Când vor fi acordate despăgubirile pentru secetă și îngheț

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat vineri, la Timișoara, că agricultorii care au fost afectați de secetă sau de înghețul târziu din primăvara acestui an vor primi despăgubiri din partea Guvernului ”către sfârșitul anului”, cuantumul acestora nefiind determinat în prezent, însă sunt peste 1 milion de hectare afectate la nivelul întregii țări, transmite Agerpres.

”Deocamdată acordăm un ajutor de minimis pentru reducerea prețului la energia electrică (pentru irigații n.red.), 30 de milioane de lei, și către sfârșitul anului vom mai acorda o despăgubire. Sunt peste 1 milion de hectare afectate cu secetă și îngheț târziu, mai ales pe partea de secetă. E greu de precizat acum cuantumul despăgubirilor pe persoană, trebuie să vedem cât este procentul de afectare a culturilor și de abia după aceea vom vedea care este procentul de despăgubire (individuală, n.r.)”, a declarat Achim Irimescu presei.

Potrivit ministrului, agricultorii au făcut deja pașii necesari obținerii sprijinului guvernamental, fiind sesizate prefecturile și constituite comisii de evaluare a pagubelor care au constatat gradul de afectare a culturilor la fața locului, iar în prezent datele se transmit la minister.

În altă ordine de idei, Achim Irimescu a subliniat că sistemul de antigrindină este prevăzut să se dezvolte gradual la nivel de țară, dar Ministerul a mai introdus recent o prevedere.

”Am cerut Comisiei Europene să fie de acord ca marii fermieri sau asociațiile care doresc să-și cumpere o astfel de instalație care costă circa 100.000 de euro, iar o rachetă costă cam 700-800 de euro, să le poată achiziționa prin Programul Național de Dezvoltare Rurală cu 50%, pentru a ajuta bugetul de dezvoltare a sistemului național antigrindină”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.