Calculatorul, spionul din propria casă

De câte ori v-ați uitat la un film în care un personaj era urmărit îndeaproape prin intermediul camerelor încorporate în calculatoare sau gadgeturi de ultimă generație și v-ați întrebat dacă nu cumva vi se poate întâmpla același lucru?

Camera web a calculatorului personal poate ajunge pe mâna cui nu trebuie sau chiar a dezvoltatorilor anumitor aplicații instalate, potrivit unui studiu realizat de Bitdefender. Astăzi, majoritatea programelor și aplicațiilor pe care alegeți să vi le instalați pe un anumit device (computer, telefon etc.) cer de multe orice acces la anumite funcționalități de care nu ar avea neapărat nevoie. De exemplu, unele programe pot abuza de localizare, microfon sau chiar de camera web a laptopului.

Să presupunem că vă instalați un program nu foarte cunoscut pentru editat fișiere video sau care vă permite să puneți diverse efecte asupra camerei web atunci când o folosiți. Dacă sunteți grăbit sau neatent în timpul instalării și acceptați instalarea aplicației fără să citiți termenii și condițiile, există riscul ca dezvoltatorul programului (sau poate chiar un hacker) să pornească și să filmeze oricând, folosind camera web, fără să știți.

Cum funcționează această spionare

În aceeași manieră funcționează și varianta prin care un răuvoitor vă trimite prin e-mail un fișier care, după ce se instalează pe dispozitiv, îi permite să vă urmărească de la distanță. Astfel, un răufăcător poate monitoriza cu ușurință activitatea din locuință, fără ca proprietarul laptopului să bănuiască vreun moment. Acele înregistrări pot fi folosite ulterior doar pentru observație, dar nu întotdeauna, deoarece unii atacatori preferă să își șantajeze victima cu publicarea înregistrărilor pe Internet, în schimbul unei sume de bani. În mod normal, dacă folosiți un program de securitate, aceasta îl va bloca înainte să vă cauzeze vreo problemă.
Vestea bună este însă că noile programe de securitate notifică utilizatorii de fiecare dată când o aplicație neautorizată încearcă să acceseze camera web. Această informație va împiedica atât dezvoltatorii de programe, cât și atacatorii, să poată controla cu ușurință dispozitivele folosite frecvent fără știința proprietarilor de drept, să poată accesa rețeaua de acasă și să se folosească de acestea pentru a avea acces la informații dintre cele mai personale, chiar și la tot ce se întâmplă în locuința posibilei victime.

Cum putem preveni un astfel de atac?

„Consecințele compromiterii camerei web a calculatorului personal, folosit zi de zi, sunt înfricoșătoare. Nu doar că atacatorii au oricând acces neîngrădit la intimitatea unei familii, dar camera web este poate cel mai agresiv dispozitiv pe care ar putea pune mână un răufăcător“, spune Bogdan Botezatu, specialist în securitate informatică Bitdefender.

Este foarte important să verificați dacă brandul cumpărat are o reputație bună și este de încredere, dar și să aflați din vreme cu ce probleme s-au mai confruntat ceilalți. Nu strică să căutați diverse aplicații gratuite pentru PC, care scanează întreaga rețea și avertizează utilizatorii asupra posibilelor probleme de pe dispozitivele conectate la aceasta. Odată instalată o astfel de aplicație, va scana întreaga rețea Wi-Fi și va găsi dispozitivele conectate de către utilizator în rețeaua locală. Ulterior, va caută riscurile de securitate de pe terminalele conectate (precum parole slabe, comunicații nesigure sau software neactualizat) și va trimite un raport detaliat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marina Dumitru 22 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.