Când creşte impozitul pe sediile de firmă cu până la 2.500%

De două zile, în spaţiul public, circulă o informaţie conform căreia autorităţile locale pot decide majorarea impozitelor cu până la 2.500 % pentru clădirile deţinute de persoane fizice şi utilizate în activităţi economice. Este o concluzie ce apare într-un studiu realizat de consultanţii fiscali Dragoş Pătroi şi Adrian Benţa împreună cu expertul contabil Robert Croitoru la care s-au avut în vedere principalele 50 localităţi care au făcut publice proiectele de hotărâre pentru taxele locale aplicabile în anul 2016. Adrian Vascu, preşedintele Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR), a amendat această informaţie şi a clarificat situaţia.

Conform unui text publicat pe site-ul vascu.ro, oficialul ANEVAR spune că prevederea din Codul fiscal se referă la clădirile nerezidențiale. „Este o forțare a pune semn de egalitate între clădirile nerezidențiale aparținând persoanelor fizice și locuințele folosite ca sedii de firme”, afirmă acesta. Clădirile nerezidențiale aparținând persoanelor fizice, susţine Vascu, se referă la: hoteluri, spații comerciale, mall-uri, benzinării etc. „Pentru acestea impozitul s-a aliniat cu cel plătit de către persoanele juridice. S-a îndreptat o inechitate. Deci nu acum
impozitul este prea mare. Până acum a fost nesemnificativ”, afirmă Vascu.

Potrivit acestuia, sediile de firme și de PFA nu sunt considerate automat clădiri nerezidențiale. „Codul fiscal prevede că doar în acele cazuri în care sediul este declarat cu activitate economică și cheltuielile cu utilitățile sunt deduse de către entitatea juridică, clădirea va fi tratată ca și clădire nerezidențială. Astfel, majoritatea apartamentelor în care sunt sedii de firme sau PFA-uri, vor putea rămâne
la sistemul actual de impozitare ca locuință. Pâna la urmă acel apartament a fost construit cu structură de locuința și nu ar trebui să fie cu ușurință încadrat la clădire nerezidențială. Astfel, vor fi doar excepții situațiile în care vor crește impozitele pentru apartamentele în care sunt sedii de firmă sau PFA”, scrie Vascu.

În opinia sa, creșterea de până la 2500% e asociată cu nereevaluarea clădirii în ultimii cinci ani. „Trebuie înteles că acești cinci ani în cazul persoanelor fizice se pot număra doar începând cu anul 2016. Deci în anul 2021 se va putea discuta de o eventuală creștere a cotei de impozitare, dacă nu este îndeplinită cerința reevaluării din ultimii cinci ani”, conchide Vascu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.