterea de salarii de 10%. Practic, bugetul include, în acest moment, pe partea de cheltuieli toate actele normative în vigoare, iar pe partea de venituri sunt cam similare”, a spus oficialul de la Finanţe.

Anca Dragu a precizat că bugetul pentru 2016 este proiectat pe un deficit de 2,95% din PIB, sub limita de 3% din PIB conform criteriilor de la Maastricht. De asemenea, ministrul a spus că actualul Guvern va păstra toate măsurile de relaxare fiscală anunţate de fostul Executiv. „Ceea ce noi dorim este să asigurăm o stabilitate şi o predictibilitate fiscală. Pentru că exact acestea vor duce la creşterea încrederii mediului de afaceri şi în general a consumatorilor în economia românească, va stimula investiţiile şi în cele din urmă vor duce la o creştere economică şi la o convergenţă reală care, în cele din urmă, se va simţi în mai mulţi bani în buzunar,
într-un standard de viaţă mai ridicat. Amânarea măsurilor, în special în zona de relaxare fiscală, cred că ar fi fost extrem de prost primită de mediul de afaceri”, a declarat Anca Dragu.

Astfel, de anul viitor vom avea o reducere a TVA general de la 24% la 20%, o diminuare a impozitelor pe dividende de la 16% la 5%, dar şi câteva schimbări a impozitării microîntreprinderilor precum şi scutirea de la plata impozitului pe profit pentru învăţământului preuniversitar.

Premierul Dacian Ciolos a declarat va putea onora creşterea salariilor bugetarilor cu 10% şi că România va reuşi să se menţinăsub ţinta de deficit bugetar de 3%. „Avem bani de ajuns în buget. Cu tot ce avem nevoie, reuşim să ne ţinem, arată calculele noastre, sub ţinta de deficit de 3%”, a declarat Cioloş. Acesta a spus că Executivul se va concentra pe partea de investiţii, aratând că a rezervat fonduri atât la
Ministerul Dezvoltării cât şi la Transporturi, sume suplimentare venind din fonduri europene.

Fondul Monetar Internaţional a recomandat României o ţintă de deficit de 1,5% pentru 2016 şi a avertizat că, după mai mulţi ani de consolidare fiscală, deficitul fiscal este prognozat a creşte considerabil pe fondul reducerilor consistente de impozite şi taxe şi al majorărilor salariale, ajungând pănă la 3% în 2016 şi peste acest nivel în 2017.

Bugetul are la bază o creştere economică de 4,1%. Produsul intern brut este estimat la 746,6 miliarde de lei. Inflaţia medie anuală luată în calcul este 0,5% iar cursul mediu leu/euro este 4,44.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.