×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 23 septembrie 2017, 06:45
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Refugiații sirieni și povestea lor
Când te recunosc, ești mai aproape de moarte

Imigranţii sirieni nu mai pot ajunge acasă. Bashar al-Assad face de mult mai multe ori mai rău decât se vede la televizor că a făcut ISIS. Iar Siria este împărțită acum între Bashar al-Assad și ISIS.

Un interviu realizat pe 23 ianuarie 2017, cu cetăţeanul sirian Abu Ibrahim Zaza Seblaniy, născut în anul 1982 în Alep, fost jurnalist în Damasc, unul dintre liderii comunității siriene din Ucraina.

Romeo Istrati: Domnule Ibrahim Abou, ne puteți face un tablou general al conflictului din Siria? Cum a început? Ce forțe sunt angajate? Bashar al-Assad, contestatarii acestuia, kurzii, rușii, americanii, ISIS și alții?

Ibrahim Abou: E foarte dificil să facem o prezentare riguroasă asupra situației, dar aș spune că, pentru anii ’50, Siria era un stat democratic. În 1961 s-a rupt coaliția pe care am avut-o cu Egiptul și în 1963 Partidul Socialist Ba'ath a fost cel care a preluat, cu forța, puterea, nedemocratic. A fost tatăl lui Bashar al-Assad, după care, în anii ’70, a avut loc acel conflict militar care a dus la poziționarea acestora. Din 1963 nu au avut loc alegeri democratice în Siria. A fost un dictator, dar a fost un dictator viclean. În timp ce crea măsuri de represiune, în același timp exista și o creștere economică în Siria. În anii ’80 a avut loc o revoluție împotriva acestuia, au fost uciși zeci de mii de oameni în acea perioadă. Au rămas înfricoșați și învinși, dar au avut posibilitatea să continue munca, serviciul, să-și procure alimente.

„Câteodată se văd la ISIS arme rusești, câteodată arme americane și câteodată ISIS îl susține pe Bashar al-Assad, nimeni nu știe cine este în spatele lor.“

Bashar al-Assad, un preşedinte nelegitim

În 2000 președintele a murit și, într-o formă ilegală, nedemocratică, parlamentul din Siria l-a numit pe Bashar al-Assad președinte. Bashar al-Assad nu avea nici vârsta necesară, avea doar 34 de ani, iar pentru funcția de președinte, în Constituție era stipulată vârsta de minimum 40 de ani. Populația totuși îl iubea, era un sentiment de apropiere față de acesta, pe considerentul că el a studiat în străinătate și că are o mentalitate diferită față de cea a tatălui său. Pas cu pas, Bashar al-Assad a distrus tot sistemul economic construit de tatăl său, până în 2008. În 2008, guvernul lui Bashar al-Assad a început un joc extrem de periculos cu rezervele de petrol din Siria și aceasta a dus la o catastrofă economică ce a lăsat un număr mare din populație fără resurse, fără locuri de muncă.

Cum a pierdut Assad controlul graniţelor

Nu s-a încercat neapărat îndepărtarea regimului Bashar al-Assad, ci s-a încercat convingerea lui Bashar al-Assad să lupte împotriva corupției, să schimbe modul de lucru. Pe parcursul a șase luni, să spunem că manifestările au fost relativ pașnice, tot mai multe localități au ieșit în stradă, au început să manifeste împotriva greșelilor și împotriva atitudinii opresive a sistemului. Bashar al-Assad a avut obsesia de a proteja orașele mari și capitala, fiindcă a crezut că se va întâmpla ca în celelalte țări arabe, demonstrațiile pașnice să schimbe puterea în capitală, de aceea a luat și a comasat tot ce înseamnă soldați din zona de graniță în zona marilor orașe și a capitalei. Astfel, într-o formă sau alta, Bashar al-Assad a pierdut controlul granițelor și granițele au rămas deschise pentru fel de fel de persoane care au intrat în Siria, granițele nu mai există. Și, de asemenea, Bashar al-Assad a făcut greșeala de a elibera anumite persoane radicale din închisori și acești radicali au încercat să formeze noi grupuri de protestatari și, cumva, să preia controlul asupra revoluției din țară. Aceasta s-a dublat prin prezența străinilor veniți de dincolo de frontiere și, iată, așa avem prezența ISIS aici.

Deturnarea revoluţiei

La începutul revoluției, a fost o revoluție a tuturor sirienilor. Arabi, kurzi împotriva lui Bashar al-Assad. Dar după aceea Bashar al-Assad a încercat să-i dezbine și, astfel, a atras de partea lui anumite grupuri de kurzi, dându-le bani, alimente, armament, dându-le această putere mai ales în zona de Nord a Siriei. Și mai mult decât atât, deoarece Bashar al-Assad nu este sunnit, a aruncat vina asupra sunniților, i-a atras de partea lui pe șiiți, spunând că sunniții vor să-l dea jos, și așa s-au creat bazele și premisele unui război religios.

„Rusia a fost aici din prima zi a războiului“

Acolo este un război civil acoperit cu un război religios. Pentru că înainte nu au luptat șiiți cu sunniți.

