Calitatea vieții din România – 10 priorități

Institutul de Cercetare a Calității Vieții – Academia Română a făcut public „Raportul social al ICCV 2017, Starea socială a României – Calitatea vieții: situația actuală și perspective pentru 2038.“

„Starea socială a României, sever ignorată, trebuie să constituie o prioritate. Ea prezintă un grad ridicat de subdezvoltare și dezorganizare. «Refacerea» stării sociale a țări trebuie pusă ca obiectiv strategic prioritar. Este vital ca starea socială a țării și calitatea vieții să reprezinte obiective strategice prioritare, care să orienteze proiectarea viitorului. Ar fi o eroare ca următorii 20 de ani să reprezinte o continuare a patternului de până acum. E nevoie de o reorientare a gândirii noastre politice strategice“, ne-a declarat Cătălin Zamfir, directorul ICCV.

Institutul de Cercetare a Calității Vieții propune 10 direcții prioritare:

1. De la o reformă economică cu rezultate mai degrabă negative și sacrificarea stării sociale a populației la o strategie centrată pe ieșirea din multiplele crize ale societății românești și promovarea modelului unei societăți de calitate care să asigure prosperitatea.

2. Compensarea creșterii economice moderate cu promovarea unei societăți echilibrate social, rațional organizată, cu un nivel ridicat al funcționării democrației, centrare pe nevoile populației; creșterea calității vieții, optimism, încredere în instituțiile publice, respect pentru om.

3. Înlocuirea viziunii dominate de un mondialism economic gol cu un program de dezvoltare a economiei naționale, orientat spre promovarea bunăstării colective: relansarea economiei românești, cu obiectivul creării de noi locuri de muncă de calitate; politica salariului minim, înlocuită cu politica salariului la nivel european; reechilibrarea raportului dintre muncă și profit, care este actualmente grav în defavoarea muncii.

4. O nouă viziune a poziției și rolului statului: de la un stat minimal la un stat la dimensiuni europene, orientat activ spre promovarea dezvoltării social-economice.

5. Politica socială, centrată activ pe suportul pentru copii și familii. Un program național de reabilitare a natalității și, complementar, combaterea abandonului copilului. Obiectiv pe termen mediu și lung: stabilizarea natalității cel puțin la nivelul reproducerii simple a populației.

6. Reforma sistemului public, cu priorități: debirocratizare, simplificare și eficientizare, cetățeanul pus ca valoarea centrală a sistemului public.

7. Promovarea valorilor morale în viața socială, responsabilitatea și coeziunea socială.

8. Abordarea cu prioritate a situațiilor sociale extreme: sărăcirea populației, care a tins să se cronicizeze la nivelul a 40% din populație; lichidarea „pungilor de sărăcie“, cele mai multe aflate încă într-un proces de creștere; apariția unor noi surse de aruncare în sărăcie, ca, de exemplu, debranșarea de la sistemul de încălzire publică și de la electricitate, pierderea locuinței, crize generate de îndatorarea financiară fără speranțe.

9. Promovarea unui stil de viață echilibrat, adaptat la contextul unei societăți moderne, dar și la resursele economice existente.

10. Introducerea unui sistem național de monitorizare și evaluare a politicilor, programelor/proiectelor sociale, a gradului de progres al României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Simona Popescu 220 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.