Buzoienii scot iubirea la teatru

Între 20 și 27 mai, Teatrul „George Ciprian“ din Buzău prezintă cea de-a XIV-a ediție a Festivalului de Teatru de la Buzău, care în acest an se va desfășura sub genericul „Buzău iubește teatrul!“.

Ediția de anul acesta reunește spectacole care au drept temă centrală „Iubirea“, în diversele sale ipostaze: iubirea tragică și nemuritoare, iubirea consumantă, iubirea neîmpărtășită, iubirea la început de drum, iubirea care topește zăpada în miezul unei nopți de iarnă, iubirea care aprinde scântei în trecerea ei… Și pentru că teatrul nu poate exista fără spectatori, se poate spune că, în mod cert există o legătură indisociabilă între făuritorii și privitorii săi.

Festivalul va debuta mâine, 20 mai, la Sala Mare a Teatrului „George Ciprian“, cu spectacolul „Romeo și Julieta“ (al Teatrului Metropolis din București), regizat de Victor Ioan Frunză. Tot pe scena Sălii Mari vor avea loc, în fiecare seară, producții invitate în Secțiunea Oficială a Festivalului: „Un tramvai numit dorință“ (regia: Andrei și Andreea Grosu – UNTEATRU), „Prenumele“ (regia: Răzvan Săvescu – Wonder Theatre/ WonderTheatre), „Fluturii sunt liberi“ (regia: Erwin Șimșensohn – Teatrul Excelsior), „Varșovia: Ghid turistic“ (regia: Eugen Gyemant – Teatrul Evreiesc de Stat), „Scrisori de dragoste“ (regia: Mircea Cornișteanu – CREART), (pare ca și când e vorba de altceva), „Zadarnicele chinuri ale dragostei“ (regia: Alexandru Bogdan – Teatrul Municipal „Matei Vișniec“ din Suceava) și „Aproape“ (regia: Vlad Cristache – Teatrul Tineretului Piatra Neamț).

În continuarea unei inițiative pornite în ediția precedentă, din program fac parte și spectacole dedicate copiilor: „O poveste a porcului“, după Ion Creangă (Teatrul „Ion Creangă“ din București) și „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele“, după Matei Vișniec (Teatrul Țăndărică din București).

Spectatorii buzoieni vor avea ocazia să privească și spre viitorul teatrului, urmărind spectacolele din cadrul secțiunii competitive dedicate studenților la universități de profil din țară. Astfel, în perioada 21-26 mai, în Club No Limit sunt programate șase spectacole realizate de studenți de la: Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale“ București, Universitatea de Arte din Târgu Mureș, Universitatea din Craiova, Universitatea „Ovidius“ din Constanța și Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iași, anunță un text oferit presei.

Totodată, Festivalul va găzdui și lansarea unor volume de referință pentru teatrul românesc, precum și o serie de ateliere de competențe oratorice, dedicate elevilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.