Business cu moaște în parohia lui Pandele

Poliţia locală, firma de pază şi personalul din Primăria Voluntari au fost mobilizate să asigure buna organizare a pelerinajului la Catedrală, unde au fost depuse moaştele Sfântului Cuvios Stelian şi Brâul Maicii Domnului. În prima zi, numărul organizatorilor l-a depăşit pe cel al credincioşilor. Cei mai nefericiţi sunt ateii din Voluntari, care sunt nevoiţi să asculte timp de o săptămână muzica religioasă transmisă prin difuzoarele instalate pretutindeni prin oraş.

Pregătirile pentru evenimentul religios au început cu circa două săptămâni înainte, când Primăria Voluntari a arborat steaguri tricolore pe toţi stâlpii de electricitate. Toată lumea se aştepta să apară şi steagurile Uniunii Europene, dar în locul acestora au apărut jardiniere cu muşcate.

În plus, colante tricolore au fost lipite pe stâlpi, iar în unele locuri aceştia au fost vopsiţi. Bannere uriaşe care promovează pelerinajul pot fi văzute de la cel puţin 100 de metri distanţă, iar pe garduri sunt indicatoare pentru orientarea enoriaşilor care vor să ajungă la Catedrală. Toate gospodăriile din Voluntari pot auzi predicile şi muzica religioasă transmise prin staţii de la Catedrală. Locuitorii de bun-simț sunt enervaţi, dar nu îndrăznesc să spună ceva pentru a nu declanşa mânia primarului Florentin Pandele.

Pază şi ordine exemplare

În prima zi a evenimentului religios, pe la moaşte s-au perindat credincioşii din Voluntari şi din localităţile limitrofe. Potrivit şoferilor de maxi-taxi, care fac curse regulate între Bucureşti şi Voluntari, timp de o săptămână numărul maşinilor puse în circulaţie a crescut cu 50%, dar preţul a rămas acelaşi, ca în zilele obişnuite. Acestea pleacă la un interval de 10 minute, dacă sunt mulţi călători. Toată Poliţia Locală din Voluntari a fost mobilizată să asigure ordinea în localitate. Potrivit unui reprezentant al Poliţiei, cei 40 de angajaţi vor lucra în ture de 12 ore, pe toată durata evenimentului religios. Alte 30 de persoane, angajate la firma Security Vol, care aparţine Primăriei Voluntari, participă la paza şi protecția credincioşilor. Câte doi oameni sunt amplasaţi din 10 în 10 metri, rolul lor fiind de a evita îmbulzeala enoriaşilor. Alte şase echipaje ale Poliţiei Capitalei şi două ambulanţe sunt parcate în apropierea Catedralei. Primăria Voluntari pare să fie abandonată, pentru că tot personalul stă în jurul Catedralei pentru a asigura fluenţa șirurilor de oameni. Ei pot fi recunoscuţi după vestele inscripţionate cu „Voluntari din Voluntari“ sau „Mândru că sunt din Voluntari“. Un aport substanţial a fost şi cel al Jandarmeriei, care a instalat gardurile ce indică traseul enoriaşilor către moaşte.

În aşteptarea Patriarhului Daniel

Moaştele sunt expuse în pridvorul Catedralei, de la ora 9.00 până la 22.00. În stânga şi în dreapta relicvelor sunt amplasate scaune pe care se vor putea odihni şi medita oficiali locali, ai Bisericii şi ai statului. Un preot a declarat pentru Cotidianul că în acest weekend este aşteptat şi Patriarhul Daniel, care ar fi promis că va ţine o slujbă la Catedrala din Voluntari.

Conform cutumei, la sfârşitul acestei săptămâni se aşteaptă ca sute de autocare cu credincioşi să vină din toate judeţele ţării, ştiut fiind că primarul Pandele s-a implicat activ în transportul enoriaşilor din Capitală la Iaşi, unde sunt expuse anual moaştele Sfintei Parascheva. Cârcotaşii spun că Pandele vrea să organizeze în fiecare an în Voluntari astfel de pelerinaje.

Politică şi ecumenism

Localnicii îşi amintesc că familia Firea-Pandele a petrecut mult timp anul trecut la pelerinajul de la Catedrala din Voluntari, când a fost adus Brâul Maicii Domnului, dând mâna cu toţi candidaţii la alegerile locale. În acest an, prezenţa primarului Pandele este anunţată doar când îşi va face prezenţa Patriarhul Daniel; poate, şi alţi oficiali. „Anul trecut, Firea şi Pandele stăteau până seara târziu să vadă cine vine, care sunt candidaţii care apreciază evenimentul religios. Acum nu va fi la fel, pentru că doamna are probleme destule la Bucureşti, iar campania electorală este departe“, ne-a declarat unul dintre localnicii deranjaţi de faptul că trebuie să suporte muzica religioasă o săptămână, fără încetare.