El a vrut să facă asta, nu i-a reușit, încercările au fost cu trei ani în urmă și nu i-a reușit. De fapt, Iranul și Rusia au fost prezente din prima zi în acest război, numai că nu erau vizibile. În 2014, când regimul era aproape să cadă, atunci Iranul a trimis cât mai multe forțe șiite care au atacat și au început să-i ucidă în mod deschis pe sunniți. Cu cât Iranul trimitea mai ­mulți luptători, cu atât mai mult s-au radicalizat lucrurile, încât lumea a început să lupte împotriva acestor luptători trimiși de Iran.

Misterul din spatele ISIS

În momentul de față, America este cea care susține kurzii din Nord, iar Bashar al-Assad este sprijinit de către iranieni și ruși. Revoluționarii din opoziție sunt sprijiniți de Turcia, dar nu atât cât ar trebui. Dar cea mai mare întrebare și-o pun sirienii: cine susține ISIS? Câteodată se văd la ei arme rusești, câteodată se văd la ISIS arme americane și câteodată ISIS îl susține pe Bashar al-Assad, nimeni nu știe cine este în spatele ISIS. În momentul în care opoziția lupta împotriva ISIS și eliberase foarte mult din zona ocupată de aceasta, atunci Rusia a început să bombardeze Alepul și a făcut astfel încât să forțeze opoziția să înceteze eliberarea zonelor ocupate de ISIS. Proiectul care a fost gândit de opoziție și de Turcia a fost acela de a crea o zonă în Nord, unde să se poată refugia emigranții și să trăiască în pace, fără să se tragă în ei. Dar acest proiect nu a avut succes din cauza bombardamentelor rusești. Aceasta este la momentul de față imaginea generală a situației din Siria.

10 milioane de refugiați interni și externi – una dintre dramele produse de războiul din Siria

Refugiaţii, o sursă de îmbogăţire pentru Assad

M-ar interesa numărul de emigranți. Cam la ce număr se ridică?

Numărul de morți s-ar ridica de la 300.000, până la 600.000, iar numărul invalizilor și al răniților, cam la aceleași cifre. Luăm în calcul o populație de circa 20 de milioane de sirieni.

Și emigranți?

400.000 sunt doar prizonieri în tabăra lui Bashar al-Assad, sau dispăruți. Și sunt aproape 10 milioane de refugiați interni și externi. Și există o situație cu totul interesantă: faptul că, de obicei, refugiații pleacă din zonele libere în zonele ocupate de Bashar al-Assad. De ce? Pentru că Bashar al-Assad bombardează restul zonelor și singura zonă de siguranță este cea ocupată de Bashar al-Assad. Și atunci se refugiază pe teritoriul guvernamental al lui Bashar al-Assad. Iar alții au o opțiune total diferită, aceea de a prefera să trăiască sub bombardament, numai să scape de regimul lui Bashar al-Assad.

Ce face Înaltul Comisariat ONU pentru emigranți? Cum îi ajută?

Nu am simțit niciun ajutor din partea ONU. Ei îl ajută pe Bashar al-Assad.

„Sirienii nu mai cer interzicerea armelor chimice de către al-Assad, deoarece s-ar muri mult mai dureros folosindu-se armamentul tradițional.“

De ce atât de mulţi bărbaţi?

Pe lângă refugiații adevărați din Siria, care pleacă din cauza războiului și care vin în UE, s-au strecurat și persoane radicalizate?

Majoritatea refugiaților fug de moarte. Mulți europeni se întreabă de ce majoritatea refugiaților sunt bărbați. Pentru că Bashar al-Assad încearcă să-i răpească pe bărbați și să-i pună să lupte, împotriva voinței lor, în armata lui. Ei fug în Turcia și, de acolo, în Europa. Iar drumul este foarte periculos, este o călătorie foarte periculoasă și foarte mulți mor pe drum. Și atunci, ei aleg opțiunea de a pleca doar ei, fără să-și ia femeile și copiii, din cauza primejdiilor pe care le întâmpină pe drum. Dacă scapă, se gândesc la reîntregirea familiei într-o formă mai puțin periculoasă, nu prin traseul pe care îl urmează ei. Majoritatea sirienilor sunt persoane educate, persoane care au trăit într-un mediu multicultural și multireligios. În Siria sunt mai multe confesiuni religioase, s-au înțeles între ei, deci nu este cazul pentru un război religios și nici nu au o viziune radicală. Problema totuși începe cu o parte din noua generație. Avem copii care au crescut, s-au maturizat în circumstanțele unui război fatal de șase ani.

Armele de distrugere în masă

Președintele Bashar al-Assad a fost acuzat că a folosit arme chimice de distrugere în masă. Este adevărat sau este același scenariu ca în Irak, cu Saddam Hussein care ar fi avut arme chimice și, de fapt, nu a avut?

Populația civilă a fost cea care a adus cele mai multe dovezi reprezentanților ONU despre folosirea armelor chimice de către Bashar al-Assad. Nimeni nu a luat în calcul aceste dovezi, deși este știut că, o dată la două-trei săptămâni, Bashar al-Assad folosește arme chimice.

