Călătorie printre cărţi la Gaudeamus

După lansarea în mijlocul expoziţiei de la Muzeul de Artă Timişoara, albumul Ştefan Câlţia. Locuri ajunge la Bucureşti la Târgului Internaţional Gaudeamus, duminică, 23 noiembrie, începând cu ora 14.30. Alături de Ştefan Câlţia vor prezenta albumul Iren Arsene, director Curtea Veche Publishing, şi Victor Neumann, director al Muzeului de Artă Timişoara. Evenimentul va fi moderat de Miruna Meiroşu şi va include o sesiune de autografe.

Pornind de la expoziţia-eveniment desfăşurată în perioada 3 octombrie – 5 decembrie 2014 la Muzeul de Artă din Timişoara, albumul Ştefan Câlţia. Locuri adună peste 70 de lucrări ale pictorului, dintre care multe neexpuse până acum publicului larg. Textele incluse în album sunt semnate de Victor Neumann, Dan C. Mihăilescu, cele trei curatoare ale expoziţiei – Ioana Mandeal, Sandra Demetrescu, Patricia Bădulescu – şi Andrei Teleagă.

Un public numeros la lansările de carte

Când Ştefan Câlţia m-a invitat întâia oară în atelierul său am fost fascinat de amalgamul de lumini şi de umbre al locului în care îşi petrecea cea mai mare parte a fiecărei zile; am fost impresionat de ferestrele înalte ale imobilului, mângâiate de frunzele şi florile grădinii din faţa lui. Descopeream misterul pe care artistul ştie să-l cultive voluntar ori involuntar, admiram arta etnografică împodobind casa – obiectele de ceramică, vechiul pat al casei ţărăneşti, lăzile de lemn depozitând documente prăfuite ale unor vremuri îndepărtate, fotografii de familie –, toate asociindu-le universului din care descind picturile maestrului”, povesteşte Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă din Timişoara.

Albumul Ştefan Câlţia. Locuri face parte dintr-un proiect mai amplu care include expoziţia cu acelaşi nume, dar şi o serie de conferinţe. Cartea este editată de Galeria Posibilă în parteneriat cu Muzeul de Arta Timişoara, Curtea Veche Publishing, şi cu sprijin din partea Administraţiei Fondului Cultural Român.

Cele mai frumoase cărţi provoacă o discuţie profesională

Klaus Iohannis şi Alina Mungiu Pippidi, la lansarea volumului Tranziţia. Primii 25 de ani

În 24 noiembrie, la ora 18.00, la ICR Bucureşti se desfăşoară o Masă Rotundă în cadrul expoziţiei de design de carte Cele mai frumoase cărţi 2014, deschise în perioada 24 noiembrie – 7 decembrie.

Proiectul Cele mai frumoase cărţi, prin platforma Experiment tipografic, provoacă mediul editorial şi artistic la o discuţie profesională pe tema Procesul realizării unei cărţi frumoase şi rolul experimentului, moderată de Matei Câlţia. În cadrul evenimentului va fi prezentat experimentul tipografic Interpretarea imaginilor prin tipar offset în culori speciale, realizat de Nicu Ilfoveanu la Imprimeria Arta Grafică.

Sunt invitaţi editori, redactori de carte, artişti vizuali / graficieni, fotografi, ilustratori, tehnoredactori, DTP-işti, tipografi, cât şi librari şi bibliotecari, operatori culturali implicaţi în editarea de albume, autori şi public preocupat de subiectul discuţiei.

O carte frumoasă are unul sau mai mulţi autori menţionaţi pe copertă, dar reprezintă rezultatul unei întregi echipe, conlucrarea unor persoane cu specializări diferite: artist, editor, designer de carte, dtp-ist, tipograf. Parcursul de la ideea artistului la realizarea designului grafic care exprimă ideea prin mediumul numit „carte”, prin viziunea editorului care o plasează într-un context şi o „gândeşte” ca proiect adresat unui anumit public, prin format – paginare – ritm – structură, prin prelucrarea imaginilor pentru tipar şi până la transpunerea în materialitatea unei cărţi – hârtii, cerneluri, finisări, legare, acest parcurs este circumscris mereu schimbului de competenţe şi dialogului între cei implicaţi în facerea cărţii. Fiecare dintre aceste etape poate fi un pretext de creativitate şi originalitate, sau, în egală măsură, o capcană, o zonă de risc.

Lansarea la standul Editurii RAO

O unealtă esenţială, platforma Experiment tipografic este locul în care designeri de carte şi tipografişti pot împinge limitele tehnologice. Proiectul Cele mai frumoase cărţi va desemna anual o persoană care va propune un nou experiment. Anul acesta, la propunerea lui Matei Câlţia, iniţiator al platformei, a fost invitat Nicu Ilfoveanu – pentru experienţa sa tipografică recunoscută, dar şi pentru preocupările sale de artist, care au permis abordarea unui proces pe cât de deosebit tipografic, pe atât de delicat din punctul de vedere al produsului artistic. Realizarea unei ediţii de 200 de lucrări de artă, fotografii multiplicate prin proces offset, lucrate în patru culori speciale, a fost produsul experimentului. Însă, ca orice experiment, produsul se subscrie procesului, astfel că vom afla luni de la Nicu Ilfoveanu dacă producţia tipografică se va putea distribui ca lucrare de artă sau ne va fi comunicată doar experienţa tipografică. Oricum va fi, miza acestei platforme o reprezintă lărgirea experienţei tipografice.

