Capul mafiei imobiliare ţigănești vrea la puşcărie în „Ghermania”

Ionelaş Cârpaci, şeful mafiei imobiliare ţigăneşti, vrea să facă puşcărie în Germania, după ce judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat, miercuri, definitiv, la 7 ani şi două luni de închisoare, pentru asociere în vederea comiterii de infracţiuni.

Cârpaci, pe numele său actual Ionel Sandner, este cetăţean german şi locuieşti în Frankfurt. El a optat pentru a-şi ispăşi pedeapsa, aplicată de instanţele judecătoreşti române, în Germania, din mai multe motive. Surse din cadrul etniei spun că acolo puşcăria este mai uşoară, posibilitatea de a ieşi mai repede, de după gratii, este mai mare şi că, în conformitate cu legislaţia germană, Sandner-Cârpaci ar putea cere chiar rejudecarea procesului său.

El a fost dat joi, în urmărire internaţională, după ce instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) l-a condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 7 ani şi două luni. La acesta se adaugă şi plata unor daune materiale însumând 1,5 milioane de euro, către o firmă privată din Timişoara, dar şi alţi 300.000 de euro către Primăria Timişoara, bani ce urmează să fie plăţi, în solidar, cu alte persoane condamnate în aceeaşi cauză.

Procesul lui Sandner-Cârpaci a început în anul 2010 şi, din cauza faptului că s-a întins pe o perioadă de aproape 6 ani, o parte din acuzele la adresa acestuia s-au prescris. Înainte de verdictul definitiv dat de către judecătorii ÎCCJ, magistraţii Curţii de Apel Timişoara îl condamnaseră la 10 ani şi 6 luni de închisoare. El a fost trimis în judecată după ce procurorii timişoreni au stabilit că mai multe terenuri, din Timişoara, au fost retrocedate unor cetăţeni fictivi de etnie germană, în baza unei dispoziţii de primar falsă. Ulterior ”proprietarii” îi vând lui Cârpaci Crăciun, în anul 2006, toate terenurile obţinute prin fals. În acelaşi an, Cârpaci Crăciun vinde către societatea Ital-Rom Construcţii aceleaşi terenuri. Aici, constructorul ridică un imobil şi doreşte să-şi exrindă proiectul, dar se dovedeşte că la mijloc e vorba de un fals şi intervin procurorii.

Sandner-Cârpaci este considerat cel mai bogat ţigan din România, cu o avere estimată de aproximativ 13 milioane de euro, deşi pe numele său nu are nici o proprietate. Chiar şi maşina pe care acesta o conduce este înmatriculată în Germania pe numele unui cetăţean român, care-i plăteşte şi asigurarea şi îi reînnoieşte anual o procură ca să poată circula. Clanul al cărui lider este considerat Sandner-Cârpaci deţine în Timişoara un număr de 144 de imobile, achiziţionate în ultimii 20 de ani, cu concursul unor funcţionari publici din primăria timişoreană. Recent, Vladimir Cârpaci, unul dintre membrii clanului condus de Sandner, a cumpărat pe strada Paris, din Timişoara, la numărul 13, o vilă cu trei apartamente. Toate dobândite, iniţial, pe Legea 112/1995, de către o judecătoare de la Curtea de Apel Timişoara, o procuroare şi un medic şi vândute, ulterior, ţiganilor la preţuri foarte bune.

Condamnarea lui Sandner-Cârpaci este cea mai mare pedeapsă primită de un membru al mafiei imobiliare ţigăneşti în ultimii ani. El, împreună cu complicii săi, a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara. La acest capitol, cel de instrumentare şi de trimitere în judecată a dosarelor mafiei imobiliare, au rămas datori faţă de comunitatea timişoreană atât procurorii Serviciului Teritorial Timişoara al DNA, cât şi cei ai DIICOT Timişoara.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 307 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.