Și acum?

Da, este o situație diabolică. Sirienii nu mai cer stoparea folosirii armelor chimice de către Bashar al-Assad, deoarece, dacă le-ar stopa, s-ar muri mult mai greu și mai dureros folosindu-se armamentul tradițional. Folosește napalmul și bombele-butoi.

„Pacea rusească“

Credeți că Rusia dorește doar să sprijine regimul Bashar al-Assad sau vrea, de fapt, să-și instaleze baze militare în Siria și să își facă un cap de pod acolo?

Pentru început, să știți că Rusia ocupă Siria și ocuparea Siriei de către ruși nu este nouă. Poate știți că de ceva ani de zile sunt specialiști ruși, consilieri ruși care locuiesc în Damasc și sunt cei care, de fapt, l-au adus pe Bashar al-Assad la putere. Dar acum, frica cea mare pentru ei este că Bashar al-Assad o să cadă. Lui i s-a oferit foarte mult sprijin armat din Rusia și Iran și pierde totuși în fața unor grupuri mult mai mici și mult mai slab dotate militar. Lavrov a spus acum două zile că, fără sprijinul Rusiei, opoziția ar lua Damascul în două sau trei săptămâni. Acum ei încearcă să îngenuncheze opoziția, să dezbine opoziția și să o corupă. Să creeze un nou guvern, format și din vechiul regim și din noul regim, dar acest nou guvern, acest nou sistem, să fie în totalitate fidel Rusiei. Mesajul Rusiei față de sirieni este clar: „vă ucidem sau vă guvernăm“.

Cu două zile în urmă, Bashar al-Assad a semnat un nou contract cu Rusia, prin care pune la dispoziție aeroporturile siriene pentru 49 de ani de acum încolo.

Putem vorbi despre crime de război săvârșite de armata Rusiei în Siria?

Cu siguranță este așa, dar iată că toate aceste organizații, cum este ONU, la un moment dat, nu bagă de seamă aceste crime, cum, de altfel, s-a întâmplat și în Georgia sau Ucraina.

300.000 este cea mai „optimistă“ estimare a numărului morţilor în războiul din Siria, iar numărul invalizilor se ridică la circa 600.000, la o populaţie de 20 de milioane

Gardurile anti-migranţi nu sunt o soluţie

Ce părere aveți despre gardurile pe care le ridică unele țări ca Ungaria, Austria?

Nu este aceasta o soluție pentru a-ți proteja țara de refugiați sau de a rezolva situația refugiaților. Siria are 20 de milioane de locuitori. Atât timp cât Rusia și Iranul omoară oameni în Siria, oameni din Siria o să fugă în toate direcțiile. Nu poți să oprești oamenii să viseze la o viață normală. Există o singură soluție pentru această problemă. Dacă Rusia va accepta un singur refugiat, iar numele acestuia va fi Bashar al-Assad, lucrurile se vor rezolva. Dar aș spune acum, nemaiglumind, că cel mai important lucru și singura soluție este aceea de a duce în fața sălilor de judecată, în fața instanțelor, toți criminalii de război din Siria.

Multe voci politice din Europa, unele radicale, consideră că avem de-a face cu un val de islamizare a Europei. Clerul radical european.

Este important ca păstrarea chipului democrației europene să se facă prin lupta împotriva radicalismului de orice fel. Care e diferența dacă femeia alege să poarte ori hijab ori burkini? Dacă fiecare persoană din societate are drepturile care sunt garantate, poate să facă ceea ce-și dorește. Dacă distrugi valorile liberale ale Europei, nu mai ai Europă și atunci nu mai contează dacă e islamică.

„Ambasadele lui al‑Assad din toate țările funcționează ca niște servicii secrete care strâng date despre refugiați.“

Kurzii, o „minoritate preferată“

Cum vedeți rezolvarea situației kurzilor? Kurzii sunt și în Siria și în Iran și în Turcia și vor statul lor independent.

Este o întrebare foarte grea. Pentru început, trebuie spus că minoritatea kurdă a fost „minoritatea preferată“, ca represiune, a dictatorilor din zonă. Dar trebuie să înțeleagă kurzii că, de fapt, represiunea nu a venit din partea arabilor, a venit din partea dictatorilor. Dictatorii au vrut să se înțeleagă că a venit din partea arabilor, dar nu a fost așa. O parte din ei au ajuns să creadă că luptă cu arabii, și nu cu dictatorii, iar Rusia și alte țări oferă sprijin în cadrul comunității kurde, acea mișcare naționalist-teroristă PKK, care nu reprezintă toți kurzii, dar ăștia dețin arme și chiar ajung să comită represalii asupra unor kurzi care nu-i susțin pe ei. Opinia mea este că nu poți forța o persoană să trăiască cu tine. Și suntem mult mai puternici dacă ne unim cu toții împotriva conducerilor dictatoriale.

Când sperați să ajungeți acasă?

