Capella Coronensis celebrează România, Portugalia şi Europa

Pentru a sărbători Ziua Naţională a României, Institutul Cultural Român a invitat în acest an la Lisabona ansamblul braşovean Capella Coronensis, format în jurul reputatului muzician Markus Steffen Schlandt, titularul orgii din Biserica Neagră.

Concertul va avea loc pe data de 2 decembrie, la ora 19.30, în nava romanică a Catedralei Patriarhale a Lisabonei (Sé Patriarcal de Lisboa, sediu al cardinalului primat al Portugaliei), loc cu o acustică impresionantă, scenă a marilor ceremonii religioase de Crăciun şi de Paşti, aflată la porţile Alfamei, centrul urban, cultural şi turistic al capitalei lusitane.

Catedrala Patriarhală din Lisabona

Gazda noastră, căldurosul public portughez, va primi în dar piese originale pentru orgă, sau transcrise pentru acest instrument şi acompaniament, care se constituie într-un repertoriu solid şi variat, alcătuit astfel încât să celebreze nu doar ţara noastră, ci şi Portugalia şi o Europă atât de încercată în acest an:

J.S. BachToccata şi Fuga în Re

António Correa BragaBatalha de 6º Tom

Paul RichterAllegro din Sonata în Re minor

Claudio MerulaCiaccona

George EnescuMorgengebet

Richard KappAdagio

Bela BartokDansuri româneşti

Max RegerMaria Wiegenlied

Sigismund Toduţă Colinde româneşti

Tiberiu BrediceanuDomnul Sfant

Nicolae BretanTatăl nostru

George EnescuToccata din Suita a 2-a Op.10

J.S. BachVariaţiuni pe tema In dulci jubilo

Concert de Ziua Naţională a României la Lisabona

Sé Patriarcal (Catedrala Lisabonei şi sediul diocezei romano catolice din Lisabona) este finalizată la numai 4 ani de la eliberarea Lisabonei de sub dominaţia arabă. Construcţie de tip bazilical romanic datând din 1151, Sé Patriarcal de Lisboa beneficiază de una dintre cele mai apreciate orgi din Portugalia. Patriarhia Lisabonei, care administrează aşezământul, este, în prelungirea misiunii sale sacre, promotoarea a numeroase iniţiative culturale şi sociale cu caracter religios sau laic.

Steffen Markus Schlandt a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj (prof. Ursula Philippi). A fost Bursier DAAD (Institutul German pentru Relaţii Externe) la facultatea de muzică din Trossingen (prof. Christoph Bossert) apoi la Würtzburg (dirijat coral şi orchestră). Corepetitor al Societăţii Bach din Würtzburg (2001-2004).

A concertat în Germania, Franţa, Elveţia, Suedia, Italia, Croaţia, Ungaria şi România.

Din 2004 este dirijorul Corului Bach şi titularul orgii Bisericii Negre din Braşov. Profesor asociat la Facultatea de Muzică din Braşov. Participă la restaurarea mai multor orgi din patrimoniul transilvan (Braşov, Feldioara, Rupea, Hărman, Râşnov, Hălchiu etc.).

A fost distinc cu Premiul Fundaţiei Siebenbürgisch-sächsische Stiftung din München (2014) pentru lucrarea de doctorat Muzica de orgă din Braşov şi Ţara Bârsei.

Cristina Radu – soprană, este în prezent solistă a Operei din Braşov.

Ciprian Dancu – clarinet, este membru al Filarmonicii din Sibiu.

Roxana Curtgeafar – vioară, este membră a Filarmonicii din Braşov.

Emin Curtgeafar – oboi, este membru al Filarmonicii din Braşov.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.