Catedrala fără credincioşi

Construcţia edificiului din Voluntari a început în urmă cu 10 ani, dar până acum picior de enoriaş nu a călcat în interiorul Catedralei. Slujbele se ţin tot în vechea bisericuţă din apropiere. Ceea ce intrigă este faptul că, deşi Catedrala nu este încă funcţională, turlele ei sunt luminate puternic în fiecare noapte. Din prima zi a evenimentului religios, au apărut atât firmele care vând obiecte religioase, cât şi cerşetorii, cei din urmă stând ascunşi în spatele Catedralei. Traficul de maşini a crescut considerabil încă din prima zi a pelerinajului, iar în staţiile de maxi-taxi zeci de taxiuri aşteaptă să preia comenzi spre Capitală. De reţinut! Credincioşii care vor să meargă în pelerinaj trebuie să se asigure că deţin bani cash pentru a-şi cumpăra cele necesare, deoarece în niciun magazin nu se poate plăti cu cardul.

Urmează alte festivaluri

Localnicii din Voluntari nu se vor putea linişti după ce relicvele bisericeşti vor pleca în Grecia. De pe 31 mai până pe 2 iunie a.c. vor avea loc „Zilele oraşului Voluntari“, când se vor organiza festivaluri, concerte, târguri şi petreceri în aer liber. Bugetul alocat pentru aceste evenimente nu este cunoscut, deoarece pe site-ul primăriei nu există nicio informaţie despre sumele de bani cheltuite.

Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor

„Sfântul Cuvios Stelian, cunoscut îndeobşte ca ocrotitor al pruncilor, a fost sfinţit şi s-a făcut locaş al Duhului Sfânt încă din pântecele maicii sale. Întru toate era curat şi plin de dragoste. Pentru aceasta, la vremea potrivită, şi-a împărţit bogăţia pe care o avea săracilor şi s-a făcut monah. Dorind să se adâncească în rugăciune şi în cunoaşterea lui Dumnezeu, a plecat în pustie. A intrat într-o peşteră în care primea hrana de la dumnezeiescul înger. Primeşte puterea de a vindeca poporul de diverse boli. Din viaţa sa aflăm că, într-o zi, a venit în popor o boală aducătoare de moarte şi mureau întruna pruncii, iar părinţii rămâneau fără de copii. Ştiind mai mulţi de nevoitorul şi pustnicul Stelian, au început a-l lua mijlocitor înaintea lui Dumnezeu, pentru vindecarea copiilor. Maicile care s-au rugat Sfântului Stelian au dobândit alţi prunci, iar pruncii bolnavi au fost tămăduiţi“, potrivit explicaţiilor oferite de Biserică.

Vindecătorul Brâu al Maicii Domnului

Cinstitul Brâu al Maicii Domnului şi moaştele Sfântului Cuvios Stelian – ocrotitorul copiilor – au fost aduse în Voluntari de către maicile de la Mănăstirea Kato Xenia din Almyros – Mitropolia Volos (Grecia). Acestea vor putea fi văzute până pe 15 mai. Potrivit informaţiilor oficiale, „Brâul Maicii Domnului a fost luat de la Sfântul Munte Athos, în anul 1552, şi adus la Mitropolia Dimitriadei, într-un moment de grea încercare pentru populaţie, în timpul unei mari epidemii de ciumă. Istoria consemnează că, imediat după aducerea sa, oamenii s-au însănătoşit. Potrivit Sfintei Tradiţii, Sfântul Apostol Toma, nefiind prezent la înmormântarea Maicii Domnului, a primit Sfântul Ei Brâu ca dovadă a Înălţării la Cer cu trupul. Acesta a fost ţesut de însăşi Maica Domnului, din păr de cămilă, şi, alături de Cinstitul ei Acoperământ, constituie singura amintire preţioasă ce se păstrează din viaţa ei pământească. De-a lungul vremii, Cinstitul Brâu al Maicii Domnului a vindecat nenumăraţi bolnavi, în special pe cei atinşi de cancer, şi a ajutat să nască o mulţime de femei care nu puteau avea copii. Tămăduirea acestora s-a produs prin purtarea în jurul taliei a unei panglici care a fost atinsă de racla în care se păstrează Cinstitul Brâu al Maicii Domnului“.

Mesajul primarului Florentin Pandele

„Dragi voluntăreni,

Pentru noi toţi, perioada 9-15 mai va fi una de referinţă pentru oraşul nostru. Vă adresez rugămintea să primim, aşa cum se cuvine, miile de pelerini din București, Ilfov, județele limitrofe și chiar din toată ţara. Oraşul nostru, ocrotit de Sfânta Cuvioasa Parascheva, va găzdui cel mai important eveniment spiritual din ţară, din ultima perioadă. Va fi loc de pelerinaj, ceea ce ne va oferi, o dată în plus, statutul de oraş cu oameni credincioşi, iubitori de Dumnezeu.“

Primărița Firea își face imagine pe banii noștri

Pe 9 mai a fost zarvă mare pe scena din Piața Universității. Primăria Capitalei a organizat un concert, pentru care s-au alocat nu mai puțin de 400.000 de euro, la care au prestat numeroși artiști. Cu câteva ore înainte au fost repetiții, iar studenții și profesorii de la Facultatea de Istorie au protestat în fața scenei din cauza zgomotelor, însă Gabriela Firea nu a oferit nici o soluție pentru a rezolva problema.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.