Când știi că ești manipulat

Ca mulți alții, și eu am prieteni în „lumea virtuală“. Cei mai mulți sunt oameni pe care îi cunosc bine din cea reală, cu unii sunt în continuare prieten și ne vedem, de alții, viața sau distanțele m-au despărțit, iar platforma e puntea de legătură. Și mai sunt câțiva, cu care-s amic de conjunctură, mai mult virtual decât real.

Însă a venit protestul Ordonanței 13 peste noi, iar lucrurile s-au cam aglomerat. Oameni pașnici, unii mai citiți și alții mai neaoși, au simțit deodată nevoia să se situeze de-o parte sau de alta a baricadei. Tranșant, tăios. Nu ești de aceeași parte cu ei, MORI!

Oameni toleranți, asertivi, deodată devin încrâncenați și, mai ales, convinși de posesia unei dreptăți definitive. Amenințări cu „ștergerea din lista de prieteni“ (complet puerile și de nivelul frumoasei clase a patra, când amenințarea se referea la „nu te las să-mi scrii în oracol“) curg de ambele părți.

Pasămite, unii sunt cu ieșitul în Piață, ăilalți sunt cu rezultatul votului.

Până aici, nicio problemă să te situezi de o parte sau de alta a baricadei. Dar dacă nu o faci chiar cu creierul tău? Dacă situarea ta a fost doar o clipă a ta, iar mai apoi ai devenit captivul unor profesioniști în manipulare, oameni nu tocmai buni, care te folosesc numeric într-o luptă în care nici pion nu ești? Știu că-mi vei spune: Pe mine, mă? Niciodată! Dar lasă-mă să-ți zic câteva simptome.

Uită-te bine în oglindă, oglinda minții, iar dacă le regăsești, atunci află de la mine. Ești manipulat. Nu mai spune la nimeni, nici eu nu o să spun, dar trage frâna de mână și recâștigă-te pe tine. Scoate-te de pe tabla de șah și nu-i mai lăsa să te miște pe ea, cum vor ei, doar, doar or da șah la rege, mat, dacă se poate.

Prima oglindă în care trebuie să te uiți este ce-ți iese pe gură. Iar dacă te auzi vorbind în cuvinte pe care le-ai mai auzit spuse sau văzut scrise, referitor la aceeași argumentație cu a ta, ghici ce: ești manipulat, vorbești în șabloane. Dacă ești din tabăra #rezist, vezi de câte ori într-o discuție argumentezi cu „noaptea ca hoții“, „ordonanță dată pentru Dragnea“ (și amintește-ți că nici ordonanța n-ai prea citit-o și nici dosarul lui Dragnea, de-i pe rol), „grup infracțional organizat care ne conduce“, „PSD să-și numească alt guvern din alți oameni care nu-s corupți“ (pe bune, cine va judeca dacă-s sau nu-s corupți?), #vavedem, „mă duc în piața pentru că eu cred într-un viitor mai bun pentru copiii mei“ etc. Conștientizează că în spatele șabloanelor, oricât de vehement le strigi, dacă trebuie să aduci argumentele tale personale, nu-ți va fi deloc ușor. Dar să zicem că, la cât de corupți sunt, merită trimiși acasă oricum. Și-n locul lor „să vină oameni onești“. Cum să vină? Cine-i triază și cine dictează onestitatea lor?

Dacă ești de partea lui „să lăsăm guvernul ales să-și facă treaba“, vezi că guvernul nu a fost ales, ci numit. Iar dacă și Iohannis și-a obținut principala proprietate prin fals, asta nu-i absolvă de păcate pe cei de stânga. Deloc. „Lasă că și ăia fură“ nu-i un argument. E șablon, l-ai mai auzit sau citit undeva și tu doar îl repeți. Și când îl crezi pe Soros bau-bauul a-tot-distrugător, tot în șabloane vorbești. Și când ți-l imaginezi pe Trump ca pe un „tătuc“ bun care va goni ambasadorii răi, tot avioane-ți zboară-n cap. Și nu-i flotila ta. Nu. E una pe care, bazat pe dorința ta de conciliere, ți-o inoculează niște pricepuți în ale manipulării.

