Capul lui Klaus Iohannis ar fi căzut la Colectiv

Puţini dintre noi îşi mai amintesc că actualul preşedinte Klaus Iohannis ar fi trebuit să fie ministru de Interne în Guvernul Ponta, în locul lui Gabriel Oprea! Refuzul PSD de a-l numi pe Iohannis ca vicepremier şi ministru de Interne s-a soldat cu destrămarea USL în februarie2014. A fost numit atunci Gabriel Oprea.

Pentru că Victor Ponta nu a vrut în ruptul capului să-l numească pe Klaus Iohannis ca ministru de Interne şi vicepremier în cabinetul său, Crin Antonescu a anunţat în acea seară de 25 februarie 2014 că USL nu mai există!

Iată ce scria atunci ziarul „Gândul”: „Este o decizie care nu s-a luat uşor, pe care nu mi-am dorit-o şi pe care am încercat să o evităm. Toată alianţa pe care noi am dus-o 3 ani şi 20 de zile a avut un sens atâtat timp cât am putut spera că obiectivele sunt urmărite. Nu mai avem niciuna din aceste speranţe, Mi s-a părut onest să nu prelungim un festival de ipocrizie, ci să avem curajul să constatăm că USL nu există”, a spus Crin Antonescu, acuzându-l pe Victor Ponta că a creat artificial criza din USL”.

Aceeaşi sursă adăuga: „Înaintea şedinţei, apelul de ultimă oră a lui Victor Ponta a fost primit de liberali ca o ”intervenţie de efect teatral”, Crin Antonescu precizând înaintea întâlnirii liberalilor că a vorbit la telefon cu premierul care i-a confirmat că nu este dispus să accepte formula propusă cu Klaus Iohannis vicepremier şi ministru de Interne.

Chiar Iohannis a anunţat public cum s-au derulat negocierile PSD-PNL în cadrul USL, presa reţinînd în acea seară: „Negocierile din interiorul USL pentru remanierea Guvernului au eşuat, aşa cum a anunţat şi prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, după aproape trei săptămâni de discuţii. PNL i-a nominalizat pe Klaus Iohannis pentru postul de ministru de Interne, cumulat cu funcţia de vicepremier, pe Teodor Atanasiu pentru a prelua Ministerul Economiei, Eugen Nicolăescu la Finanţe şi Cristian Buşoi la Sănătate”.

Argumentul PSD a fost că structura Guvernului, aşa cum fusese votată în Parlament, cupla funcţia de vicepremier cu cea de ministru de Finanţe, situaţie în care era de acord ca Iohannis să fie şi vicele lui Victor Ponta! Klaus Iohannis a declinat oferta, singura variantă acceptată de actualul preşedinte al României rămînînd aceea de ministru de Interne!

Singurul care s-a opus atunci ruperii USL a fost Călin Popescu Tăriceanu, memorabilă fiind acea scenă de pe scările Guvernului, cînd Tăriceanu, singur, se ducea la Ponta în încercarea de a păstra USL.

Klaus Iohannis ar fi fost răspunzător de tragedia de la „Colectiv”

Practic, acum, Klaus Iohannis ar trebui să-i fie recunoscător lui Victor Ponta că în februarie 2014 nu l-a numit ministru de Interne, căci dacă PSD ar fi acceptat varianta propusă de PNL, la alegerile prezidenţiale din toamna aceluiaşi an, din partea USL ar fi participat şi ar fi cîştigat bătălia pentru Cotroceni liberalul Crin Antonescu, iar Victor Ponta şi-ar fi păstrat funcţia de prim-ministru, continuînd, mai mult ca sigur, cu aceiaşi miniştri în cabinet! Deci şi cu Klaus Iohannis ca ministru de Interne!

La exact un an după alegerile prezidenţiale, mai exact în noaptea de 30 octombrie 2015, s-a petrecut tragedia de la „Colectiv”, în urma căreia au murit 64 de persoane. Principalul responsabil din rîndul autorităţilor a fost considerat ministrul de Interne Gabriel Oprea şi, pentru că nu a vrut să-şi dea demisia, Victor Ponta a decis, în faţa unor manifestaţii publice de proporţii, să-şi depună mandatul de prim-ministru, decizie care a dus la căderea Guvernului!

Este cît se poate de limpede că, dacă ministru de Interne ar fi fost Klaus Iohannis, el era cel care trebuia să-şi dea demisia şi să suporte toate consecinţele care s-au spart atunci în capul lui Gabriel Oprea! Orice s-ar spune, nimeni nu crede că Iohannis, ca ministru de Interne, ar fi făcut ceva pentru ca tragedia de la „Colectiv” să nu se întîmple, căci, după moartea celor 64 de oameni, s-a descoperit că şi la Sibiu, unde Iohannis fusese primar, în diverse instituţii publice şi cluburi private erau aceleaşi condiţii ca la „Colectiv”!

Nu ştim dacă preşedintele Crin Antonescu (el ar fi devenit cert locatarul de la Cotroceni dacă ar fi fost candidatul USL) ar fi spus la fel ca Iohannis: „Trebuia să moară oameni pentru ca Guvernul acesta să plece”, dar este sigur că opinia publică l-ar fi forţat şi pe ministru de Interne Klaus Iohannis să-şi dea demisia! Dacă nu, Victor Ponta ar fi demisionat şi, odată cu el, cădea întreg Guvernul, deci şi Klaus Iohannis!

Am putea spune, deci, la un an după căderea Guvernului condus de Victor Ponta, că actualul preşedinte al României, Klaus Iohannis, ar trebui să-i mulţumească din inimă duşmanului său de azi pentru că nu l-a vrut ministru de Interne, întrucît în acest fel nu numai că i-a salvat cariera politică, dar i-a şi deschis drumul către funcţia de preşedinte al ţării! Culmea este că acela pe care l-a învins în alegerile din 2014 este chiar cel care i-a împiedicat prăbuşirea, adică Victor Ponta! În locul mulţumirilor, Klaus Iohannis a devenit cel mai dur adversar al lui Victor Ponta şi a făcut absolut orice pentru a-i dărîma Guvernul.

Peste cîteva luni, acelaşi Klaus Iohannis va fi pus într-o situaţie identică cu cea în care s-a aflat dumnealui în 2009, cînd tot PNL şi PSD l-au propus pentru desemnarea ca prim-ministru! Atunci, cele două partide au anunţat că au majoritatea parlamentară pentru a valida prin vot Guvernul, însă preşedintele Traian Băsescu a refuzat propunerea, trimiţîndu-l acasă chiar pe Klaus Iohannis.

După alegerile din această toamnă, este foarte probabil ca PSD şi ALDE, împreună cu UDMR şi minorităţi, să se ducă la preşedintele Klaus Iohannis tot cu o majoritate parlamentară pentru a propune un prim-ministru. Din declaraţiile liderilor PNL şi din analizele politice pe baza informaţiilor de la Cotroceni, se ştie că Iohannis nu va accepta o astfel de variantă, Dacian Cioloş fiind preferatul său pentru a conduce în continuare Guvernul!

Cu alte cuvinte, deşi i-a trecut glonţul pe la ureche în februarie 2014, cînd era gata să-şi pună pe cap cascheta lui Gabriel Oprea, Iohannis pare să facă la fel ca Traian Băsescu în 2009, forţînd Constituţia pentru a-şi vedea împlinit acel vis: „Guvernul Meu!”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.