×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 23 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 08:14
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Cancerul, depistat în numai 10 secunde

Un dispozitiv de mărimea unui pix poate identifica țesutul canceros în numai 10 secunde, potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din Texas, potrivit BBC. Acesta ar putea transforma biopsia în istorie, pentru că noul dispozitiv va ajuta chirurgii să îndepărteze o tumoră mai repede, mai sigur și mai precis. Oamenii de știință spun că această metodă ar putea evita situațiile neplăcute în care ar mai putea rămâne în organism urme de țesut bolnav. „Dacă vorbești cu pacienții bolnavi de cancer după operație, unul dintre primele lucruri pe care aceștia le vor spune este: «Sper ca medicul să scoată tot cancerul». Tehnologia noastră ar putea îmbunătăți șansele ca medicii chirurgi să îndepărteze fiecare urmă de cancer în timpul operației“, spune Livia Schiavinato Eberlin, profesor asistent de chimie, care a condus lucrarea.

Testele publicate în Science Translational Medicine sugerează că tehnologia este precisă în 96% din cazuri. Aparatul folosește o picătură de apă pentru a face analiza și nu necesită nicio bucățică de țesut tăiată, spun cercetătorii. Echipa a proiectat acest pix și a programat un spectrometru de masă pentru a detecta compușii care fac diferența între tumorile pulmonare, tiroidiene, ovariene și mamare și țesuturile sănătoase. „Noi asta vrem să obținem de fiecare dată: un proces chirurgical precis, rapid și mai sigur“, spune James Suliburk, șeful chirurgilor endocrinologi de la Baylor College of Medicine. „Această tehnologie le face pe toate trei. Ne permite să fim mai preciși în ceea ce privește țesutul pe care îl eliminăm și cel pe care îl lăsăm în urmă.“ Echipa a testat dispozitivul pe mai mult de 250 de mostre de tumori umane, calibrând semnătura moleculară a fiecărui tip de tumoră. Celulele tumorale au activitate diferită de cea a celulelor normale, iar cercetători din întreaga lume au lucrat zeci de ani pentru a folosi spectrometria de masă pentru a încerca să identifice aceste diferențe mai rapid. „Celulele canceroase au un metabolism neregulat pentru că se măresc necontrolat“, spune unul dintre medici.

În prezent, cea mai folosită tehnică pentru a pune diagnosticul de cancer este biopsia, când un patolog se uită, la microscop, la o mostră de țesut înghețat. Este o metodă care consumă timp și care poate produce și erori. Așteptarea răspunsului unui patolog poate pune nervii medicului la încercare. Ca să nu mai vorbim de cei ai pacientului, căruia ar putea să i se spună că nu a fost îndepărtată întreaga tumoră și că trebuie să intre într-o nouă operație.

Andreea TudoricăPublicat Miercuri, 13 septembrie 2017
2261
 | 7
 | 2
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Nouminus Dei
+4
Sfanta chimie iar ! Ne bucuram! Sper sa produca si in masa la pret accesibil tuturor in viitor, dupa sarja profesionala, ca sa aiba oamenii din fiecare familie un tester din acesta care nu ar fi necesar sa distinga tipurile de cancer, doar prezenta in organism. Ar putea avea in prima faza, dupa cea spitaliceasca cu testerul, in dotare fiecare medic de familie. Ar fi marea afacere cu maxima profitabilitate pt descoperirea fructuabila.Poate functioneaza pe o mostra de saliva, atunci ar salva si animalele de companie.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Laie @ Nouminus Dei
0
...nu e pt .„boi”...e numai pt. Zei....
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Recomandate
De ce urăşte PSD-ul ziarele?
Publicat acum 13 ore şi 23 minute
SRI, luat la întrebări despre Maior și Coldea
Publicat acum 16 ore şi 20 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 18 ore şi 16 minute
Sorin Avram

Partidul care este în toate cele ce sunt şi în cele ce mâine vor râde la soare a hotărât comasarea unor instituţii.

Sorin AvramPublicat acum 12 ore şi 23 minute