Nu mai pot să ajung acasă. Milioane de sirieni vor să ajungă acasă, dar nu pot pleca. Ce vedeți la televizor făcut de ISIS, Bashar al-Assad face de mult mai multe ori mai rău. Cum să-și dorească cineva să se reîntoarcă în Siria, când Siria este împărțită acum între Bashar al-Assad și ISIS? De aceea, singura soluție de a te întoarce în Siria este atunci când toți criminalii de război sunt deferiți justiției.

Începând cu rușii. Alegeri democratice?

Din 1963 până în 2014 nu a fost nicio alegere democratică în Siria. În 2014, Rusia l-a forțat pe Bashar al-Assad să organizeze alegeri false. Majoritatea țărilor din lume colaborează cu regimul Bashar al-Assad ca și cum ar fi un regim legitim, dar în 2014, de fapt, în mod legal și real, Bashar al-Assad nu controla nici jumătate din Siria. În perioada aceea, ISIS controla între 24%, până la 40% din teritoriu Siriei. Deci el nu este nici acum un președinte ales al Siriei.

Refugiații sirieni nu au încercat să organizeze, într-o formă de rezistență, un guvern în exil, de exemplu, împotriva lui Bashar al-Assad?

Ambasadele lui Bashar al-Assad din toate țările funcționează ca niște servicii secrete care strâng date despre refugiați. Și se folosesc toate strategiile sovietice de pe vremuri, pentru monitorizare. Deci majoritatea sirienilor se tem să-și facă simțită prezența sau să apară.

