Călugării greci, o corporație extrem de bine condusă, au adus în colaps statul elen

În cartea „Boomerang”, scriitorul Michael Lewis vrea să demonstreze cum călugării greci au dus la un dezastru financiar în turism pentru că statul le-a acceptat numeroase cereri de retrocedare a unor proprietăți imobiliare.

Michael Lewis vorbește despre modul în care călugării de la mănăstirea Vatopaidi din Grecia au vrut să strângă bani pentru renovarea acesteia, însă, au ajuns să „atragă” milioane de dolari de la autorități, lucru ce a dus la o prăbușire a statului elen, scrie Business Insider.

Mai mult, muntele Athos, unde se află mulți călugări, este un loc „exclusivist”, unde femeile și animalele nu au voie, cu excepția pisicilor. Aceștia au realizat că au nevoie de bani pentru renovare și au revendicat proprietăți de sute de ani deținute în nordul Greciei. În acest mod, statul elen a rămas fără proprietăți valoroase.

Mulți dintre contestatari spun că aceștia au obținut între 100 de milioane de dolari și un miliard de dolari. Chiar și așa, Lewis recunoaște că aceștia nu au vândut proprietățile ca să traiască în lux, ci ca să își reconstruiasca mănăstirea. De fapt, adaugă el, ei au acționat la fel ca orice alt grec. Așa că și-au revendicat proprietățile, în ciuda problemelor și deficitului pe care l-ar crea bugetului public.

Scriitorul mai spune că unul dintre colaboratorii săi, un analist de la Harvard Business School îi compară pe călugării din Grecia cu o „corporație extrem de bine condusă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.