A doua oglindă în care se cade să privești este la relația cu ai tăi. Prietenii, amicii, mai cu seamă ăia reali, dar și ăia virtuali. Când simți că „nu-i mai suporți“ pe ăilalți, pe cei care vorbesc în șabloanele celeilalte galerii decât a ta, vezi că ești manipulat. Cu amicii ăia ai tăi n-ai fost niciodată de acord în toate. Ba, chiar tocmai diferența de opinii a făcut șueta mai antrenantă, discuția mai plină de zvâc. Ce s-a întâmplat deodată cu tine, de vrei să auzi și să citești doar oameni care au fix aceleași cuvinte în gură cu tine, același argumente cu tine, în apărare sau atac? Este simplu. Ești manipulat. Platforma de socializare a fost concepută să-ți arate doar ce-ți place ție să vezi. Îți plac pisicuțele, îți dă poze cu pisicuțe. Ești pescar, îți dă cu pescuitul. Și prietenilor tăi le plac pisicuțele sau pescuitul.

Și vă dădeați, drăguț, like şi share la poze. Acum însă, un ticălos folosește platforma. Știe că ție-ți place #rezist și-ți dă! Sau știe că ție nu-ți place #văvedem, și-ți dă! Și dându-ți din belșug, te încrâncenează, te radicalizează, te face să-i urăști pe ăia cu care, până mai ieri, schimbai pozele cu pisicuțe sau cu pescuit. Și asta-i rău! E rău pentru că după ce își vor atinge scopurile infame, viața ta va reveni la normal. Iar tu ai stricat relațiile cu oamenii care-ți plăceau, pentru că cineva te-a făcut să faci asta!

A treia și ultima oglindă în care merită să te uiți este aia a ta din baie. Spală-te singur unde ai nevoie, dar nu lăsa pe nimeni să te spele pe creier. Că ajungi să aperi organe ale statului, care n-au nevoie de apărare, doar fiindcă ți se spune să faci asta. Dacă ești cu #rezist, vrei să aperi DNA-ul și-o faci în ciuda oricărei evidențe că acest organism face greșeli și trebuie restructurat. Dacă-ți place cu ăilalți, ai apăra un pic ANAF-ul, că ăilalți au rupt bannerul cu ANAF, care trebuie să controleze corporațiile. Dacă ești de partea #vavedem, te-a apucat apărarea corporațiilor, iar dacă ești împotrivă, aperi orice firmă românescă, inclusiv pe alea de-ți livrează sub-produse, dar românești. „Dreapta“ vrea depolitizarea Curții Constituționale (organism cu sorginte politizată și-n SUA și-n Franța), iar „Stânga“ o apără. Să le-amintim dreptacilor că-i Curtea care, politizată fiind, i-a cam scăpat fundul distinsului președinte de dreapta Băsescu, la referendum. Da, dragilor „stângiști“. Este fix aceeași Curte pe care azi o apărați. Aia a „președintelui Curții“.

Uită-te-n oglindă și-ntreabă-te ce te-a apucat să aperi chestii care n-au nevoie de apărarea ta. Tu ai nevoie să fii apărat. Dacă un ziarist te-ntreabă ce preferi, mărire de salariu sau autostrăzi, spune-i onest că-i bou. Că ele nu se exclud, că cei ce vor salarii decente nu-s împotriva autostrăzilor, iar cei care au deja salarii decente n-au de ce să creadă că d-aia n-avem autostrăzi, fiindcă mai sunt oameni care au nevoie de salarii omenești.

Ei, dacă te-ai uitat în toate cele trei oglinzi și ești împăcat cu ce vezi în ele, dacă nu vorbești în șabloane, dacă nu te cerți cu amici doar pentru că ei au alte opinii socio-politice decât tine, dacă nu susții cauze care nu-s de susținut, este bine. Ești printre cei care au scăpat!

Dacă nu, scapă! Ești manipulat.

Mihai Dumitrescu este consultant în comunicare

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Dumitrescu 7 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.