Când fotografia este poveste

Suntem obișnuiți să privim imagini, dar, din când în când, unele cadre par să ne privească pe noi și atunci știm că fotografia a surprins ceva mai mult decât o secvență întâmplătoare. În această seară, de la ora 19.00, Gallery (Str. Leonida nr. 9-11) deschide expoziția „We are not numbers“, de Dan Beșliu.

În 2010, Dan Beșliu a înființat Școala de Fotografie Freelancer și sute de ateliere de imagine și tabere pentru tineri s-au adăugat în acest răstimp pentru cei care au trecut prin secțiile de tehnică și artă fotografică de aici. „La școală, le spun cursanților că fotografia este o călătorie și, dacă vii aici, mergi o stație cu autobuzul – una foarte lungă, în care te-ai putea rătăci, ai putea renunța, ai putea să epuizezi entuziasmul, să îți strici echipamentul. Noi avem niște «stații de autobuz» prin care îi ajutăm pe cei care vin să depășească începuturile. Mai avem și clubul de fotografie, care este dedicat celor care au parcurs cursul de artă fotografică“, povestea, anul trecut, fotograful.

„Marea problemă este aceea că fotografia este cel mai simplu mod de a deveni cineva.“ Dan Beșliu

Imaginile care schimbă lumea

Școala de Fotografie Freelancer și Asociația Națională pentru Arte Vizuale Contemporane au pregătit acest vernisaj cu gândul unei invitații adresate publicului: „Să vă opriți câteva clipe din goana zilnică pentru a medita la ideea propusă de cel care ne-a fost profesor, partener și, în primul rând, prieten“. Așadar, imaginile expuse la Gallery spun povești și acestea sunt deopotrivă ale cifrelor surprinse în fotografii, ale fotografului, dar și ale celor care le privesc. „Fotografia este un limbaj universal. Visul lui Dan a fost ca oamenii să vorbească fotografie mai ușor și mai bine. Să ajute oamenii să spună altfel poveștile. Povești despre viață și oamenii din jurul nostru. Povești care rămân scrise, care pot fi înțelese de oricine, oricând, după ce au fost imortalizate. Povestea lui Dan este despre cum a schimbat lumea. Și da, a schimbat-o în mai bine, aducând oamenii mai aproape prin poveștile lor. Povești în care oamenii nu sunt numere. În 2017, ar fi făcut 46 de ani. Prin Școala de Fotografie Freelancer, prin oamenii care au învățat să vorbească fotografie cu el, povestea lui Dan merge mai departe“, explică organizatorii evenimentului.

Celebrarea vieții

Poveștile pe care le dezvăluie expoziția „We are not numbers“ sunt cele care ne scot din grilele uniformizatoare ale statisticii: „Când oamenii sunt exprimați în numere, povestea dispare“, spun cei de la școala lui Dan Beșliu. „Nimeni nu cere să audă poveștile din spatele numerelor. Poveștile sunt peste tot în jurul nostru. Viața este plină de povești. Iar noi celebrăm viața prin povești cu oameni și despre oameni. Fiecare fotografie face mai mult decât o mie de cuvinte și spune o poveste“, arată anunțul oficial al evenimentului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.