Cancelarul Austriei prefigurează o nouă constrângere pentru ţările din Est

Cancelarul Austriei a avertizat ţările central şi est-europene membre UE cu reducerea fondurilor dacă nu acceptă extracomunitari conform sistemului de distribuire.

„Solidaritatea nu este un drum cu un singur sens. Cine primeşte fonduri din bugetul Uniunii Europene nu poate pur şi simplu să refuze distribuirea proporţională a refugiaţilor. Cine refuză riscă să pună sub semnul întrebării întreaga schemă bugetară europeană, (…) fiind dificil de crezut că va putea beneficia în continuare de aceste fonduri”, a declarat cancelarul austriac Werner Faymann într-un interviu pentru Die Welt.

Declaraţia vine în contextul unui mini-summit UE pe tema imigratiei, cu participarea Turciei, în marja Consiliul European de iarnă de la Bruxelles, de pe 17-18 decembrie. La mini-summitul amintit au participat Germania, Austria, Belgia, Luxemburg Finlanda, Suedia, Grecia, Olanda şi Turcia, reprezentată de preşedintele Recep Tayyip Erdogan. Este al doilea mini-summit la care participă Turcia. Primul a avut loc pe 29 noiembrie, atunci când UE a decis sa acorde Ankarei 3 miliarde de euro pentru gestionarea crizei imigranţilor, în speranţa că se va mai reduce valul ce vine către Europa.

Aşadar, pe 17 decembrie, chiar în ziua în care avea loc acest summit fără participarea statelor est-europene, cancelarul Werner Faymann lansează în presa germana un avertisment la adresa acestor state – nu poţi respinge cotele de imigranţi fără a risca să rămâi fără fonduri europene. Ziariştii de la Die Welt au vrut ca lucrurile să fie si mai clare şi au cerut amănunte. Faymann a declarat că, în pofida faptului că există un cadru bugetar 2014-2020 care prevede ce sume se pot duce spre statele estice din UE, acest buget UE va fi modificat astfel încât să cuprindă şi constrângerea legată de imigranţi. Faymann a spus că bugetul va fi revizuit în 2016. La revizuirea bugetului “vom vedea care ţări au avut un comportament nesolidar în privinţa refugiaţilor”, a mai avertizat Faymann.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.