Canadienii, acord cu o companie chineză pentru a construi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

Compania canadiană Candu Energy, subsidiară a grupului SNC-Lavalin Group, a semnat joi un acord cu General Nuclear Power Corporation din China pentru a construi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, potrivit HotNews care citează The Globe and Mail.

În iunie, Banca de Industrie şi Comerţ a Chinei ar fi fost de acord să ofere 9 miliarde de dolari pentru finanţarea proiectului Cernavodă.

Presa canadiană mai scrie că anul trecut, în noiembrie, grupul chinez a semnat o scrisoare de intenţie cu Nuclearelectrica în vederea construirii celor două reactoare, care nu s-a finalizat însă cu un acord comercial.

Grupul canadian a mai semnat un memorandum de înţelegere cu partea chinează pentru mai multe proiecte de energie şi minerit. Unul dintre ele este continuarea activităţii grupului canadian în China pentru dezvoltarea tehologiei avansate de tip CANDU.

Compania canadiană deţine drepturile de proprietate intelectuală pentru tehnologia Candu şi va participa la proiectarea şi realizarea proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

În aprilie 2014, Nuclearelectrica şi compania chineză General Nuclear Power Corporation au semnat un Act Adiţional prin care se prelungeşte până la dată de 31 decembrie 2014 durata de valabilitate a unei scrisori de intenţie semnată în noiembrie 2013 pentru proiectul Reactoarelor 3 şi 4. Nuclearelectrica susţine că prin această prelungire, chinezii îşi confirmă interesul pentru cele două reactoare.

Această companie este fosta „Guandong” care s-a arătat interesată de reactoarele 3 şi 4 încă din 2011, când se ajunsese la un acord de confidenţialitate privind accesul companiei chineze la documentaţia Negocierile s-au blocat, iar din 2013 discuţiile au fost reluate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.