Guvernul Cioloş, învestit

Update: Noul Guvern a depus jurământul marți seară la Palatul Cotroceni. După depunerea jurământului de către membrii Cabinetului, președintele Klaus Iohannis a ținut un discurs în care a vorbit despre rolul acestui Guvern.

Mesajul lui Iohannis la depunerea jurământului de către noul Guvern:

„Societatea se schimbă. Societatea românească s-a schimbat. Societatea de astăzi are alte aşteptări decât societatea de acum zece ani sau de acum 25 de ani, imediat de după Revoluţie. Societatea se schimbă şi se schimbă aşteptările societăţii, se schimbă aşteptările faţă de clasa politică şi, dacă diferenţa între aşteptări şi realităţi devine prea mare, intrăm în criză. Mulţi au vorbit în aceste zile despre criza în care ne aflăm; mulţi au vorbit despre criză, puţini au definit-o. S-au ţinut cuvântări cu diferite ocazii şi astăzi, în Parlament, s-a spus că nu am avut o criză guvernamentală, s-a spus că nu am avut şi nu avem o criză parlamentară, s-a spus că nu avem nici măcar o criză politică. Şi atunci se pune întrebarea legitimă: dar ce fel de criză avem? Avem cea mai gravă formă de criză, avem o criză de încredere, avem o criză de încredere a cetăţeanului faţă de politicianul pe care l-a ales să-i reprezinte interesele. Încrederea este bunul cel mai valoros în politică. Se câştigă greu, se pierde foarte uşor. Această criză de încredere ne-a adus în situaţia în care suntem acum.

Am vorbit mult cu liderii politici, am vorbit cu oamenii din stradă, am vorbit cu reprezentanţii societăţii civile. Protestatarii ne-au spus că sunt nemulţumiţi de clasa politică, vor altă clasă politică. Politicienii mi-au spus că au înţeles aşteptările, că au înţeles solicitările, dar politică fără partide politice, aşa mi-au spus, nu se poate. Este foarte adevărat, politică fără partide politice nu se poate, dar într-o democraţie, nici fără popor nu se poate.

Dacă politicienii se îndepărtează de alegător, atunci apare o situaţie similară cu cea în care am ajuns noi astăzi. Constatăm o înstrăinare din ce în ce mai profundă între alegător, pe de o parte, şi clasa politică, pe de altă parte. Aşa s-a făcut că nici un partid nu a venit să propună un politician care să preia funcţia de Prim-ministru. Aşa am ajuns eu să propun un independent, pe domnul Dacian Cioloş, pentru funcţia de Prim-ministru, cu recomandarea de a pregăti un guvern independent politic. Acest Guvern independent politic este o şansă pentru România. Fiindcă în timp, şi acest guvern independent va guverna, partidele politice vor avea ocazia, timp de un an de zile, să se reconecteze la alegători.

Ar fi excepţional dacă partidele politice ar folosi această oportunitate pentru a-şi defini programe atractive, pentru a se apropia din nou de alegător, în acest fel să avem, după alegerile parlamentare, o clasă politică care reprezintă, fără discuţie, alegătorii, fără criză şi care, cu multă energie, va putea să continue să construiască România prosperă şi puternică pe care ne-o dorim cu toţii. Sper ca acest lucru să se întâmple.

Domnule Prim-ministru,
Onoraţi membri ai Guvernului,

Vă felicit! Vă felicit pentru că aţi primit un vot hotărât „Da!” în Parlament, dar vă felicit pe fiecare dintre dumneavoastră pentru curajul de a prelua acest portofoliu! Nu este uşor. Politicienii, mai devreme sau mai târziu, vă vor spune că, de fapt, nu îi reprezentaţi. Este o eroare, este o eroare fundamentală. Guvernul, acest Guvern Dacian Cioloş, are absolut toată legitimitatea, a primit-o prin votul de învestitură din Parlament. Puteţi să mergeţi drepţi înainte, să vă puneţi în practică proiectele, programele, politicile în folosul României. Acest Guvern independent este un pas înspre clasa politică reconectată la alegători, înspre clasa politică pe care şi-o doresc oamenii. Este un pas. Va dura un an de zile, folosiţi acest an din plin!”.

Update: Guvernul propus de premierul desemnat Dacian Cioloș a primit marți votul de învestitură în Parlament. S-au înregistrat 389 voturi „pentru”, 115 „împotrivă” și 2 voturi nule.