Romeo IstratiPublicat Sâmbătă, 13 mai 2017
8962
 | 8
 | 37
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ileana Rollason
-2
@nu, Anonimule, nu ! Am sa caut numarul bazelor americane din Franta, între timp, îti dau nume frantuzesti de americani : Franz Olivier Giesbert, neo-con insuportabil. Madam Laurence Haim, loc ministerial sigur în administratia Macron, fosta corespondenta la Casa Alba a lui Obama (care i-a si transmis un mesaj de sustinere lui Macron, asa ca las-o mai usor cu "interventia" ruseasca-n alegerile altor state, uita-te la aia americana, si fatisa, si nerusinata). Macron = "cultura franceza nu exista". Joe Dassin, american. Zi însorita. Restul fiind noapte. În Germania ma duc des, si nu ca n-ar fi rusi, însa casatoriti cu nemtoaice. Familii care, în 60-70 de ani au si-ncetat de-a fi mixte, descendentii, nemti, au bunici nemti (în SUA, nemtii au devenit americani, Trump. Si rusii, la fel, Peter Falk, etc; ). Nu rusii sunt problema, în Europa, ci musulmanii din parinti musulmani . "Arsenalul" sovietic din Germania o fi si fost topit mult înaintea caderii zidului Berlinului (care, la fel caderii URSS, a fost pasnica, asa ca ipotezele tale cu "trupele rusesti care s-ar deversa" cad, cu toatele). De ce ma iau de ucrainieni : spune-mi unde-a-nvatat Eminescu ? la Cernauti, nu-i asa? care-i în Ucraina, în care nici nu mai e voie sa se vorbeasca româneste ! Rusia-i prea departe. Si Polonia e nemteasca, a fost construita de nemti, fii atent la arhitectura, la fel 1/2 Nord a Ucrainei. Genocidele de care spui (adauga-l si pe-al grecilor) sunt ale Imperiului Otoman, Turcia nu vrea sa si le asume, ale otomanilor, cu care rusii-ntotdeauna au fost în conflict. Crimeea: nu ma calca pe bataturi, e ruseasca. Cehov (farmacist, TBCist si casatorit c-o nemtoaica a carei descendenta a devenit Eroina a URSS pentru curajul ei din WWII), + alte celebritati, stateau în Crimeea ruseasca. Obama-prometeistul (dupa Brzezinski) avea nevoie de ea sa construiasca acolo un "scut" nuclear: asa ca, tam-tam + lovitura de stat de la Kiev. Economii în yuani, da: e moneda de rezerva bancara mondiala.
Publicat Duminică, 14 mai 2017
+Răspunde
Anonim @ Ileana Rollason
+1
Doamna Rollason, casatorii intre cetateni francezi si americani sau romani sau rusi sau patagonezi se incheie si azi. Asta nu probeaza nimic si, dupa stiinta mea, de la de Gaulle incoace, baze americane pe teritoriul francez nu mai exista si nici forta de descurajare nucleara franceza nu mai e sub control NATO, proabil ca si alte categorii. Nu stiu cind va fi fost topit arsenalul sovietic din Germania dar acele planuri au existat. Bazindu-se aproape exclusiv pe superioritatea cantitativa in material conventional, ele au devenit insa caduce odata cu dezvoltarea armei cu neutroni. Situatia a fost analizata in anii '80 si nu cred ca Gorbaciov a cedat chiar degeaba. De fapt, dupa cum am mai explicat, nu s-a retras decit de la periferie, Imperiul continuind sa existe iar acum tinde sa se refaca. Nu am deloc simpatie pentru ucraineni exact din motivele pe care le mentionati dar a sustine ca Europa de est a fost invadata de ucraienei este o ineptie cit toata Ucraina si Rusia la un loc. Crimeea este tot atit de ruseasca pe cit este si Basarabia noastra, adica de la ocupatia ruseasca, urmata de deznationalizarea si/sau deportarea populatiei locale. In Crimeea, chiar si pina la Bug si dincolo, a existat un element romanesc deloc neglijabil. Nu se face deloc caz de disparitia lor.
Publicat Duminică, 14 mai 2017
+Răspunde
Moishe @ Ileana Rollason
+3
Doamna Rolansohn, asa o experta ce esti! Ah vey!
Publicat Luni, 15 mai 2017
+Răspunde
Ileana Rollason
+1
@Anonim : n-ai dreptate, si, de data asta, de la un capat la altul. Citeste-l pe Lunetistu', el are. Chiar daca etalonul aur e tabu. Numai ca nici dolarul nu mai e moneda de rezerva bancara mondiala, locul i l-a luat o moneda virtuala, inexistenta, la fel bitcoin-ului, si-anume, "dreptul special de tragere". Privind imigratia si Rusia, gresesti de tot, SUA, Arabia Saudita si Turcia-i sunt la obârsie, toate trei, cu bombardamentele de ani de zile asupra Siriei. În Turcia (care-i bombardeaza pe kurzii din Siria, ca sa-mpiedice, prin genocid, la care-i specialista, proclamarea unui stat kurd pe-o parte a teritoriului ei, în special), în Turcia sunt vreo 3 milioane de refugiati în lagare, si Erdogan si amenintase cu invazia lor în Europa-n cazul în care Turciei i se refuza candidatura la UE. Candidatura i s-a refuzat, numai ca tipul a primit, în schimb, milioane de dolari si promisiunea ca Europa îi va primi (nu "asimila", "primi" si restul milioanelor de refugiati din, deocamdata, lagarele turcesti). Merkel a reactionat pozitiv la Erdogan fiindca nici n-avea alta solutie, pe de-o parte, îmbatrânirea populatiei, si pe de alta, turcii, care sunt, în Germania, minoritatea