Cacealmaua sau concursul pentru conducerea instituțiilor din învățământul preuniversitar

Sunt foarte puține săptămânile care s-au scurs fără niciun incident, în timpul desfășurării concursului organizat de MENCS pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți în învățământul preuniversitar, de la lansarea acestuia, pe 9 septembrie, o dată cu apariția în Monitorul Oficial a Ordinului de Ministru nr. 5080/31 august 2016.

E în desfășurare etapa a III-a a concursului, când sunt programate analizele CV-urilor candidaților și interviurile. Comisiile sunt alcătuite din doi reprezentanți din partea fiecărei instituții de învățământ pentru conducerea căreia se desfășoară concursul, doi reprezentanți ai consiliilor locale sau primăriilor din zonele unde sunt amplasate școlile și un coordonator din inspectoratele școlare.

Reamintim că în București sunt disponibile aproximativ 650 de posturi și pentru 150 de posturi dintre acestea nu s-a înscris niciun candidat. În acest moment apare o situație care nu a fost prevăzută în normele metodologice aprobate de Ordinul de Ministru: ce se întâmplă când, atașând dosarului candidaților foile de concurs din etapa a II-a, grilele de testare a abilităților cognitive și de management – cu acele subiecte contestate inclusiv de Colegiul Psihologilor din România care declară prin președintele său că MENCS încalcă legea utilizând teste psihologice pentru care nu e acreditat și analizându-le în absența unor psihologi cu competențe pentru aceste analize – comisia observă erori în notarea lor.

Este și cazul ambilor candidați de la Colegiul Tehnic ”Iuliu Maniu” care joi, intrați în sala de concurs, au fost anunțați că evaluările etapei a II-a nu au fost corecte și că e în sarcina comisiei să reevalueze. Situația a lăsat școala fără un rezultat după proba de joi. Unul dintre candidați a refuzat să semneze acordul pentru reevaluare, la fel și unul dintre membrii comisiei, care a justificat decizia sa prin faptul că Normele Metodologice nu prevăd această situație de reevaluare a grilei. Inspectoratul Școlar al Municipiului București nu a adăugat nicio mențiune în rezultatele de joi, Colegiul Tehnic ”Iuliu Maniu” fiind omis din listele afișate joi seară.

Coordonatorul comisiei a menționat că în centrul de examinare (sunt 3 pentru întregul București) sunt cel puțin 20 de astfel de cazuri și că celelalte două centre au cu mult mai multe reclamații la fel. Deci, încă aproape 100 de instituții se adaugă în acest moment pe lista celor care nu vor avea un director după acest concurs. MENCS n-a răspuns până joi la întrebările despre autorii subiectelor de la probele etapei a II-a, iar etapa a III-a a înregistrat până azi foarte multe situații, la nivel național, în care membrii din comisiile de evaluare reprezentând primăriile și consiliile locale au avut competențe diferite și nivel de studii inferior candidaților intervievați. În multe zone din țară comisile s-au întrunit după mai multe amânări. Concursul pentru ocuparea funcțiilor de conducere în grădinițe, școli, licee și cluburi ale elevilor continuă până pe 17 noiembrie. Rezultatele finale se vor anunța până pe 9 decembrie, după soluționarea contestațiilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.