Buturuga ALDE și carul guvernării

Partidul condus de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este zguduit constant din interior de interesele anumitor membri ALDE. Jocurile de culise din formațiunea care face parte din arcul guvernamental au pus și plasează în continuare guvernarea pe un butoi de pulbere.

În ciuda protocolului dintre PSD și ALDE, conform căruia deciziile în interiorul alianței se iau numai în urma unei întâlniri a președinților, spiritele nu s-au calmat deloc. Ba, din contră, președintele Senatului dă semne clare că nu va lăsa netaxată aroganța lui Daniel Constantin de a-i forța mâna și de-al pune într-o situație proastă în fața liderului PSD, Liviu Dragnea. Încet, dar sigur, Tăriceanu supune unui adevărat test de fidelitate, rând pe rând, organizațiile din țară. În paralel, și Daniel Constantin ia pulsul foștilor membri ai PC cu care a venit în ALDE.

Toate tatonările conducerii bicefale a ALDE converg către un final sigur, respectiv organizarea unui congres extraordinar prin care se urmărește plasarea puterii în mâinile unui singur președinte. Chiar dacă Tăriceanu și Constantin mimează că o asemenea perspectivă este un proiect pe termen lung, ambele părți sunt interesate să rupă pisica în cel mai scurt timp posibil pentru a-și consolida poziția și influența. În timp ce președintele Senatului își mobilizează organizațiile fidele și chiar le-a dat mână liberă acestora să ceară direct organizarea congresului, viceprim-ministrul Daniel Constantin își numără foștii colegi conservatori din băncile Paramentului care i-au rămas fideli. Deja mai multe organizații din jurul lui Călin Popescu Tăriceanu au adoptat rezoluții prin care solicită congres extraordinar, modificarea statutului și alegerea unui președinte unic. Conform statutului ALDE, este nevoie ca o treime din numărul total de organizații județene să adopte rezoluții asemănătoare pentru a obliga conducerea centrală să organizeze un congres extraordinar.

Orice scindare, amortizată cu racolări din PNL

Conflictul dintre cei doi copreședinți ai partidului este unul destul de vechi. Acesta s-ar fi conturat în vara trecută, la momentul alcătuirii listelor cu candidații pentru Parlament. Copreședintele Daniel Constantin a fost acuzat, încă de atunci, că a negociat cu PNL o dezertare în masă a tuturor foștilor conservatori. Această strategie a vicepremierului nu a mai fost pusă în practică grație echilibrului impus pe listele de candidaturi. Mai mult, ca să le închidă definitiv gura foștilor membri ai PC, Daniel Constantin a primit și o sinecură în Cabinetul Grindeanu. Potrivit unor surse din PSD, numirea lui Constantin a fost făcută doar ca o favoare pentru Tăriceanu, dar și în interesul strict al pesediștilor. Tensiunea politică generată de OUG 13 și protestele de stradă au cântărit și ele la decizia de acceptare a lui Constantin la masa decizională, alături de Dragnea și Tăriceanu. Varianta demisiei vicepremierului și copreședintelui ALDE nu ar mai fi asigurat, în ianuarie, majoritatea confortabilă a PSD în Parlament și chiar ar fi putut provoca un adevărat cutremur care nu mai putea fi controlat de nimeni. De asemenea, Dragnea i-ar fi dat, prin această mutare, suficient timp lui Tăriceanu să racoleze parlamentari liberali, de la PMP și USR, astfel încât eventuala dezertare a apropiaților lui Constantin să nu pună în pericol majoritatea din Senat și Camera Deputaților. Deja manevrele președintelui Senatului de a aduce în partid alți parlamentari capătă contur. Chiar dacă nu și-au anunțat „de facto“ trecerea în rândul ALDE, mai mulți aleși PNL susțin puterea. Cel puțin trei dintre aceștia și-au finalizat negocierile privind transferurile politice, dar încearcă să îi ia cu ei și pe alți liberali și așteaptă și momentul cel mai oportun ca să dea lovitura de grație PNL. Pe de altă parte, mai mulți liberali nemulțumiți vor să rămână în partid până după congresul din 17 iunie și apoi să ia o decizie privind viitorul lor politic.

Chiţoiu agită și el spiritele în partid

Tensiunile interne din ALDE sunt alimentate și de fostul ministru al Finanţelor în guvernul lui Victor Ponta, Daniel Chiţoiu, rămas, în prezent, fără nicio funcție. În jurul lui Chiţoiu se țes adevărate pârghii de influență în Executivul lui Sorin Grindeanu. Toma Petcu, actualul ministru al Energiei, este un apropiat al lui Chițoiu, doar că PSD îl vrea înlocuit din funcție. Mai mult, influența fostului șef al Finanțelor la Energie este întărită și de prietenia cu actualul secretar de stat Robert Tudorache. Tot cu girul lui Daniel Chițoiu se pare că a fost plasat și Gabriel Gheorghe ca vicepreședintele al ANAF. Toate mutările făcute de Chițoiu îi deranjează pe foștii conservatori, care își doresc mai multe posturi-cheie în viitoarea structură de conducere a ALDE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Maria Musat 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.