Bustul şi numele liceului „Mircea Vulcănescu” au fost salvate de furia „Elie Wiesel”

Încă două dintre obiectivele pentru care Institutul „Elie Wiesel” a solicitat intervenţia autorităţilor au fost salvate prin acţiuni ale societăţii civile: bustul lui Mircea Vulcănescu din sectorul 2 şi numele liceului „Mircea Vulcănescu” din sectorul 4! Precedentul a fost creat de primarul Clujului, Emil Boc, care a scos de pe ordinea de zi proiectul prin care urma să fie schimbat numele străzii „Radu Gyr.

Campania ziarului Cotidianul împotriva aberantei Legi 217/2015 şi a iniţiativelor demolatoare ale Institutului „Elie Wiesel” (aflat în subordinea guvernului) a fost urmată de reacţia „Asociaţiei foştilor deţinuţi politici” prin preşedintele Octav Bjoza, de Petiţia iniţiată de mai mulţi intelectuali şi semnată de peste 6.000 de persoane, de Protestul unor academicieni, oameni de cultură şi jurnalişti. Toate aceste reacţii pot fi citite în arhiva ziarului nostru, unde au fost prezentate pe larg.

După reacţia Consiliului Municipal Cluj şi a primarului Emil Boc, iată că alte două obiective au fost salvate de furia lui Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel”: bustul lui Mircea Vulcănescu din sectorul 2 şi numele liceului „Mircea Vulcănescu” din sectorul 4.

Bustul lui Mircea Vulcănescu, instalat în Piaţa „Sfântul Ştefan” din Capitală în anul 2009, era pe lista obiectivelor ce ar fi trebuit să fie demolate la cererea Institutului „Elie Wiesel”, care, invocînd o sentinţă a „Tribunalului poporului” din perioada stalinistă, îl acuză pe marele cărturar român de „crime împotriva umanităţii”, deşi nu există nici un document sau relatare care să ateste aceste acuzaţii bizare!

Prima tentativă de demolare a statuii a avut loc în anul 2014, însă Consiliul Local a respins cererea Institutului „Elie Wiesel”. Şi de data aceasta, Consiliul Local al Sectorului 2, la solicitarea jurnalistului Victor Roncea, a dat un Răspuns adecvat, prin care explică de ce nu se justifică demolarea statuii:

Drept urmare, bustul lui Mircea Vulcănescu rămîne pe locul unde a fost amplasat încă din anul 2009.

Aşa cum am mai scris, pe lista Institutului „Elie Wiesel” se află şi Liceul tehnologic „Mircea Vulcănescu”, al cărui nume ar trebuit să fie schimbat. Numai că elevii acestui liceu, aflînd despre aberanta iniţiativă, s-au solidarizat şi au ameninţat că se vor lega cu lanţuri de statuia lui Mircea Vulcănescu pentru a împiedica astfel de demolări şi schimbări de denumiri.

Imediat după decizia Consiliului Local, doamna Măriuca Vulcănescu, fiica marelui cărturar, a făcut o declaraţie amplă, pe care o reproducem integral:

