×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 7 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 24 septembrie 2017, 18:47
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
O realitate infernală
Caracatiţa procurorilor: Lascu, Lazăr, Kovesi au fost pe rînd şefi şi subalterni

Casarea „Dosarului Transgaz”, în care este implicat fratele Codruţei Kovesi, după ce surioara sa a avut grijă ca acest dosar să zacă ani de zile prin sertarele DNA, ar fi trebuit să genereze un scandal imens în spaţiul public. N-a fost însă aşa pentru că Laura Codruţa Kovesi este, din motive necunoscute, bijuteria coroanei, de care nimeni nu se poate atinge.

Vedem cu toţii, ştim bine adevărul, iar ei ne mint în faţă că abia dacă se cunosc! Este vorba despre acest clan format din procurorii Ioan Lascu, Augustin Lazăr şi Laura Codruţa Kovesi. În realitate, între aceştia au fost relaţii atît de bune, încît aşa se poate explica ieşirea surprinzătoare din spuma mării a acestei zeiţe a dreptăţii, pe numele ei Laura Codruţa Kovesi!

„Vinovat” de această manevră este şi Vasile Blaga, cel care, fiind prieten bun cu Ioan Lascu, a propus-o pe fosta baschetbalistă pentru funcţia de procuror general al României, deşi, conform declaraţiei lui Traian Băsescu, avea doar trei dosare rezolvate! Lucrurile sînt însă binecunoscute, presa prezentîndu-le deseori, chiar dacă factorii de decizie s-au făcut că plouă.

Ceea ce vă arătăm astăzi este reprezentarea grafică a relaţiilor dintre cei trei, care durează de mai bine de 12 ani. Facem acest lucru pentru că, în urma declaraţiilor tupeiste ale fostului şi actualului procuror general al României, Laura Codruţa Kovesi şi, respectiv, Augustin Lazăr, o parte a opiniei publice este tentată să creadă că aceşti trei procurori chiar nu se cunoşteau sau nu au avut nici un fel de relaţie anterioară numirii în funcţie a lui Augustin Lazăr, şeful actual al fostei sale şefe!

Să urmărim însă mai întîi declaraţiile acestora, urmînd apoi să constataţi singuri, dumneavoastră, cititorii, dacă cei trei mint sau spun adevărul despre relaţia lor.

Augustin Lazăr despre relaţia cu Ioan Lascu: „El aparţine unei generaţii de distinşi procurori care sunt la pensie acum, cu 10 ani mai mare ca generația mea. El e în altă localitate în care nu mergeam decât ocazional. De unde până unde o prietenie? Îl apreciez ca profesionist, am avut relaţii bune ca şi cu alţi procurori care au lucrat cu mine. Nu am lucrat împreună” (Digi 24, 12.10.2016).

Codruţa Kovesi despre relaţia cu Augustin Lazăr: „Nu am treabă cu niciun candidat. Aţi scris că suntem prieteni. Nu e aşa. N-am vorbit cu Lazăr din 2012. Am lucrat cu toţi cei 4 candidaţi în cei 20 de ani de carieră şi am doar relaţii profesionale cu colegii participanţi la procedură. Nici unul din candidaţi nu are relaţii personale cu membri ai familiei mele” (HotNews, aprilie 2016).

Iată acum şi reprezentarea grafică a carierei celor trei procurori în perioada 2005-2017, care ne ajută să vedem cum se suprapun perioadele în care unii se subordonau celorlalţi:

Sintetizînd, graficul ne arată următoarea încrengătură:

- Ioan Lascu, tatăl Codruţei Kovesi, a fost procuror şef al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Mediaş în perioada 2005-2010, avîndu-l ca şef ierarhic pe Augustin Lazăr, care era procuror general al Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Alba Iulia. De asemenea, în perioada 2006-2010, şi fiica sa, Codruţa Kovesi, i-a fost şef ierarhic în calitate de procuror general al României.

- Augustin Lazăr a fost procuror general adjunct şi procuror general al Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Alba Iulia în perioada 2005-2016. Între 2005-2010 a fost şef ierarhic al lui Ioan Lascu, însă între 2006-2010 a fost în acelaşi timp şef ierarhic al lui Ioan Lascu, dar şi subaltern al Laurei Codruţa Kovesi, devenită procuror general al României. Între 2010-2013, Augustin Lazăr a rămas doar subalternul Codruţei Kovesi prin pensionarea tatălui acesteia. Din 2016, cînd devine el însuşi procuror general a României, Lazăr este şeful ierarhic al Codruţei Kovesi, care a fost numită şefa DNA.

