Cafteala dintre Dragnea şi Tudose

S-a încins iar tărîţa în PSD, mai ales între Liviu Dragnea, şeful partidului, şi Mihai Tudose, şeful Guvernului. Exact cînd lucrurile au deversat a apărut brusc un sondaj care zice că guvernul s-a prăbuşit circa 20 procente toamna asta, la numai cîteva luni de la instalalare. Adică, pe şleau, e cazul să plece! Nu cred că un sondaj dărîmă un guvern. După 1989 nu s-a întîmplat niciodată, nu se va întîmpla nici acum. Dacă guvernul cade, cade din alte pricini. Iar am această impresie, o am mereu cînd este vorba de Dragnea, că ne ia drept proşti. Pune în operă manevre infantile pe ideea că nu pricepe nimeni şi dacă ar pricepe cineva – şi ce dacă!

Asa şi acum. Mă întreb dacă PSD împins de la spate de Dragnea îşi poate permite sa trîntească al doilea guvern din 2017, doar ca să îi facă un hatîr!? Se poate, dar cu un preţ politic foarte ridicat. Cine va mai avea încredere într-un guvern pus de PSD – în străinatate şi acasă deopotrivă? Problema lui Dragnea – ca şi în cazul Grindeanu – este că postul de premier este cea mai mare resursă de putere la Bucureşti. Premierul, după un timp – indiferent de persoană –, se autonomizează de tutelă. Personalul, bugetul, aparatul administrativ aparţin Guvernului, nu PSD-ului. Pe aceste teren controversele apar ca ciupercile după ploaie. Cine asumă actelele guvernului – Dragnea sau Tudose? Cine semnează actele? Cine îşi rupe gîtul la o adică? Cine va achita factura? Mihai Tudose – strategic vorbind – e în avantaj. Nu ştiu cît de înţeles mai e cu Dragnea. Nici cît este sau nu comedie în tot ce asistăm de două zile.

Dragnea trebuie să ceară repetat lucruri – personal sau prin interpuşi. Cred că şi-a cam pierdut răbdarea, vrea subordonare necondiţionată. La cum înţelege politica Dragnea, România este o vacă de muls şi Tudose îl cam jenează. Numai dacă eşti nr. 1, tragi toate foloasele. Acum Tudose vrea să-i trimită la plimbare pe unii dintre acoliţii cei mai servili ai lui Dragnea. Întîi pe Shhaideh şi Plumb. Scandalul bălţii de peşte însuşite hoţeşte cu semnăturile celor două îl serveşte de minune. Sunt şi alţii cu protecţia lui Dragnea în guvern, Tudose le-a pus gînd rău. Vina lor – se subordonează lui Dragnea, nu lui Tudose. Tudose vrea – pe scurt – să fie un adevărat prim-ministru, nu fantoşa lui Dragnea. Asta este sursa conflictului dintre ei, în esenţă. Oricine ar sta pe acel fotoliu ar face la fel.

Cîte guverne va mai schimba Dragnea ca să-şi satisfacă pofta de a fi la manşe? Are resurse să mai treacă prin Parlament o moţiune de cenzură împotriva propriului său guvern? Nu cred. Nici PSD nu cred că îl va urma chiar dacă arată ca o turmă hipnotizată de liderul Dragnea. Din cauza asta îl va presa pe Tudose să-şi dea demisia. Tudose a făcut aluzie că s-ar retrage dacă i se va cere. Probabil că nu e dispus să se baricadeze în Palatul Victoria aşa cum a făcut Grindeanu. Oricum ştie că nu poate fi răsturnat în acelaşi mod ca acesta. Ce va ieşi de aici? Ştim doar că Dragnea a provocat o nouă criză. E vocaţia lui! Pofta de putere nu îi dă pace.

Articol preluat de pe http://www.stelian-tanase.ro/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.