E o veste minunată! Draga de Valentina Boștină, autoarea bustului, a dăruit lucrarea ei superbă tuturor românilor și în special celor din Sectorul 2 al Bucureștiului, unde tata a ridicat casa noastră părintească și unde am copilărit până când am fost dați afară din casa iar eu arestată și trimisă în lagăr, doar pentru că eram fiica tatăl meu. Oi fi fost și eu o “criminală de război”, la 19 ani…Primăria Sectorului 2 trebuie felicitată pentru că a știut să pună în valoare și oamenii, valorile mereu vii ale Bucureștiului. Mă gândesc la acest triptic sculptural pe care l-au creat pe străzile din zona Mântuleasa: Mircea Eliade, Petre Țuțea și tata, Mircea Vulcănescu… Sunt fericită când aflu că atâția oameni îl iubesc pe tatăl meu. De altfel, nu știu cine ar putea să-l urască? El a iubit România și s-a sacrificat pentru ea. Dacă este cineva care nu poate iubi acesta este un lucru întristător. Trebuie să ne rugăm cu toții pentru acea persoană. Dragostea e mai mare decât toate. Cum a spus și Patriarhia: din dragoste, tata a murit ca un adevărat martir. Mulțumesc! M-a impresionat în mod deosebit atitudinea tinerilor de la Liceul ce poartă – încă – numele tatălui meu. Cum au spus ei că se vor lega de statuie… La fel, cuvântul consilierului de la Sectorul 1, care l-a apărat pe tata. Sper ca și Primăria Sectorului 4 să revină asupra deciziei. Puteau măcar să mă anunțe și pe mine. Nu mai vorbesc de conducerea școlii, care n-a știut nimic… E păcat, e nedrept. Dar sunt sigură cu oamenii buni vor repara situația. Am văzut apelul academicienilor, al miilor de români care s-au solidarizat, ca și în cazul poetului Radu Gyr, și mă înclin în față lor. Dumnezeu să-i binecuvânteze! Sunt sigură că tata, din Ceruri, le e recunoscător.

Şi Patriarhia Română a reacţionat în faţa acestor iniţiative demolatoare ale Institutului „Elie Wiesel” prin purtătorul de cuvînt Vasile Bănescu, care a declarat pentru „ActiveNews”:

În contextul Anului 2017, declarat Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, Patriarhia Română susține și îndeamnă la cinstirea și cultivarea memoriei tuturor celor care s-au jertfit pentru apărarea valorilor creștine și naționale, între care se numără personalități autentice ale culturii și spiritualității românești precum Mircea Vulcănescu, Nicolae Steinhardt, membrii „Rugului Aprins”, precum Părintele Daniil Sandu Tudor, părintele Benedict Ghius, Alexandru Mironescu, Vasile Voiculescu și alții. Cinstirea memoriei unor oameni credincioși care au ales sa sufere prigoana comunismului ateizant și agresiv dezlănțuit, oameni care fie și-au pierdut viața în urma torturii, fie au supraviețuit prin credință, stâlciți de chinurile inimaginabile îndurate in temnițele unui regim care a făcut în lume peste 100.000.000 de victime, este o datorie esențială intr-o societate afectată azi de secularizare, de puținătatea reperelor morale și de ideologia neomarxismului cultural. Autentica istorie culturală românească nu poate face nicio clipă abstracție de un nume precum cel al lui Mircea Vulcănescu, erudit savant creștin, care a murit ca un adevărat martir!

Din fericire, în această nouă campanie a Institutului „Elie Wiesel”, societatea civilă a decis să nu mai tacă şi a reacţionat cu argumente solide, împiedicînd demolarea unor statui sau schimbarea unor străzi doar pentru că, în numele sentinţelor date în comunism de guvernul stalinist instalat de tancurile ruseşti, mari intelectuali români, precum Mircea Eliade, Emil Ciroan, Constantin Noica sau Mircea Vulcănescu, au devenit ţintele unei instituţii care, deşi este finanţată din bani publici, duce o permanentă acţiune de împroşcare cu noroi a unor personalităţi ale culturii române! De mirare este tăcerea lui Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu, care datorează enorm întîlnirii lor cu filosoful Constantin Noica.

Dar, întrucît periodic se pare că astfel de campanii revin, reluăm propunerea noastră către parlamentarii români de a introduce pe ordinea de zi un proiect de lege pentru anularea Legii 217/2015, care nu face altceva decît să completeze OUG 31/2002, prin care se face apologia sentinţelor „Tribunalului Poporului”, condus de Alexandru Voitinovici (cu numele de „scriitor” Al. Votin), din care făcea parte ca acuzator public Alexandra Sidorovici, nimeni alta decît soţia ideologului stalinist Silviu Brucan, cel care a făcut parte şi din conducerea instaurată în România după Revoluţie!

P.S. Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel” nu a răspuns încă la întrebarea noastră: ce a făcut între 1977-1991, perioadă care nu se regăseşte în CV-ul său depus la Guvernul României şi la Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.