- Laura Codruţa Kovesi a fost între 2005-2006 procuror şi şef DIICOT la Sibiu, avîndu-l ca şef ierarhic pe Augustin Lazăr. Între 2006-2010, ca procuror general al României, a fost şefa ierarhică atît a tatălui său, cît şi a lui Augustin Lazăr, rămînînd şefa celui din urmă pînă în anul 2013! Din 2016, Codruţa Kovesi îl are din nou ca şef ierarhic pe Augustin Lazăr, ea fiind şefa DNA, iar Lazăr devenind procuror general al României!

Pentru ca şi cei mai puţin familiarizaţi cu lumea justiţiei să înţeleagă ce se află în spatele acestei încrengături, precizăm că, în conformitate cu legea, parchetele sînt organizate pe lîngă instanţe. Astfel, Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel din Alba Iulia, al cărui şef a fost Augustin Lazăr, are arondat Parchetul de pe lîngă Judecătoria Mediaş, al cărui şef era Ioan Lascu, tatăl Codruţei Kovesi:

Să vedem acum ce spune legea despre subordonarea procurorilor. Totul este prevăzut în Legea 92/1992 privind organizarea judecătorească, unde, la art. 32 şi art. 41, citim:

- Art. 32: „Conducătorul unui parchet este subordonat conducătorului parchetului ierarhic superior din aceeaşi circumscripţie teritorială. Procurorul ierarhic superior poate să îndeplinească oricare dintre atribuţiile procurorilor în subordine şi să suspende ori să infirme actele şi dispoziţiile acestora, dacă sînt contrare legii. Dispoziţiile procurorului ierarhic superior, date în conformitate cu legea, sînt obligatorii pentru procurorii în subordine”.

- Art. 41: „Prim-procurorii parchetelor curtilor de apel exercita direct sau prin procurori-inspectori controlul asupra parchetelor din circumscriptia lor.

Nu există, deci, nici un dubiu în legătură cu subordonarea lui Ioan Lascu faţă de Augustin Lazăr, acest lucru fiind întărit şi de „REGULAMENTUL de ordine interioară al parchetelor”, unde, la art. 77, se precizează că:

Procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel are următoarele atribuţii:

a) organizează, coordonează şi conduce activitatea parchetului de pe lângă curtea de apel şi a celorlalte parchete din circumscripţie..., răspunzând de îndeplinirea sarcinilor ce îi revin;

b) evaluează anual activitatea parchetelor din subordine şi prezintă un raport procurorului general al Parchetului de pe lâng Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;

c) exercită controlul asupra procurorilor de la parchetele din subordine, direct sau prin procurori anume desemnaţi”.

Aşadar, întreaga activitate a lui Ioan Lascu la Parchetul de pe lîngă judecătoria Mediaş era organizată, coordonată şi condusă de Augustin Lazăr care îl şi controla pe tatăl Codruţei Kovesi!

La fel stau lucrurile şi în cazul Laurei Codruţa Kovesi care, în perioada 2006-2013 controla, coordona şi conducea activitatea lui Augustin Lazăr, al cărui şef ierarhic a fost! Şi tot la fel ar trebui să facă acum Augustin Lazăr, cînd lucruile s-au inversat, adică el a devenit, cel puţin formal, şeful ierarhic al Codruţei Kovesi!

Cu alte cuvinte, atunci cînd spun că abia dacă se cunosc, Ioan Lascu, Augustin Lazăr şi Codruţa Kovesi încearcă să ne arunce tuturor praf în ochi. Ca principiu, chiar şi pe vremea dictaturii comuniste se evitau astfel de numiri în clan, cînd oamenii care au avut relaţii de subordonare timp de ani de zile erau în situaţia de a deveni şefii foştilor lor şefi. Motivul era foarte simplu: fie că relaţiile anterioare erau de duşmănie şi puteau să provoace răzbunări nedorite, fie că, din contră, aceste relaţii erau de prea strînsă prietenie şi puteau provoca acţiuni de tip „clan”, greu de controlat ulterior.

