Canada ridică nivelul de alertă

Nivelul de alertă privind riscul unor acțiuni teroriste a fost ridicat cu o treaptă „de la scăzut la mediu” în Canada, a anunțat marți Ministerul Securității Publice din această țară după ce un soldat a fost ucis de un individ „radicalizat” de idei islamiste, transmite AFP.

Scara riscurilor nu este cunoscută public, fiind prezentată drept „un instrument intern care permite organizaţiilor de securitate să informeze în legătură cu nivelul ameninţării în Canada”, a declarat Jean-Christophe de Le Rue, un purtător de cuvânt al ministrului pentru Securitate Publică Steven Blaney.

„Decizia de a ridica acest nivel este legată de creşterea în ansamblu” a conversaţiilor organizaţiilor islamiste radicale, cum ar fi grupările Statul Islamic (SI), al-Shabaab din Somalia sau Al-Qaida, a precizat acesta.

Prin ridicarea cu o treaptă a acestui nivel de alertă, Canada apreciază că „un individ sau o grupare din Canada sau din străinătate are intenţia şi capacitatea de a comite un act terorist”, conform sursei citate.

Un tânăr din Quebec, în vârstă de 25 de ani, a lovit luni mortal cu maşina un militar, înainte de a fi împuşcat de poliţie, faptă calificată drept act terorist de către Guvernul canadian.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.