Când stânga și sindicatele se opun impozitării companiilor

Elvețienii au respins un proiect de reformă fiscală care prevedea anularea taxelor reduse plătite de companiile străine, oferindu-le în schimb o serie de alte beneficii, pentru a le încuraja să rămână în Elveția. Proiectul a stârnit controverse și, după strângerea a 50.000 de semnături, a fost supus unui referendum. 59% din alegătorii prezenți la urne au respins impozitarea mai dură a companiilor străine.

Nu mai puțin de 24.000 de companii multinaționale din Elveția nu plătesc niciun fel de impozit, ci doar o taxă federală de doar 7,8%. La presiunile UE și ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Confederația a promis să renunțe până în 2019 la acest regim fiscal, altfel riscând să fie trecută pe lista neagră a paradisurilor fiscale. În schimbul majorării taxelor plătite de companii, guvernul a propus o serie de reduceri fiscale generoase pentru investițiile în cercetare și dezvoltare. Multinaționalele care se bucură de acest regim fiscal în Elveția angajează circa 150.000 de cetățeni și contribuie cu circa 50% din valoarea totală a impozitelor vărsate de persoanele juridice din țară.

„Aroganța și clientelismul, sancționate“

Măsurile compensatorii pentru companii au creat diviziuni profunde în rândul populației și al partidelor. Astfel, campania împotriva majorării taxelor pentru companii a fost condusă, în mod surprinzător, de partidele de stânga și cele ecologiste, alături de sindicate și de liderii religioși, care au susținut că cei care vor plăti pentru această reformă vor fi de fapt cetățenii, prin creșterea impozitelor și scumpirea serviciilor publice. „O lecție meritată! Aroganța și clientelismul au fost sancționate! Marea alianță a dreptei a înregistrat un eșec“, a scris Christian Levrat, președintele Partidului Socialist Elvețian. Consiliul Federal de la Berna și dreapta majoritară în Parlamentul confederal consideră însă că reforma fiscală este inevitabilă și că va trebui să treacă circa un an până la elaborarea unui alt proiect, timp în care incertitudinea ar putea duce la reducerea investițiilor în Elveția.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.