Bursa: BNR face apel la ”umanizarea pieței bancare”

„Umanizaţi piaţa bancară!”, este interpretarea plastică pe care Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României, o dă Directivei Europeane 17/2014 privind creditele pentru consumatori. Umanizarea pieţelor înseamnă „să ai grijă de oameni, să ai grijă ce produse le dai să mănânce”, în traducerea lui Vasilescu, scrie Bursa.ro.

Conform Dicţionarului Explicativ, „a umaniza” înseamnă a face mai omenos, mai milos, a civiliza sau a da viaţă, a însufleţi. Nici definiţia lui Vasilescu, şi nici cea din DEX nu se prea potrivesc cu situaţia pieţei bancare de la noi, în ultimii ani, când băncile nu au arătat grijă pentru tipul de produse pe care le-au oferit consumatorilor.

Nu ştim care este ponderea creditelor cu dobândă fixă şi cea a a creditelor cu dobândă variabilă, dar avem puternica impresie că majoritatea covârşitoare a împrumuturilor este cu dobândă variabilă. Creditele cu dobândă variabilă presupun un departament de analiză, o preocupare, fiind destinate unui tip de clienţi ceva mai sofisticaţi.

Umanizarea pieţei bancare înseamnă, în primul rând, armonizarea ponderii celor două tipuri de credit cu ponderea populaţiei necunoscătoare în operaţiunile bancare. În prezent, pare că proporţiile sunt inverse. Masa de oameni neantrenaţi în operaţiuni bancare încheie credite cu dobândă variabilă, pentru care se cere, de fapt, o oarecare iniţiere. Calitatea de predictibilitate pe care o au creditele cu dobândă fixă le recomandă, de fapt, pentru majoritatea concetăţenilor noştri.

Tipul de credit acordat nu este sincronizat cu nivelul de cunoştinţe al populaţiei în lucrul cu băncile.

Avocatul Gheorghe Piperea, care reprezintă sute de clienţi în procesele cu băncile referitoare la clauzele abuzive din contracte, este de părere că nu se poate umaniza piaţa bancară cu actualii bancheri. Domnia sa ne-a spus: „Cu atitudinea asta absolut arogantă (n.r. a bancherilor), care aduce pe toată lumea în pragul nebuniei, nu o să umanizăm nimic”. Piperea le-a sugerat bancherilor să citească scrisorile clienţilor, în care îşi prezintă situaţiile disperate în care au ajuns.

Dacă există o clauză abuzivă în contractele de credit, nu înseamnă că intenţia este la fel, a mai declarat Adrian Vasilescu, ieri. Avocatul Piperea a comentat: „Intenţia nu este doar una care poate să fie văzută cu ochiul liber, este una calificată. Este precum cel care urmăreşte să chinuie victima pe care o omoară”. Avocatul a amintit că, de ani de zile, instanţele cer să fie scoase clauzele abuzive din contracte

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.