cea mai numeroasa. Si, în paranteza fie spus, si muncitoare. Si care conteaza, si-nca zdravan, si electoral. Plus ca te-ndemn sa te uiti la etichetele hainelor pe care le porti, si-ale aparatelor pe care le folosesti: daca nu-s chinezesti, sunt turcesti. Ceea ce se traduce prin vreo 100 000 de refugiati primiti de fiecare tara "europeana" din lagarele de refugiati ale Turciei. ps. Estul Europei n-a avut de-a face cu nici o "cizma ruseasca". "Cizmele" erau ucrainiene. Sovietice, adica ucrainiene. Fata de alea americane, din Vestul Europei (îmbâcsit de baze militare, continentul e ocupat teritorial de americani. La fel mass-mediei. Si-n mod deschis: ziaristi care se si declara americani, cu parinti ori unul din ei american, sau nascuti în SUA. Multilingvi. Si la perfectie).
Publicat Duminică, 14 mai 2017
+Răspunde
Anonim @ Ileana Rollason
+1
Ai ce ai cu ucrainenii, in pofida oricarei logici. Estul Europei a fost ocupat de armata URSS, nu de armata Ucrainei, care nici nu exista ca stat independent iar ucrainenii reprezentau doar o parte din grosul trupelor sovietice in care, inevitavil, elementul rusesc prevala. Ca tot traiesti in Franta, spune te rog cite baze militare americane sint in Franta. Ele sint doar in Germania, si oricum efectivul trupelor americane este net inferior celor rusesti gata sa se reverse oricind daca tarul Putin ar ordona, ca sa nu mai vorbim de problemele de logistica. Nu te contrazic in privinta dolarului dar ma vei convinge ca dolarul e pe duca doar atunci cind iti vei tine economiile personale in ruble sau yuani. Intr-adevar, refuzul puterilor invingatoare in primul razboi mondial, in speta Anglia si Franta, de a crea un stat kurd a fost o mare eroare dar nu trebuie uitat ca atunci Turcia revolutionara a fost sprijinita de Rusia bolsevica in lichidarea miscarii curde precum si a statului armean independent. Produse turcesti nu se prea vad dar cele chinezesti da si bravo lor. In fine, invazia musulmana de acum doi ani a prins de minune Rusiei pusa la colt de gestul ei nesabuit de a ocupa Crimeea si estul Ucrainei, in pofida semnaturii ei pe tratatul de la Budapesta. Pacta sunt servanta spuneai cu alta ocazie. Nu este insa valabil si pentru Rusia, campioana la nerespectarea tratatelor iar noi o stim prea bine, din proprie experienta.
Publicat Duminică, 14 mai 2017
+Răspunde
SOBOLANU
-3
COMPLICAT FF COMPLICAT S AU AMESTECAT DUPA MINE LUCRURILE NUMAI DEBARCAREA DICTATORULUI DE ASSAD SI ADUCEREA LUI IN RUSIA EVENTUAL LA INTELEGERE CU SUA ,PLECAREA KURZILOR ,SIITILOR IRANIENI A FORTELOR IRANIENE SI TURCESTI ALEGERI LIBERE DUPA REINTOARCEREA REFUGIATILOR SI PROTEJAREA TARII DE SUA SI RUSIA IMPOTRIVA INGERINTELOR ALTORA O PROTECTIE ADICA CHIAR IMPARTITA TARA PE MOMENT AR ADUCE PACEA SI RECONSTRUCTIA TARII DAR E GREU FF GREU CAT TIMP NU SE PUN LA MASA NEGOCIERILOR !!!!!!!!ASTA E PAREREA MEA SI PRNCIPALUL ESTE UN ACORD DE EXTRAGERE A LUI ASSAD IN RUSIA SI ARMATA SA FIE LAICA PE MODELUL EGIPTENILOR CA LA TR ESTE DICTATURA S AR MAI REZOLVA CEVA SI MAI ALES LA RECONSTRUCTIE ONU SA PARTICIPE MASIV !!!!!!!!!!! ASA SA I AJUTE DUMNEZEU !!!!!!!!!!PS. SI SA FIE JUDECATI CRIMINALII DE RAZBOI CEI CARE AU FOLOSIT SAU INCA MAI FOLOSESC ARMELE CHIMICE !!!!!!!!GREU DAR SE POATE SI PETROLUL TOT SA LE RAMANA LOR SA SE POATA RECONSTRUI !!!!!!!!
Publicat Sâmbătă, 13 mai 2017
+Răspunde
lunetistu
+13
Asta nu-i cum-va Observatorul sirian pentru drepturile omului , ca prea este pe aceeasi linie cu ala si implicit cu neoconii ?
Publicat Sâmbătă, 13 mai 2017
+Răspunde
Ileana Rollason @ lunetistu
+6
@Lunetistu' : da, "Observatorul", format dintr-un singur om, având o garsoniera ("sediul organizatiei") pe-aproape de Londra. Nu glumesc. Astuia i-au dat credit oamenii politici si statele majore militare occidentale. Pura coincidenta, zau spun, "Observatoru' " afirma adevaru', si n-are nici o legatura cu banii, finantarile (din partea Arabiei Saudite, lui Soros si-altora...), cu înarmarea fanaticilor, cu saracirea tarii, cu tentativa încapatânata de-a-l rasturna pe Bashar (din cauza unei magistrale de gaz si de petrol saudiene, care-ar fi trebuit sa treaca prin Siria, si careia tipul i s-a opus ...), nici una, zau ..
Publicat Duminică, 14 mai 2017
+Răspunde
Ar fi bine sa recunoasca adevarul
+16
Pacat de Siria. Dar daca vor sa scape, o conditie esentiala ar fi sa inceapa sa recunoasca adevarul. Acum cu propaganda americana intensificata pare la indemana sa arunci vina pentru toate relele din lume pe Rusia. Dar crede sirianul ca e o pura coincidenta, ca exact atunci cand a iesit lumea in strada in Siria contra lui Assad, CIA facea campanie pe retelele sociale sa scoata lumea in strada in toate tarile arabe riverane Mediteranei care aveau conducatori nesupusi SUA? Si crede sirianul ca, daca CIA a creat Al Qaeda ca sa lupte contra Rusiei in Afganistan, n-o avea nici o legatura cu crearea ISIS?