În privinţa Laurei Codruţa Kovesi, semnele de întrebare sînt numeroase şi se regăsesc pe diferite paliere:

- Dosarul Transgaz, în care este implicat fratele său, Eduard Lascu, a fost deschis în 2014 şi a stat ani de zile în sertarele DNA, fiind clasat în decembrie 2016, o parte fiind disjunsă şi trimisă spre reanchetare la Parchetul de pe lîngă judecătoria Mediaş, adică exact acolo unde şef a fost decenii întregi chiar tatăl Codruţei şi al fratelui său, Eduard Lascu!

- Tergiversarea dosarului RC&RDS-Dumitru Dragomir, cu suspiciunea că la firma de cablu a lucrat fostul său soţ şi lucrează în prezent actualul său iubit, ambii avînd funcţii de conducere.

- În vie la Sebastian Ghiţă - este una dintre problemele la care Kovesi încă nu a răspuns. A fost sau a minţit cînd lua peste picior în faţa presei acest episod? Ce relaţie avea atunci cu Sebastian Ghiţă: una profesională sau una privată?

- La K1, K2 sau T14, unde se întîlnea cu Sebastian Ghiţă, ce rol avea, ştiindu-se că aceste locaţii erau case conspirative ale SRI?

- Ce relaţie a avut cu Darren White, şeful Secret Service-ului american?

- Cum a ajuns în casa lui Gabriel Oprea, din moment ce gazda spune că nu a invitat-o? Şi de ce nu răspunde direct la întrebările: a fost sau nu în seara de 6/7 decembrie 2009 la acea „cină electorală” şi ce căuta acolo?

S-au adunat atîtea probleme în jurul Codruţei Kovesi, încît păstrarea ei în funcţia de şefă a DNA a devenit o vulnerabilitate a întregului sistem judiciar şi nu numai, motiv pentru care CSM ar trebui să nu mai amîne autosesizarea în privinţa Codruţei Kovesi.

