Cancelariile cărora Putin şi Xi le-au trimis o solicitare fermă

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi liderul Chinei, Xi Jinping, şi-au reunit marţi după-amiază forţele diplomatice şi au cerut Phenianului, Washingtonului şi Seulului să adere la un plan chinez de calmare a situaţiei din peninsula Coreeană, în legătură cu programul nuclear şi de rachete balistice al regimului Kim Jong-un, transmite Reuters.

Acest plan presupune suspendare programului balistic nord-coreean, în vreme ce americanii şi sud-coreenii vor amâna exerciţiile pe scală largă, acţiuni care vor deschide calea unor discuţii multilaterale cu Phenianul.

Iniţiativa a fost prezentată într-o declaraţie comună făcută de miniştrii de Externe din China şi Rusia, la scurt timp după discuţiile purtate la Kremlin de liderii Vladimir Putin şi Xi Jinping.

”Situaţia din regiune afectează interesele naţionale ale celor două ţări. Rusia şi China vor colabora pentru avansarea unei soluţii pentru problema complexă din peninsula Coreeană”, se arată în declaraţia comună emisă de la Kremlin.

Regimul nord-coreean a anunţat marţi dimineaţă prima testare cu succes a unei rachete balistice intercontinentale, care a zburat pe o traiectorie ce ar permite unei asemenea arme să lovească Alaska.

Rusia şi China împart o graniţă terestă cu regimul nord-coreean şi au fost implicate anterior în încercările de a calma tensiunile dintre Phenian şi Vest.

De asemenea, aceeaşi declaraţie comună cere oprirea imediată a desfăşurării sistemului antirachetă THAAD din Coreea de Sud, o acţiune despre care americanii susţin că este necesară pentru a elimina ameninţarea reprezentată de Phenian.

Moscova şi Beijing susţin că americanii se folosesc de ameninţarea reprezentată de regimul nord-coreean pentru a extinde infrastructura militară din Asia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Simona Stroe 349 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.