Candidații fantomatici de pe listele de partid

Pentru că nu au cu ce rupe gura târgului, majoritatea partidelor, fie ele mai mici sau mai mari, își țin la secret candidații pentru Camera Deputaților și Senat. Peste tot în țară, nu tu afișe cu aspiranții pentru un fotoliu de parlamentar, ci doar postere cu sigle sau cu așa-zisele „locomotive electorale“ ale fiecărei formațiuni. O mare parte dintre panourile electorale sunt aproape goale, în timp ce unii candidați au uitat să respecte legea și s-au trezit pe toate gardurile și toți stâlpii.

Candidații PSD au primit, încă de la debutul campaniei electorale, directive peste directive de la conducerea centrală să își facă și să-și pună cât mai puține afișe individuale. Zis și făcut! S-a mers pe ideea afișelor de partid ilustrate cu sigla formațiunii, cu vectori locali de imagine ai PSD, respectiv cu președinții de consilii județene sau cu primarii. La fel și în cazul Bucureștiului. De parcă au dispărut toți pesediștii, primarul Gabriela Firea este promovată în exces pe panouri. Și pentru că ea apare singură în toată capitala, pentru un neștiutor de pe stradă, Firea trece drept unicul candidat al PSD pentru alegerile de duminică. „Votați PSD pentru București“, ne îndeamnă doamna Firea de pe toate panourile destinate afișajului. Sigur de succesul său pe care îl proclamă deja zdrobitor, PSD preferă să cedeze altora spațiul liber de pe fiecare panou pentru cel de-al doilea poster la care are dreptul. Doar ici-colo, prin județe, mai apar câteva postere cu pesediștii doritori să ajungă aleșii neamului. Nici la televiziuni „nu au loc“ numele noi ale tinerilor cu care PSD vrea să închidă gura străzii care cere reînnoirea clasei politice.

Cioloș și Tăriceanu „se bat“ cu Vlad Țepeș

Pe principiul „paza bună trece primejdia rea“, adoptat de PSD, și liberalii și-au lăsat la vedere doar listele cu numele viitorilor parlamentari. Fără CV sau alte amănunte. În varianta PNL de pe panouri, locul Gabrielei Firea de agent electoral este luat de premierul Dacian Cioloș sau de sigla partidului. Doar în câteva județe, acolo unde au dat președintele de consiliu județean ori au multe primării, apar în întregime echipele de candidați, de jur împrejurul „locomotivei de imagine“ care va strânge voturi în locul lor grație popularității sale. La fel, și ALDE iese la bătaie doar cu Călin Popescu-Tăriceanu și, prin unele colțuri ale țării, cu anumiți candidați care par mai fotogenici și nu pun alegătorii pe fugă. Această tactică nu este ocolită nici de USR, mai ales că majoritatea candidaților sunt necunoscuți. Drept urmare, se promovează cu sloganul și cu sigla. PRU nu face excepție. Fără vreun lider cu notorietate, întregul partid de buzunar al lui Sebastian Ghiță stă ascuns în umbra lui Vlad Țepeș.

Stau prost cu gramatica și cu imaginația

Candidații PMP nu se văd peste tot, în stradă, pe spațiile destinate afișajului electoral. Doar Traian Băsescu, „locomotiva“ Mișcării Populare, încearcă un zâmbet chinuit din postere. Sunt greu de întâlnit și alți candidați ai PMP pe afișele din țară. Cam la fel de greu de găsit sunt aceștia și fizic, pe teren. În schimb, PMP a preferat să împânzească Internetul și rețelele de socializare cu grafice electorale, anoste, deloc diversificate și, mai ales, „certate“ cu gramatica limbii române. Chiar dacă fostul președinte al formațiunii, Corneliu Vadim Tudor, nu mai este printre noi, urmașii acestuia au găsit soluția să mai ia niște voturi de la cei care nu l-au uitat. Sunt organizate pelerinaje de partid pe la mănăstiri. Însă la prețuri ceva mai măricele față de cele practicate de Patriarhie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Robert Georgescu 19 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.