Publicat Sâmbătă, 13 mai 2017
+Răspunde
Yoramgutan
+20
Mesajul pentru Iraq a fost : ''va ucidem sau va aducem democratia! '' Norocosii de ciuhabi au avut parte de amandoua !
Publicat Sâmbătă, 13 mai 2017
+Răspunde
Ileana Rollason
+16
@Yoram : Rusia are doua baze militare în Mediterana, în largul Siriei. Si un port-avion. Afganii i-au batut si pe americani, care folosisera în tara scenariul devenit clasic, vezi si acuma, în Siria : fundamentalismul religios în chip de arma de distrugere masiva, prin sustinerea si proliferarea peste tot a Fratilor Musulmani si afiliatilor, organizatii teroriste, oficial listate ca atare, "opozitie", în cazul Siriei, la administratia legitima, laica, a lui Assad, a carui familia a si construit Siria dupa încetarea mandatului Frantei, la 1948. Siria (la fel Irakului, Libiei, Egiptului "primaverii" devenite iarna..) era prospera, moderna, turistica. Criminalii de Bush-Clinton-Obama le-au bombardat pâna la distrugere. Barbarie "justificata" de zonele petrolifere si de un "prometeism" extremist, cotropitor, la origine, european, în ultimele zeci de ani "interpretat", însa, de "expertii" administratiilor americane de mai sus, formate din criminali de masa. "Restrângerea influentei ruse", pe care-o promoveaza si tembelul de anti-român Muresan Siegrfrid. De sute de ani, însa (Petru cel Mare, Ecaterina cea Mare...naturalismul si suprarealismul eterne...sau muzica, de la populara la "scoala celor 5 " + Ceaikovski în interpretarea, de pilda, a unui van Cliburn...), Rusia-i o tara de cultura. Grav e, însa, ca SUA de pâna acuma, ale clicii Bush-Clinton-Obama , SUA "globaliste", cu acolitii e, si ultimul în data, Macron, în Franta, iubitul tuturor -, SUA si-au si atins obiectivele: distrugerea - prin, într-un prim stadiu, imigratia musulmana masiva - , a Europei.
Publicat Sâmbătă, 13 mai 2017
+Răspunde
Anonim @ Ileana Rollason
+6
Nu e de negat faptul ca Siria este victima propriilor resurse naturale si proprii pozitii geografice dar textul domniei tale este, in ultima instanta, tot propaganda proruseasca, la fel ca mai toate. Nu e de negat nici cultura rusa. Problema pentru noi e, la fel ca pentru mai toti vecinii Rusiei, ca nu am avut de a face in primul rind cu cultura ruseasca ci cu cizma ruseasca. Cit priveste proliferarea musulmana in Europa, principala responsabila este Europa insasi, prin doctrina corectitudinii politice, devenite azi dogma, religie. Imigrarea musulmana de data recenta nu este exclus sa fie chiar opera ruseasca. Infiltrarea, diversiunea, este o partitura pe care artistii rusi stiu sa o execute aproape de perfectie.
Publicat Sâmbătă, 13 mai 2017
+Răspunde
lunetistu @ Ileana Rollason
+13
Anonim @ Ileana Rollason Anonimule , nu sint in totalitate de acord cu Ileana , dar , daca esti curat la suflet , nu confunda Rusia actuala cu URSS. ul .America a pierdut deja suprematia in lume , iar de citi-va ani , niscarile ei sint ultimile zvircoliri (Afganistanul , primavara araba , Lovitura de stat din Turcia , maidanul din Ukraina , si chiar si impingerea Georgiei acum 10 ani in razboi cu Rusia . Americanii sint constienti , ca astea-s fara sansa de izbinda , ci doar trageri de timp . IntoaRCEREA LA ETALONUL AUR , VA FI PIATRA DE MORMINT A REZERVELOR FEDERALE SI IMPLICIT A SUPRA-INDATORATEI aMERICI . Romania , n-are voie un deficit peste 3% , sa n-o duca si ea mai bine . America are voie la `300` % , la fel si Anglia , Franta , Germania , Italia . De ce ? Pentru ca sint din clubul celor selecti , iar banii vin din exploatarea estului . Ia intreaba-i pe polonezi , unguri , cehi , slovaci daca am dreptate .A fost sclavagismul , a disparut , a fost serbia in feudalism , apoi colonialismul , a aparut neo-colonialismul ,inventie a Americii , cea mai anti-colonialista tara care a preluat fostele colonii ale ramolitilor . Va disparea si tipul asta de sclavagism . Un baiat destept a spus in secolul trecut : Sec.21 , va fi religios , sau nu va fi deloc . I-l complectez :vA MAI FI , DACA VA FI ECHITABIL PENTRU TOTI , DACA NU , VA FI holocaust .Saracii sint in stare de sacrificiu , ca n-au ce pierde , bogatii , nu .
Publicat Sâmbătă, 13 mai 2017
+Răspunde
Anonim @ Ileana Rollason
0
@Lunetistul: Cu parere de rau dar Rusia de azi este tot Imperiul Rus cu aceleasi naravuri ca URSS sau Imperiul Tarist. Este suficient a vedea imixtiunea Rusiei in spatiul romanesc, chiar cel de dincoace de Prut, pentru a intelege asta. Gresesti in privinta Georgiei. Georgia nu a atacat Rusia ci Rusia a intervenit in regiunile separatiste din Georgia, asa cum a facut-o in Republica Moldova, provocind razboiul din Transnistria si zgindarindu-i pe gagauzi, dupa cum ii zgindara si pe secui. Rusia continua sa sustina moldovenismul, evident in detrimentul romanismului. Cit priveste SUA, pentru care nu am chiar o simpatie speciala vazind de ce a fost in stare dupa fatidicul 1989, este prematur, chiar rauvoitor, a-i cinta prohodul. SUA sint cea mai mare putere militara a lumii, la distanta incomensurabila de Rusia, chiar si daca aceasta s-ar alia cu China, fapt de care ma indoiesc. E drept ca nici nu intrevad un conflict militar direct. Nici nu ar prea fi cum. SUA nu au cum invada Rusia si NATO nu a avut niciodata astfel de planuri (In schimb URSS avea planuri de invadare a Europei). In rest, sint inclinat sa va dau dreptate, in special parafraza despre secolul 21.
