Cancerul de col uterin ucide 2.000 de femei anual

Cifrele specialiștilor sunt îngrijorătoare: una din zece românce nu a fost la medic în ultimul deceniu și 68% din femei nu a auzit de HPV, virusul care provoacă una dintre cele mai crunte boli: cancerul de col uterin.

Cel puțin 4.000 de românce sunt diagnosticate anual cu această boală, cel mai des întâlnită formă de cancer la femeile cu vârste cuprinse între 15 și 45 de ani, după cel mamar. Din păcate, aproape jumătate din aceste cazuri sunt depistate mult prea târziu.

Potrivit datelor obținute de cercetători, 11% din femeile din România nu și-au mai făcut analize de sânge de peste 10 ani, iar 68% nu au auzit de HPV. „Foarte multe femei ajung în cele mai multe cazuri la medicul ginecolog atunci când simt un disconfort, un simptom sau o durere.

Fiecare femeie trebuie să facă un control ginecologic de rutină o dată pe an. HPV este un virus și, depistat la timp, poate fi ținut sub control cu terapie imunostimulatoare, așa că e foarte important să fie depistat la momentul oportun!“, spune Karina Stoenescu, medic primar ginecolog.

Zeci de mii de femei nu știu ce este HPV

Situația este tot mai îngrijorătoare: aproape 86% din românce au auzit de cancerul de col uterin, însă mai bine de jumătate nu asociază această boală cu infecția persistentă cu virusul HPV. S-a ajuns în această situație pentru că merg la medic doar atunci când nu se simt bine ori sunt însărcinate. Șapte din zece femei din țara noastră nu și-au făcut în ultimii trei ani niciun test pentru depistarea leziunilor precanceroase sau pentru depistarea HPV.

În mod normal, șase milioane de femei care au între 25 și 64 de ani pot face analizele gratuite de testare Babeș-Papanicolau. Din păcate, doar 8% din românce au acceptat, mult sub media europeană.

O simplă analiză gratuită ar salva viața

Cancerul de col uterin și cancerul de sân sunt două boli a căror apariție și dezvoltare poate fi depistată la un simplu control ginecologic. Aceste boli se instalează în organism, dar simptomele pot apărea destul de târziu, așa că multe femei nici măcar nu știu că sunt bolnave. Majoritatea victimelor au între 45 și 55 de ani.

„Prin testul Papanicolau noi putem diagnostica stări precanceroase, când, prin tratamente fie locale, cu mici intervenţii de tip conizaţie, fie excizie a acelei porţiuni, putem trata aceste leziuni şi pacienta poate avea, ulterior, o evoluţie normală, sănătoasă“, conchide medicul Karina Stoenescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.