Update: La finalul votului de învestitură, Cioloş a declarat că votul acordat în Parlament „ne dă legitimitatea să facem ceea ce ne-am propus în programul de guvernare”.

„Este un semn al legitimității care este acordat acestui Guvern care nu este politic, un Guvern tehnocrat, dar sigur un Guvern care va aplica politici publice. Deci votul de astăzi cred că ne dă legitimitatea să facem ceea ce ne-am propus în programul de guvernare „, a declarat premierul învestit.

În același timp, vrem să punem la punct un dispozitiv prin care pentru aceste proiecte importante să avem și consultări publice. Este un mecanism nou pe care vrem să-l dezvoltăm”, a mai precizat Cioloş.


În şedința plenului comun al Parlamentului în care urmează să fie validat Cabinetul propus de el, Dacian Cioloș şi-a prezentat programul de guvernare.

Pentru ca Guvernul să fie învestit are nevoie să votul favorabil a jumătate plus unu din numărul total de parlamentari. Sunt prezenți 375 de deputați și senatori.

Dacian Cioloș a arătat în şedinţa de plen că este deplin conştient că aşteptările sunt uriaşe. De asemenea, premierul Ciloş a arătat că acest guvern apare într-un context social şi politic excepţional.

„Gândurile noastre rămân alături de victimele de la Colectiv; România pe care vrem să o sădim este România lor. Trebuie să înlăturăm cauzele acestei tragedii – mai ales corupţia. Oamenii aşteaptă acum o schimbare a felului de a administra interesul public. Ne asumăm un set de măsuri concrete, limitate ca număr, dar cu impact”, a arătat Cioloş.

Principalele declaraţii

„Ne asumăm o guvernare bazată pe transparenţă, responsabilitate şi deschidere pentru dialog. Am urmărit formarea unei echipe de specialişti integri care să poată face treaba în afara polemicilor politice. Formularea unui program de guvernare cu impact şi relevanţă lăsând în urmă modelele şi practicile de lucru pentru viitor. La nivel administrativ, sarcina va fi să ne asigurăm că toţi românii pot vota, indiferent unde sunt – în interiorul sau exteriorul ţării.

A doua prioritate este deschiderea către societate la toate nivelurile ei; vom urmării aceeaşi deschidere şi transparenţă şi faţă de mediul politic. Vom răspunde tuturor solicitărilor dv. de consultare. Vom veni în mod proactiv în faţa dv. pentru a ne asigura că măsurile de aplicare a programului au înţelegerea şi sper eu susţinerea forului democratic.

Am pregătit proiectul fără a beneficia de o platformă programatică aşa cum ar avea un partid politic. Măsurile introduse în proiectul nostru nu sunt exhaustive. Independenţa justiţiei şi lupta împotriva corupţiei; sprijin necondiţionat din partea executivului; urmează un an important, în care se vor face numiri în posturi cheie;

Susţinerea creşterii economice; la cheltuieli vor avea în vedere 2 principii – redirecţionarea spre cofinanţarea unor investiţii competitive; eliminarea cheltuielilor neproductive şi ineficiente, mai ales cele care vizează întreprinderi autonome de stat; vom urmări implementarea Codului fiscal adoptat recent.

O provocare majoră va fi îndeplinirea condiţionalităţilor asumate în acordul de partaneriat – cadastru, reforma administraţiei publice, reforma în domeniul sănătăţii. Există şi focare de instabilitate la graniţele noastre. Sunt provocări majore pentru orice guvern; vom menţine fără echivoc reperele existente ale politicii externe.

Aş trage un semnal de alarmă în privinţa bugetului 2016 – va trebui să acoperim financiar la nivelul aşteptat şi toate aceste angajamente ale ţării.
Va trebui să participăm mai activ la marile decizii strategice care vor fi luate în perioada următoare. Vom începe pregătirile pentru preşedinţia Consiliului European din 2019. Nu ne dorim şi nu putem să înlocuim clasa politică. Democraţia nu e posibilă fără oameni politici sau partide; noi nu putem guverna decât alături de forţele politice reprezentate democratic în acest for.
Dorinţa mea şi a echipei e de a crea premisele unui nou proiect de dezvoltare accelerată egală cu potenţialul uriaş al acestei ţări.

Acasă este într-un singur loc – aici în România

Marcus Aurelis: Doamne, dă-mi puterea să schimb ce poate fi schimbat, răbdarea de a accepta ce nu poate fi schimbat şi înţelepciunea de a distinge între cele două.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.