Capcana lui Băsescu pentru Ponta şi USL

În aprilie 2013 se repetă un scenariu care este foarte cunoscut scenei politice româneşti. Ce asemănare este între Crin Antonescu şi Mircea Geoană.

Un interviu şi un alt interviu

Preşedintele Traian Băsescu este (de câteva zile) numai miere cu premierul Victor Ponta. O răsucire de 180 de grade faţă cum îl tăvălea în primul său mandat de premier. Urmăriţi însă cu atenţie următoarele fragmente dintr-un interviu…:

Traian Băsescu: „Avem stabilitate politică. Pactul sau acordul de colaborare instituţională între mine şi guvern funcţionează. Nu avem nici un motiv să fim îngrijoraţi, în opinia mea (…) Eu, ce pot să vă spun, că pe informaţia de maximă acurateţe pe care o am este că ţara e în regulă. Nu avem motive de îngrijorare, pentru că deşi avem o majoritate uriaşă, nu a scăpat hăţurile în populisme, să arunce cu banii de la buget (…)

Eu vă pot spune că premierul a fost un partener corect în relaţia cu mine în tot acest proces. Deci în mod cert premierul a avut încredere să facă această numire şi performanţele dnei Kovesi ca procuror general, ca administrator de sistem n-au fost rele deloc (…) Hai, până la urmă, dacă un prim-ministru al unei ţări şi un preşedinte stabilesc o soluţie, cât mai contează Dan Voiculescu?!”.

…şi următoarele fragmente dintr-un alt interviu:

Luca Niculescu: „Dar… Guvernul este performant, aveţi încredere 100% în el?

Traian Băsescu: Sigur că am încredere.

Luca Niculescu: Spuneaţi la precedenta emisiune că atunci când va fi să criticaţi un ministru, nu veţi ezita s-o faceţi, la fel ca…

Traian Băsescu: Sigur că eu nu stau toată ziua cu guvernul. Mai e o declaraţie, mai mult sau mai puţin inspirată, o acţiune mai mult sau mai puţin inspirată, dar am foarte multă încredere că acest guvern este ce puteam avea mai bun în momentul de faţă din cele două partide. Ambele s-au străduit să dea cei mai buni oameni în guvernare, şi cu experienţă în politică, şi cu capacitatea de a-şi asuma responsabilităţi. Trebuie să vă spun că deocamdatămajoritatea parlamentară a fost un suporter al guvernului, indiferent de declaraţiile unora şi ale altora care fac parte din majoritate, dar nu cu responsabilitate executivă”.

Două capcane: una pentru Ponta, alta pentru USL

Ce a declarat Traian Băsescu în primul fragment prezentat ştiţi deja din media. Interviul a fost a dat celor de la Digi24 pe 11 aprilie 2013. Unde a dat Traian Băsescu al doilea interviu nu ştiţi. Sau poate unii nu mai ţineţi minte. Deşi subiectul şi spusele preşedinte sunt identice, există o diferenţă mare de timp între cele două interviuri. Al doilea interviu este din 14 aprilie, dar anul este 2009. După cum se vede la patru luni după formarea guvernului PDL-PSD, dar şi la patru luni de la formarea guvernului PSD-PNL (+ PC pe locurile PNL – n.a.), poziţia lui Traian Băsescu este identică. Şi identic a fost şi comportamentul său în anul alegerilor: în 2008, PSD a fost desfiinţat şi tocat mărunt de Traian Băsescu, iar în 2012, USL a avut parte de un tratament similar.

Dar ce s-a mai întâmplat ceva mai târziu în 2009? „Mierea” lui Traian Băsescu s-a transformat în „fiere” şi prin manevre oculte, PSD a fost împins să iasă de la guvernare şi a redevenit ţinta atacurilor prezidenţiale. Ei bine, aşa cum îl ştim pe Traian Băsescu, „scenariul” ar putea să se repete în 2013, peste numai câteva luni. Cum acum preşedintele nu mai are un partid al său în componenţa guvernului, care să provoace plecarea „aliatului”, „fierea” din 2013 vizează, prin intrigi abile, spargerea USL şi forţarea unui partid (PNL) să plece de la guvernare. Cu un USL spart, Traian Băsescu va avea infim mai mult spaţiu de control asupra guvernului, asupra României şi şanse mari de revigorare a PDL sau a grupării politice pe care preconizează să o conducă din ianuarie 2015. „Mierea” de acum reprezintă o dublă capcană: una întinsă premierului (după eventuala rupere a USL, Victor Ponta va redeveni şi el ţinta atacurilor prezidenţiale, organismele europene îl vor ataca la baionetă, ANI, CCR, DNA îşi vor face „datoria”, până la totala decredibilizare a premierului şi a PSD) şi alta întinsă USL pe ansamblu. Şi Traian Băsescu chiar a lăsat pe 11 aprilie 2013 o portiţă deschisă pentru o eventuală rereevaluare: „Nu ştiu cât va fi. Deocamdată, ştiu că vorbesc foarte frumos despre guvern, şi când am ocazia cu Merkel, şi cu Hollande, şi cu premierul olandez, şi oricum îi spun: Domnule, avem un guvern care lucrează!”.

Când Antonescu „devine” Geoană

Dacă în paralela „Băsescu – guvern” avem ambele „faze” din 2009 şi până în prezent doar prima „fază” pentru 2013, avem în schimb ambele „faze” pe un alt subiect. Cel al liderului incomod şi recalcitrant faţă de Traian Băsescu. Urmăriţi cu atenţie:

11 aprilie 2013: „Eu cred că Antonescu ar trebui să vadă că Victor Ponta reuşeşte – ceea ce, mărturisesc, nu am crezut că se va întâmpla foarte curând – să înţeleagă responsabilitatea unei funcţii atât de înalte (…) Bun, acum el (Antonescu – n.a.) şi are o obsesie cu mine, cred că mă şi visează, i se pare că, atunci când vorbeşte oricine, vorbeşte Băsescu În momentul de faţă, nu este lider politic român mai decredibilizat decât Crin Antonescu, pe exterior. Or, ar fi o catastrofă pentru România să-l avem preşedinte, mâine, pe Crin Antonescu. El trebuie să se rebranduiască”.

14 aprilie 2009: „Luca Niculescu: Aceste declaraţii despre care vorbiţi – a fost una astăzi chiar a lui Mircea Geoană care vă viza în mod direct…

Traian Băsescu: Nu, că nu poate dormi dacă… Nu se poate culca. Cum se poate duce acasă la mama soacră să-i spună: astăzi am venit şi nu am fost suficient de bărbat să-l înjur pe Băsescu? Se duce întâi, mă înjură de două ori şi pe urmă se duce acasă.

Luca Niculescu: Spuneaţi că nu răspundeţi.

Traian Băsescu: Nu am răspuns, doar am dat o explicaţie de ce simte nevoia să atace tot timpul preşedintele”.

După cum se vede, nicio deosebire. În 2009 Mircea Geoană era numărul 2 în stat şi un fel de copreşedinte al alianţei de guvernare şi viitor candidat la preşedinţie; în 2013, Crin Antonescu este omul 2 în stat, copreşedinte al alianţei aflate la guvernare şi viitor candidat la Preşedinţie. Orice asemănare cu realitatea nu este deloc întâmplătoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.