Campioni la spitale construite pe… hârtie

Țara noastră ar putea fi declarată, fără doar și poate, campioană la construit spitale în ultimii ani. Este adevărat, e vorba numai de cele construite pe hârtie. În urmă cu nouă ani, ministrul Sănătății de la acea vreme, Eugen Nicolăescu, comanda studii de fezabilitate pentru construirea a zeci de spitale. Nicolae Bănicioiu și Vlad Voiculescu, miniștrii care i-au succedat, au promis și ei, la rândul lor, construirea de spitale regionale în parteneriat public privat. Actualul Guvern vrea, nici mai mult nici mai puțin, un spital republican mai mare și mai grozav decât AKH din Viena.

Așadar, pe hârtie stăm bine. Zeci de proiecte pe hârtie, dar după Revoluție nu s-a construit decât un singur spital. Practica și realitatea din teren ne omoară. În județul Timiș ar fi trebuit să funcționeze cel mai mare spital din vestul țării. Construcția, începută în anii ’90, a fost abandonată din lipsa fondurilor. Construcția nu numai că nu a fost finalizată nici până acum, dar în 2011 au fost furate și geamurile termopan, iar hoții nu au fost prinși nici în ziua de astăzi.

Primii când vine vorba de promisiuni

În alte situații nici nu s-a pus piatra de temelie a spitalelor, deși s-au comandat studii de fezabilitate. Numai în 2008, când Eugen Nicolăescu promitea că va construi 28 de spitale, statul a plătit 40 de milioane de lei pentru astfel de studii. Dar nu s-a construit niciun spital. În 2015, Nicolae Bănicioiu anunța că va construi trei spitale regionale. Nu s-a ridicat niciunul. Anul 2016 a adus un nou guvern, cu alte promisiuni. În curtea Spitalului „Marie Curie“ urma să fie construită, prin parteneriat public-privat, o nouă unitate medicală. Aceleași planuri le avea ministrul Vlad Voiculescu și pentru Institutul C.C. Iliescu, aflat în grupa II de risc seismic. „Această instituție, cu 600 de angajați, 325 de paturi și cea mai mare expertiză în îngrijirea pacienților grav vasculari, la orice cutremur de peste 5 grade se va prăbuși“, explică Ștefan Bubenek, manager Institutul „C.C.Iliescu“. Guvernul a aprobat la acea vreme propunerile printr-un memorandum. La un an de atunci, nici urmă de vreo schelă în curţile celor două spitale. Despre acestea, Cotidianul a relatat pe larg săptămâna trecută, dar nu am primit niciun răspuns de la Ministerul Sănătății.

De la zeci de spitale la o clinică mai mare decât AKH

Acestea nu au fost singurele promisiuni ale guvernului de atunci. La Guvern se făceau anul trecut primii pași pentru construirea a trei spitale regionale. Mai exact, se semna un parteneriat între Ministerul Sănătății și Banca Europeană de Investiții, prin care instituția internațională se angaja să ofere consultanță gratuită pentru studiile de fezabilitate și întocmirea caietelor de sarcini pentru licitații. Unitățile medicale urmau să aibă câte 1.000 de paturi și trebuiau construite la Craiova, Cluj-Napoca și Iași. Construcţiile ar fi trebuit începute la mijlocul acestui an.
Actualul ministru Florian Bodog promite că va face toate demersurile pentru ridicarea celor trei spitale regionale. „Calitatea actului medical, siguranța pacientului, formarea profesională, relaționarea între medici, între specialiști au de suferit dacă nu ne organizăm“, spune Vasile Barbu, președinte Asociația Națională pentru Protecția Pacienților.
În campania electorală, preşedintele PSD Liviu Dragnea promitea că în acest an va începe construcţia unui spital cu 2.500 de paturi. Calculele de pe hârtie arată o unitate medicală mai mare decât celebrul AKH din Viena. La fel și primarul Capitalei, Gabriela Firea, care vrea să ridice cu 300 de milioane de euro un spital. De data asta, metropolitan, cu 2.000 de paturi. Deocamdată, spitalele rămân doar frumos desenate pe aceeași hârtie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.