În cadrul experimentului tipografic Interpretarea imaginilor prin tipar offset în culori speciale, realizat de Nicu Ilfoveanu, au fost prelucrate şi imprimate două variante de imagine: o policromie şi o monocromie, cu schimbarea stasului de tipărire. Pantonele alese corespundeau culorilor locale din imaginea fotografică, astfel încât tipul de interpretare a imaginii a fost mai apropiat de limbajul picturii decât de cel al „separaţiei de culoare” specific în mod tradiţional tehnicii tipografice.

Expoziţia Cele mai frumoase cărţi 2014 este prezentată şi la Ediţia cu numărul 21 a Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură.

Vă invităm să răsfoiţi cărţile frumoase selectate în cadrul proiectului Cele mai frumoase cărţi la Etajul 3, zona 770, vis a vis de zona de evenimente “Sala Mircea Sântimbreanu”, lângă AER şi UER.

Organizator: Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură.

Nu pierdeţi ultimele două zile încărcate de manifestări

Profitând de preţurile promoţionale

Primele trei zile ale Târgului Internaţional Gaudeamus au trecut extrem de repede, atât pentru cei implicaţi în derularea evenimentului, cât şi pentru cei peste circa 42.000 de vizitatori care i-au trecut deja pragul. Vineri, 21 noiembrie, Bursa de Contacte din incintă a fost gazda celei de a XII-a ediţii a Concursului Naţional de Lectură Mircea Nedelciu, organizat de Radio România. La ediţia din acest an au participat 6 elevi din întreaga ţară, câştigătorii etapelor zonale ale concursului, organizate de Studiourile regionale ale Radio România. Câştigătorii primelor trei locuri au fost: locul I – Monica Litră, elevă a Colegiului Naţional Pedagogic Ştefan Velovan din Craiova; locul II – Marius-Alexandru Teodorescu,elev la Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu din Cluj-Napoca; locul III – Ştefan Ciocioi, elev al Liceului Teoretic Ovidius din Constanţa. Premiile, constând în sume de bani destinate achiziţionării de cărţi din târg, au fost oferite de Radio România.

Pentru a doua oară la această ediţie, Klaus Iohannis, preşedintele ales al României, a fost prezent în incinta Târgului Gaudeamus, de această dată în calitate de invitat special la lansarea volumului Tranziţia. Primii 25 de ani, semnat de Alina Mungiu-Pippidi şi Vartan Arachelian şi apărut la Editura Polirom.

Gaudeamus 21 continuă până duminică, 23 noiembrie. Dintre sutele de evenimente anunţate pentru ultimele două zile ale târgului, vă reamintim câteva dintre proiectele Gaudeamus:

Unul dintre numeroasele programe pentru cei mici

Invitaţi de nota 10: Olimpicii României s-au întâlnit astăzi la Gaudeamus.

Cărţile se întorc acasă campanie de donaţii de carte care continuă până la sfârşitul târgului.

Tragerea la sorţi a premiilor Tombolei Gaudeamus, al cărei Mare Premiu este un autoturism Dacia Logan 10 ani, oferit de Automobile Dacia, duminică, 23, noiembrie, ora 14.00.

Ceremonia de decernare a trofeelor ediţiei, duminică, 23 noiembrie, ora 16.00.

Federaţia Rusă, Invitat de Onoare

O ofertă de neratat

Vizitatorii au prilejul sǎ se întâlneascǎ cu operele clasicilor literaturii ruse.

Dar şi cu opere şi scriitori contemporani, dintre care, extrem de preţuit, dar şi controversat şi în Occident şi în ţara natală este Zahar Prilepin, care ambiţionează realizarea unei fresce a Rusiei din secolul al XX-lea. Potrivit criticilor, volumul său Obiteli/Mănăstirea, dedicat lagărului de pe insula Soloveţki şi „pustnicilor” care au locuit-o şi relaţiilor dintre ei, dar şi cu o poveste de dragoste la sfârşitul anilor ’20, este una dintre cărţile de referinţă privind Gulagul şi ar putea fi comparată cu O zi din viaţa lui Ivan Denisovici de Soljeniţîn.

La Târg au fost lansate cărţile Sankea, tradusă de Vladimir Bulat, volum proaspăt apărut la Editura Curtea Veche, Patologii, în traducerea lui Mihail Vakulovski, şi acest ultim roman, Mănăstirea, în versiunea originală.

Un alt nume cunoscut celor interesaţi de literatura rusă contemporană este Marina Stepnova, autoarea multipremiatului şi tradusului roman Femeile lui Lazăr. Cu studii de limba română la Moscova, scriitoarea a tradus Mihail Sebastian în rusă.

Ruşii nu au veni doar cu cărţi, ci şi cu filme. Cunoscuta jurnalistă şi critic de film Maria Kuvşinova a susţinut prelegerea Cinematografia din diversele regiuni ale Rusiei, o prezentare a modului în care se dezvoltă cinematograful în diversele regiuni ale Rusiei. Au fost prezentate, de asemenea, fragmente din lucrările regizorilor din Siberia, Iakuţia, Buriatia etc.

Totodată, ea şi-a lansat şi volumul Balabanov, ocaziecu care a putut fi vizionată pelicula Optarul (2013) în regia lui Alexei Uciteli, după o nuvelă de Zahar Prilepin, şi ultimul film al regizorului-cult care a decedat recent, Alexei Balabanov, Vreau şi eu. Filmul descrie călătoria a patru personaje spre locul mistic denumit Clopotniţa Fericirii, situat în apropierea unei centrale nucleare demult oprite. Muzicianul, banditul, prietenul său, Matvei, împreună cu bătrânul său tată, precum şi o prostituată încearcă să găsească acest loc misterios, pentru a dobândi fericirea. Însă la Clopotniţa Fericirii, după cum se ştie, „mulţi sunt chemaţi, dar puţini aleşi”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.