×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 3 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 23 august 2017, 10:57
EUR (€)
-0.0014 ↘
4.5867 RON
USD ($)
-0.0073 ↘
3.9006 RON
• • •
Haosul taxelor și impozitelor
Bugetul se face praf

Statul român va fi văduvit de încasări de 2,7 miliarde de lei în următorii patru ani pentru că PSD se pregătește să introducă mai multe scutiri de taxe și impozite pentru o serie de contribuabili, precum medici, agricultori, proprietari de terenuri agricole sau cei care încasează venituri din dividende. Aceste scutiri apar într-un proiect pentru modificarea și completarea Codului Fiscal aflat în prezent în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanțe. La categoria impozitul pe profit, se propune deducerea cheltuielilor reprezentând valoarea creanțelor înstrăinate, potrivit legii, în limita unui plafon de 30% din valoarea creanțelor înstrăinate la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora. Astfel, de exemplu, la calculul rezultatului fiscal pentru o creanță care a fost înstrăinată la o valoare de 1.500 lei față valoarea nominală de 10.000 lei, cheltuiala reprezentând valoarea acestei creanțe va fi deductibilă în limita a 4500 lei. De asemenea, se propune eliminarea impozitului pe dividende, pentru dividendele plătite de o persoană juridică română către o persoană juridică română. Bugetul va fi văduvit astfel de 311 milioane de lei în perioada 2018-2020.

La categoria impozitul pe venit se propune scutirea de la plata impozitului pe venit, începând cu data de 1 ianuarie 2018, pentru: veniturile din salarii și asimilate salariilor precum și din activități independente obținute din exercitarea profesiei de medic, în condițiile Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată; veniturile realizate de persoanele fizice din dividende distribuite începând cu data de 1 ianuarie 2018. Asta înseamnă un minus de 1,3 miliarde de lei pentru bugetul din 2018.

Modificările Codului Fiscal gândite acum de PSD vizează scutirea de impozit pe venitul din dividende obținut din România de persoanele fizice nerezidente și juridice străine, rezidenți într-un stat membru al UE sau într-un stat cu care România are încheiată o convenție pentru eliminarea dublei impuneri. Cota de impunere de 5% aplicată veniturilor din dividende se mentine pentru persoanele fizice nerezidente și juridice străine, rezidente în alte jurisdicții. Directiva 2003/48/CE a Consiliului din 3 iunie 2003 privind impozitarea veniturilor din economii sub forma plăţilor de dobânzi, cu amendamentele ulterioare s-a abrogat în relația cu statele membre începând cu 1 ianuarie 2016 și în relația cu Austria începând cu 1 ianuarie 2017, însă au fost menținute în vigoare prevederile privind obligațiile agentului plătitor stabilit în România până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului 2017 în relația cu Austria precum și prevederile privind obligațiile autorității competente din România până la 30 iunie 2017 în relația cu Austria și care se abrogă prin prezenta ordonanță. Reprezentanța unei/unor persoane juridice străine, autorizată să funcţioneze în România, potrivit legii, are obligaţia de a plăti un impozit pentru un an fiscal de 22000 lei. Aceasta are obligaţia să declare și să plătească impozitul pe reprezentanţă la bugetul de stat până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului de impunere.

În privința impozitelor și taxelor locale, se propun scutirea de la impozitului pe teren terenurile agricole lucrate, iar pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv, consiliul local poate majora impozitul pe teren cu până la 100 lei/ha, începând cu al treilea an, în condiţiile stabilite prin hotărâre a consiliului local. Nu se va datora impozitul pe mijloacele de transport pentru mijloacele de transport agricole de tipul tractoarelor, utilajelor agricole și altor mijloace de transport agricole, utilizate efectiv în domeniul agricol, deținute de către persoanele fizice autorizate care obțin venituri din activitatea agricolă, precum și de către persoanele juridice care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au prevăzut în statut, ca obiect de activitate, “agricultură”; au înregistrate în evidenţa contabilă, pentru anul fiscal respectiv, venituri şi cheltuieli venituri și cheltuieli din această activitate. Aceste scutiri presupun un minus de 1 miliarde de lei la buget până în 2020.