Ion SpânuPublicat Vineri, 05 mai 2017
20703
 | 58
 | 51
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
vindedeanu cu varza
+13
"Nici unul din candidaţi nu are relaţii personale cu membri ai familiei mele”=PARCA LA FEL SUNA SI FRAZA SPUSA DE TOV. T.BASESCU IN LEGATURA CU DOSUL ALA DE PALMA IN FATA UNUI COPIL! In Romania trebuie reinstaurata pedeapsa exemplara cu inchisoare pe viata fara posibilitate de eliberare ptr. tradare de tara sau subminarea economiei nationale. VRETI CEVA DE BINE DE LA UN TRACTORIST CA A.LAZAR? P-ASTIA-I AVEM, CU ASTIA MURIM CU ZILE....SUNTEM VARZA. GHINION
Publicat Sâmbătă, 06 mai 2017
+Răspunde
gelu
+26
Adica caracatita securistilor deghizati in procurori. Din 1947 Securitatea controleaza tot ce misca in tara asta chiar daca dupa Dec. 89 aceasta s-a vopsit gardul in SRI.
Publicat Sâmbătă, 06 mai 2017
+Răspunde
Laura Budai Deleanu @ gelu
+3
Este caracatita patriotilor romani!Bag sama Gelule ca d-ta nu ai avut sub ochi poza cu Bridinel Lascu la momentul 'Decembrie '89? Pai dom' procoror-sef se pozase in birou' lui de procoror-sef, in pulovar proletar, cu brasarda tricolara pe bratul stang, in care tinea telefonul, caci in clipele acelea grele pentru Tara , el muncea, tovarasi ! Cu ochii se uita fix in obiectiv si zambea complice, iar cu dreapta ne arata doua degete, in V! Inca de pe atunci Lupta Impotriva Coruptiei se pornise ! Drept pentru care ne aratau procororii comunisti doua de'jte. Acu' ne mai arata numa' Unu !
Publicat Duminică, 07 mai 2017
+Răspunde
gusteru
+3
Se pare ca, DNA are doar doi procurori care se lupta cu mafiotii: portocala si Uncheselu, restu a batut palma cu mafiotii sau nu executa ordinele sefei supreme.
Publicat Sâmbătă, 06 mai 2017
+Răspunde
JE SUIS RARINCA
+32
Statul Mafiot Criminal si Sekuristic creat de insusi Capoo Del Tutii Capii basescu traian in toata splendoarea sa. Na ca eu stiu ce spun.!!?? Stelu
Publicat Sâmbătă, 06 mai 2017
+Răspunde
Melos Negros @ JE SUIS RARINCA
+5
Și pe Băsescu cine l-a creat, amețitule?!
Publicat Sâmbătă, 06 mai 2017
+Răspunde
DREAPTACZC
+38
Gasca asta de ANTIROMANI trebuie sa fie demascata pina la dizolvare. Daca tot facem investigatii sa vedem si radacinile acestor indivizi sustinuti de serviciile secrete globaliste. Nici unul nu este ROMAN AUTENTIC. Asta explica mult. In plus trebuie sa fie tinuti sub observatie de detectivi voluntari care sa stabileasca clar toate persoanele cu care acestia au relatii. CUI pe CUI se scoate!
Publicat Sâmbătă, 06 mai 2017
+Răspunde
jignitu @ DREAPTACZC
+1
Niste ticalosi care in numele democratiei isi bat joc de cetatenii cinstiti!
Publicat Duminică, 07 mai 2017
+Răspunde
Charlie
+13
Pt. Poli 21 si pt. Cel care se uita aiurea. Domnilor, am pus punctul pe "i". Nu va faceti ca nu intelegeti si nu incercati sa directionati spre stanga, unul si spre dreapta,celalalt. V-am raspuns impreuna tocmai ca sa va arat ca cei pe care-i sustineti sunt comunisti, al doilea, respectiv "capitalisti de carton", primul. Capitalismul securist nu e capitalism. Cine se uita aiurea nu observa. In dec. 1989 au dat lovitura de stat kgb-istii comunisti instaurand pseudocapitalismul in care toti comunistii/securistii s-au capitalizat saracind poporul si tara. Ne conduc comunistii vopsiti in culori politice diferite pentru a ne imbrobodi. In loc Sa Te Uiti Aiurea, dle, mai bine puneti pseudonimul adevarat.
Publicat Sâmbătă, 06 mai 2017
+Răspunde
Moesia
+17
UNUIA CE-SI ZICE GOSPODAR PE FORUM: Pai tocmai ce strigarati la unison prin fata guvernului urland impotriva cerintelor individului Serban nicolae la comisia juridica, strigand cu ecou ca este catastrofa gratierii... Sau pentru ca erati in intelegeri ascunse (adica timpanul primise telefonul si ochiul vigilent pe facebook vazuse ca este momentul sa va adunati) pentru ca nicolae serban ala - soparla talpesista din psd - va face ceea ce trebuie ca voi repede, repejor sa iesiti din boscheti si sa strigati... vai coruptia....!!!????? Incepand cu admiratorul securistului Dancu - zic Rares Bogdan - ati sarit acum cu totii in apararea telpesistului serban nicolae, cand ieri tocmai ce strigati la unison impotriva sustinerilor lui!!!>> Nu vedeti ca mizeria voastra se vede de la o posta? Putina rusine si un pic de bun simt ai d-ta postacule ce te vrei gospodar ? De ce crezi ca a iesit Ghorghiu (amanata de profesie ) din sedinta comisiei juridice exact la vot ? Evident ..pentru ca solicitarile talpesistul serban sa ramana in continuare , ca voi - intelesii - sa iesiti iarasi din boscheti cu luminitele pe guvern ca sa nu se vada coruptia mare de tot la cei ce v-au creat. Numai ca cei din psd s-au prins si au dat votul in mod corect. Ce va faceti voi acum...? timpanul la sri si la soros... vedeti ce ordine mai primiti... Si evident lingeti unde mai ieri seara scuipati.... Sictir pt. postacul sorosist ...este putin spus!