Publicat Sâmbătă, 13 mai 2017
+Răspunde
Yoram
-34
asa zicea URSS si despre Afganistan ,si ii au batut afganii de nu le mai trebuia interventie militara!Putin vrea o baza in Mediterana ,sa pazeasca Israelul,care conduce Rusia de fapt si de drept!
Publicat Sâmbătă, 13 mai 2017
+Răspunde
Stanica @ Yoram
+14
Cam ai dreptate. SUA si Rusia se bat intre ele pentru a intra in gratiile stapanului lor comun!
Publicat Sâmbătă, 13 mai 2017
+Răspunde
Numela umbra nucului bătrân @ Yoram
+15
@ Yoram Ne spui că "Israelul,...conduce Rusia de fapt si de drept!". Nu te supăra, dar ești de o prostie, și o îngâmfare, rare !
Publicat Sâmbătă, 13 mai 2017
+Răspunde
Yoram @ Yoram
+5
@Umbra nucului: Ciolovecule ,cine v-a adus comunimul in Rusia si v-a scos din epoca primitiva in 1917? Si cine v-a adus capitalismul si democratia in 1991? Daca sunteti defecti si tot alunecati in dictatura ,nu avem ce va face,saraciilor!
Publicat Sâmbătă, 13 mai 2017
+Răspunde
NICU @ Yoram
0
În Afganistan au fost 4 divizii sovietice (52.000 militari) plus 50.000 militari la transporturi, logistică, pază etc.din cele 202 divizii câte avea URSS. Deoarece ruşii făceau experimente pe viu (proiectile cu submuniţii - din 300 luptători muşahedini au mai rămas 7 într-o pădure, bombe care au dărâmat munţi - au fost condamnaţi de UNESCO, mine săritoare, mine păianjen, protecţie antitanc, atac psihotronic - un detaşament de muşahedini care se apropiau să atace un depozit militar sovietic au rupt-o la fugă dintr-o dată fără să se tragă un foc împotriva lor, subunităţi de muşahedini ucişi fără arme sau zgomot - aşa a păţit un pichet de grăniceri chinezi în anul 1980 etc), SUA a prins momentul de slăbiciune a lui Gorbaciov şi l-au determinat să-şi retragă trupele din Afganista. După retragerea sovietică muşahedinii au dus încă 2 ani de lupte cu guvernul fără rezultat, şi abia la intervenţia verbală a SUA şi NATO guvernul a cedat puterea muşhedinilor. Dar, după 2 ani au venit talibanii şi iau spulberat pe muşahedini de la putere. Deci sovieticii nu au fost înfrânţi fiindcă nu aveau cu cine să se lupte asa cum nici americanii nu au fost înfrânţi în Vietnam, s-au retras datorită presiunii publice americane care nu mai acceptau avioane cu morţi în sicrie.
Publicat Marţi, 16 mai 2017
+Răspunde
Aparatorul crestinilor
+10
Pe rusi si pe romani ar trebui sa-i intereseze in primul rand soarta vietii si libertatii crestinilor din Siria si din zona! Daca ei vor fi ucisi in continuare si vor avea cat de cat, libertate religioasa! Macar atata lucru se poate afla prin mesaje directe, de la crestin la crestin! Daca rusii nu vor avea si acest obiectiv de aparare in vedere, Putin va fi spulberat urgent de crestinismul regasit al rusilor, aflat intr-o crestere vertiginoasa ! Eu cred ca dughinistii si biserica rusa ar schimba urgent pozitia fata de Putin si asta s-ar vedea imediat si in Siria!
Publicat Sâmbătă, 13 mai 2017
+Răspunde
Mischa
+36
Mai Istrate, tu de unde-ai mai aparut? Regimul Assad e mai legitim decat a fost regimul Basescu si decat este regimul Iohannis. Singurii refugiati sirieni autentici sunt crestinii, care au fost decimati si de ISIS si de " rebeli ". Restul sunt indivizi trimisi sa colonizeze Europa. Guvernul Assad deranjeaza si pe europeni si pe americani, care vor bogatiile Siriei. Romanii care au lucrat in Siria stiu adevarul.
Publicat Sâmbătă, 13 mai 2017
+Răspunde
Ragnar Adrian Yoram @ Mischa
+20
Di la Suceava. A mai publicat la Coti un articol-interview cu/despre tatarii din Crimeea, cat de nasol se simt azi sub Rusi.
Publicat Sâmbătă, 13 mai 2017
+Răspunde
lunetistu @ Mischa
+7
Mischa : Perfect ai zis .
Publicat Sâmbătă, 13 mai 2017
+Răspunde
lunetistu @ Mischa
+5
Pai sa treaca sub turci , cum au fost sute de ani . Dar sa-i ceara voie lui Putin .
Publicat Sâmbătă, 13 mai 2017
+Răspunde
Recomandate
Lavrov, despre sancțiunile SUA impuse Iranului
Publicat acum 21 ore şi 4 minute
Replică tranșantă pentru Iohannis
Publicat acum 17 ore şi 3 minute
Pop, trântă dură cu baronilor manualelor
Publicat acum 17 ore şi 26 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Vieru

Oficializarea excesivă a persoanelor şi a diverselor contexte se produce pe fondul unei crize publice cum greu şi-ar fi imaginat cineva în anii '90.

Ioan VieruPublicat acum 10 ore şi 38 minute