Cosmin Pam MateiPublicat Marţi, 08 august 2017
2182
 | 2
 | 19
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Marian
0
E de noaptea mintii. Au ajuns sclavii sa se planga ca se reduc sau se anuleaza niste taxe. Tu scribalau de doi lei care esti tot sclav ar trebui sa sari in sus de bucurie. Amara paine!
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
Santa Klaus
+3
Bugetul e țara, e romania,.. Se vedea clar că suntem pe urmele greciei. Ne facem praf ? Ne facem ! in mod patriotic, mândru și in cinstea a 100 de ani de când există romania. Nu vor fii pensii ? Ce mai contează. Mor niște boșorogi,.. Alții, cei care sunt in mafie și aau sume nerușinate, fără număr, fără număr...aceia se vor distra. poate se duc la Panama,. sau in altă parte după ”economii”. E țara pe butuci ?? Pe cine deranjează ? Se destramă ?? Păi ,.. injurăm pe maghiari sau pe ruși. In rest ,.. după ei potopul,....
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
gelu
+11
Evaziunea fiscala prin care bugetul statului e spoliat de zeci si zeci de miliarde de euro anual se produce datorita urmatorilor factori: 1. prin importul de carne, legume si fructe necontrolat in vami 2. producerea si comercializarea la negru a alcoolului, 3. contabanda cu tigari, 4. taierile ilegale de paduri, 5. exportul mascat de cereale 6. scoaterea ilegala a profitului multinationalelor din tara, 6. munca la negru, 7. plata obligatiilor angajatorului in patria mama a multinationalei. Iar in loc ca PSD si Alde sa ia masurile legale si eficiente pentru curmarea tuturor cauzelor enumerate mai sus aceste partide aflate la guvernare maresc obligatiile angajatilor si preturile si acizele pentru diferite produse de larg consum.
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
lili
+1
Eu zic ca inca-i binee!! Tineti minte asta, la anul ne vom gandi la asta! Nu stiu cum va fi peste 1 an, dar NU va fi deloc bine, dupa cum merg treburile guvernarii PSD. Fereasca Dumnezeu de mai rau, uitati-va la Venezuela, cititi despre cum a ajuns asa Venezuela, tara cu cele mai MARI Rezerve de petrol din lume! Un popor ajuns la foamete din cauza POPULISMULUI conducatorilor! Modelul populist de guvernare urmat de Dragnea e Venezuela, problema e ca Romania NU e Venezuela, NU e tara cu cele mai MARI Rezerve de Petrol din Lume!
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
pt Lili cea galbena @ lili
+10
Mai Lili cea proasta dar cand plecau oamenii acasa cu 600 de lei salar si TVA-ul era 24% cum era mai Lili cea proasta? Ce buget aveau aia atunci de au imprumutat cu 20 mld de euro de la FMI tara? Nu era bugetul praf? Cand a venit Ponta si a inceput sa aseze lucrurile pe un fagas normal strigati ca ciuma rosie falimenteaza Romania, ca va fi dezastru ... SI nu a fost. Asa o sa faceti intodeauna ca oricum altceva nu stiti si unii sunteti si platiti ca sa mancati maro prin presa. Problema ca indiferent cata substanta maro veti manca voi astia unii stiu cum a fost pe vremea celor din PDnl, intelegi.
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
PSD = PCR
+7
Serios? Se face praf bugetul ? Asa ceva nu se poate, mai degraba se fac praf veniturile angajatilor, mai putin ale angajatilor PSD (armata, politie, securitate, administartii loacale si centrale).
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
Chermeleu
+6
Opozitia unde este ?
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
anado tauriga
+17
iată şi cea mai cruntă formă de exploatare, care nici în comunism nu se practica: capitalul rămâne intangibil, iar munca deja se impozitează cu 170%. Cine zicea că omul e cel mai preţios capital, că viaţa e nepreţuită etc, ăla n-a fost om nebun, făcea doar lobby disimulat...
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
poporul PSD
+15
Pentru popor. Toti romani au actiuni la firme, cateva sute de hectare, cabinete de avocatura si medicale. Noi suntem boboru'.
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
lili @ poporul PSD
+2
Bun comentariul! Plus!!
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
Primul sinistru al tarii
+15
ANU ASTA VA DUBLAM SALARU SI VA TRIPLAM IMPOZITELE, CONTRIBUTIILE SOCIALE SI INFLATIA, CA PE VREMEA LU NYKALAY VAKAROYU !
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
Bradu
-9
Pai este birocratie mai putina sa le reduc taxe si impozite decat sa le maresc salariile medicilor si mai mult, sau sa le dau agricultorilor subventii si mai mari. Pentru ca toate taxele si impozitele tot la acelasi buget vin si toate maririle si subventiile tot de la acelasi buget pleaca. Mai ganditi si voi nitzel, ce dreacu.
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Buduca

Nu vreau să spun nimic prea direct, dar cer să fie conștientizat faptul că ar fi necesară o anchetă parlamentară pentru reconstituirea istoricului acestui draft și a culiselor politice care au condus la transformarea lui în lege.

Ioan BuducaPublicat acum 14 ore şi 19 minute