Publicat Sâmbătă, 06 mai 2017
+Răspunde
Moesia
+33
USR-ul gandit si format la scoala securistilor sub conducerea lui coldea &kovesi, nu vede, nu aude de: "clanul format din procurorii Ioan Lascu, Augustin Lazăr şi Laura Codruţa Kovesi". Manipulati de interese obscure si ong-uri sorosiste (pt. care Guvernul nici pana astazi nu a solicitat sa vada cum si de unde sunt finantate aceste ong-uri si sa-i lase sa strige cat vor dar banii publici sa nu mai ajunga spre exemplu la aia de la dialog social, sa ia exemplul Portugaliei in acest sens) indivizii stau cu timpanul la telefon si cu ochiul pe facebook ca sa vada cand vine comanda de "so pe el"... Printre ei , desigur, sunt si multi naivi - aia care habar n-au pe ce lume traim - si multi altii comandati de sefii lor dragi ce sunt bagati in cat mai mult profit pentru strainatate si nimic pt. Romania.
Publicat Sâmbătă, 06 mai 2017
+Răspunde
sss @ Moesia
+18
In principiu ai dreptate,cu observatia ca o creditezi pe Kovesi cu prea multa inteligenta si imaginatie.Idem Coldea.Ei sunt numai supusii sistemului securisto-bolsevic.
Publicat Sâmbătă, 06 mai 2017
+Răspunde
Melos Negros
+18
Ăștia sunt rămășițele comunismului. La fel ca și Securitatea care e-n toate. Și la fel ca și toți politicienii de strânsură în frunte cu Băsescu. Morala? Mai avem de străbătut alți 25 de ani până să ieșim din comunism.
Publicat Sâmbătă, 06 mai 2017
+Răspunde
JE SUIS RARINCA @ Melos Negros
+19
Nu mai ametitule, astia sunt ..Spuma Capitalismului..!! nu ramasitele socialismului[[ comunismului ]] Ce au construit Socialisti in aceasta tara in cei aproximativ 50 de ani dupa eliberarea de fostul capitalism, au distrus din temelie rechinii capitalismului.!!Efectiv acesti capitalisti ne-au adus la sapa de lemn in mai putin de 25 de ani de zile. Adicatelea la analfabetism, saracie lucie in mediul rural si nu numai , reanvierea bolilor cronice ce au fost eradicate de catre comunisti. Tbc. Hepatita.. Rujeola, Rubeola. Pojar.. etc. iar in mediul rural a disparut orice forma de asistenta medicala. Pe timpul comunistilor , fiecare comuna avea un dispensar medical cu medic calificat, in ziua de azi mor cu zile prin satele si comunele patriei. De industria Romaniei construita de catre comunisti praful si pulberea sa ales. Daca nu construia Diktatorul !!!!??? sic Ceausescu metroul, casa poporului si acum circulam prin Bucale cu caruta [[ vechile trolebuze ]] Astea sunt fapte evidente mai ametitule. Nu inventii.!! Pana sa iesi di din comunism ametitule , Romania va intra in faliment total din toate punctele de vedere , moral, politic, economic etc. Toate duse la bun sfarsit de catre noii demokrati capitalisti.!! Ce draku nici atat lucru nu sunteti in stare sa discerneti.!! Chiar atat de ametiti si imprasitiati mintal puteti fi.!!?? Stelu
Publicat Sâmbătă, 06 mai 2017
+Răspunde
Melos Negros @ Melos Negros
+2
@JE SUIS RARINCA: du-te degrabă în Coreea de Nord ca să mai prinzi beneficiile „socialismului”, EDITAT
Publicat Sâmbătă, 06 mai 2017
+Răspunde
timidul a3
-14
"ar fi trebuit sa genereze un scandal imens in spatiul public". avem organe media care numai din scandaluri traiesc. cine i-a impiedicat?
Publicat Sâmbătă, 06 mai 2017
+Răspunde
Recomandate
Firea, călcată de bicicliști
Publicat acum 23 ore şi 5 minute
De ce crede Rusia că americanii nu vor ataca
Publicat acum 3 ore şi 39 minute
România pune piedici întreprinzătorilor
Publicat acum 3 ore şi 8 minute
Doftoriceala pe net poate ucide
Publicat acum 8 ore şi 27 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat acum 10 ore şi 7 minute
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Simona Popescu

De când fiecare telefon, de multe ori mai inteligent decât posesorul, este dotat cu o cameră video, o mulţime de cineaşti amatori îşi postează scurtmetrajele pe Facebook. Au o mare problemă, însă.

Simona PopescuPublicat acum 23 ore şi 44 minute