Câmpul de luptă, la unison cu inteligența artificială

La conferința Intelligent User Interface, cercetători din cadrul armatei Statelor Unite ale Americii au arătat cum dezvoltă sistemele bazate pe inteligența artificială pentru ca acestea să detecteze mai precis țintele pe câmpul de luptă, informează go4it.ro.

Se pare că, în viitor, mașinării ca roboți sau drone vor fi capabile să selecteze singure și mai ales cu precizie țintele reale, fără a pune în pericol viețile civililor.

Astfel, sistemele sunt perfecționate de experții de la compania DCS Corp și Army Research Lab, prin punerea la dispoziția rețelelor neurale AI (Inteligența Artificială) a unor înregistrări cu unde cerebrale ale soldaților care trec prin astfel de scenarii de război, reale sau simulate. Numeroase personalități, precum Stephen Hawking, Bill Gates și Elon Musk au avertizat în privința dezvoltării inteligenței artificiale, mai ales în scopuri militare, considerând-o extrem de periculoasă. În franciza „Terminator“ rețeaua de inteligență artificială ia controlul asupra Terrei. Această organizație militară este bazată pe computere și sateliți, fiind dezvoltată pentru a asigura securitatea SUA și a aliaților săi. Atunci când tehnologia a căpătat conștiință a vrut să comunice cu creatorii umani, însă aceștia, speriați, au vrut să scoată Skynet din funcțiune. Astfel, rețeaua a ajuns să considere oamenii un pericol de moarte ce trebuie eliminat.

Atacurile cu dronă, spre exemplu, au fost criticate din cauza numărului mare de victime colaterale făcute. În acest moment, astfel de aparate de zbor nu iau decizii proprii și sunt pilotate de oameni aflați la sol. Guvernul SUA a ordonat atacuri cu drone după atacurile din 11 septembrie 2001 în Pakistan, Somalia, Afghanistan, Libia și Yemen. Conform New America Foundations, între 2004 și 2011 au fost ucise peste 2.500 de persoane în atacurile cu drone, dintre care aproximativ 20% au fost oameni nevinovați. De curând, a circulat prin presa internațională știrea că US Navy investește în tehnologii care să îmbunătățească funcțiile cognitive ale luptătorilor SEAL, cu ajutorul unor dispozitive de simulare ale creierului, create de DARPA, agenția guvernamentală care se ocupă cu dezvoltarea de noi tehnologii militare. Scopul acestora este să-i facă pe luptători să învețe mai repede, să se orienteze mai ușor și să ia decizii mai rapide.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.