Caramitru l-a urecheat pe Turcescu în propria sa emisiune

Presa portocalie este cuprinsă şi ea de disperare din cauză că favoriţii ei alunecă tot mai tare pe tobogan. Drept urmare a început să recurgă la golănii de presă. Patru astfel de golănii îl au drept autor pe Robert Turcescu, iar pentru una dintre ele, Ion Caramitru l-a criticat dur, chiar când s-au aflat faţă în faţă.

Caramitru, supărat pe Turcescu

În cadrul unui interviu (înregistrat) cu Ion Caramitru, difuzat miercuri 28 decembrie, fostul ministru al Culturii i-a declarat franc în faţă interlocutorului său, Robert Turcescu, că este supărat pe el. Supărat din cauza tratamentului aplicat de Turcescu veteranului (95 de ani) istoric şi politician Neagu Djuvara. Practic, Robert Turcescu a comis faţă de Neagu Djuvara o golănie de presă, o golănie dintr-un şir mai lung de golănii. Tot ce i-a reproşat justificat Caramitru lui Turcescu vă prezentăm mai jos, dar după ce redăm cronologia golăniilor de presă legate de acest subiect.

Prima golănie

În ultimele zile din noiembrie, Robert Turcescu înregistrează un interviu cu istoricul Neagu Djuvara, interviu ce urma să fie difuzat între Crăciun şi Anul Nou. Surpriză însă pe 6 decembrie. În cadrul unei emisiuni în care subiectul dezbătut se referea la summitul de la Bruxelles, sărind de la una la alta, Robert Turcescu anunţă „o secvenţă savuroasă” cu Neagu Djuvara, menţionând că este vorba de un extras dintr-un interviu ce urma să fie difuzat ulterior, dar precizează că „secvenţa asta trebuie prezentată acum”. În respectivul fragment din interviu – fără absolut nici o legătură cu tema emisiunii transmise în direct -, Neagu Djuvara îi critica pe Ion Iliescu şi Crin Antonescu. Evident, pe burtieră a apărut „Neagu Djuvara îi face praf pe Iliescu şi Antonescu”. Faptul că Turcescu a prezentat sub formă de ştire de excepţie (în realitate un mare fâs, Djuvara în mai multe rânduri şi-a exprimat opinia critică faţă de Ion Iliescu şi Crin Antonescu) un fragment dintr-un interviu nedifuzat încă a reprezentat prima golănie. Pentru că nu a fost vorba de o promovare a interviului, ci de prezentarea unei „ştiri” care de fapt nu era ştire. Eventual manipulare. Că după derularea secvenţei Turcescu a cerut părerea invitaţilor din studio referitoare la „marele eveniment”, şi anume criticile aduse de un liberal preşedintelui partidului, nici nu mai contează.

A doua golănie

Pe 7 decembrie, Turcescu mai prezintă un scurt fragment din interviu. De această dată legat forţat de unul dintre subiectele emisiunii, şi anume de filmarea din avion a unei proprietăţi a lui Dan Voiculescu. În fragmentul din interviu dat pe 7 decembrie, Neagu Djuvara se întreabă la un moment dat de unde a avut Voiculescu bani „să facă faimosul Crescendo” (Crescent – n.a.) şi dacă justiţia nu poate afla acest aspect. Şi în acest caz, ca şi în primul, avem de-a face cu publicarea nu în scopuri de promovare a unor aspecte dintr-un interviu nedifuzat, ci în scopul de a „atinge” o anumită persoană. Suntem în faţa celei de-a doua golănii de presă. Trecem peste faptul că, făcând „ştiri” dintr-un interviu nedifuzat, Turceascu a „uitat” că ar fi trebuit să asculte şi poziţia părţilor criticate.

Evident, Hotnews a preluat urgent „ştirile” extrase de Robert Turcescu, după care acestea au apărut în presa portocalie.

A treia golănie

Nu cunoaştem împrejurările sau pe ce cale a primit informaţia corectă, dar pe 11 decembrie, Neagu Djuvara emite un comunicat de presă în care îşi cere scuze pentru criticile aduse lui Dan Voiculescu şi anunţă că îşi retrage afirmaţiile făcute.

Retractarea lui Djuvara stârneşte nemulţumirea lui Turcescu. Acesta, turbat de furie că venerabilul istoric îi dărâmă o parte a eşafodajului, îl desfiinţează două zile mai târziu pe Djuvara în „Academia Caţavencu”. Iată un fragment din execuţia sumară a lui Neagu Djuvara: „Vine o vârstă când toate se înmoaie. Se strâmbă ele braţe şi genunchi, spinări semeţe ori priviri crunte, darămite un amărât de verb sau o rostire fără echivoc. Aşa se face că, după ce mi ţi l-a pus pe Dan Voiculescu în rândul escrocilor pe motiv de Crescent, domnului Neagu Djuvara i s-a blegit spusa, lăsând să picure în presă un comunicat incontinent, din care rezultă că n-a ştiut s-o ţină p-aia dreaptă.

De frica unui proces, nenea Djuvara îşi exprimă regretul de a fi folosit, în necunoştinţă de cauză, o expresie infamantă la adresa domnului senator Voiculescu. Halal ţie, nene! Bravos, măi, musiu! Să luăm aminte aşadar la spusele domnului Djuvara, care ne e baci până la adânci bătrâneţi: nu contează maldărul de rahat sub care îngropi diamantul, câtă vreme ţi se iartă orice ruşine când te apropii de centenar. Şi, după cum se ştie, bătrânii au nu numai prostul obicei de a-şi lua înapoi spusele, dar, uneori, lăsaţi singuri în faţa istoriei, ajung, sărmanii, să facă pe ei”.

Nu credem că mai este ceva de comentat referitor la fondul şi mai ales forma acestui paragraf. Doar că depăşeşte graniţa unei golănii de presă, fiind mai aproape de o mizerie de presă.

Reproşurile lui Caramitru…

„M-am supărat pe articolul tău despre Neagu Djuvara. (…) Nu poţi să-l iubeşti pe Neagu Djuvara (anterior Turcescu afirmase că îl iubeşte pe Djuvara – n.a.).Ai depăşit măsura acolo. Nu a fost măsura justă în modul în care l-ai categorisit (…) Putea (N. Djuvara – n.a.) fi altfel tratat. Ţi-am spus toate astea din cauza unor metafore pe care le-ai folosit… Limbajul nu era cel mai potrivit. Lui Neagu Djuvara poţi să-i reproşezi orice, chiar şi de ce este aşa de bătrân…”. Evident, reproşurile lui Ion Caramitru nu au devenit ştire nici pe site-ul televiziunii unde prestează Robert Turcescu şi nici pe Hotnews.

… şi justificările lui Turcescu

„…Şi eu m-am supărat pe Neagu Djuvara (…) Spun că nu e, mai degrabă, o supărare a mea pe Neagu Djuvara. Este mai degrabă dorinţa mea de a vedea în România, la un moment dat, că există oameni capabili, dornici, să ducă un lucru până la capăt. (Cu alte cuvinte, în situaţia de faţă, dorinţa lui Robert Turcescu era ca Neagu Djuvara să persiste pe un subiect pe care l-a receptat eronat – Ceauşescu i-a dat bani lui Voiculescu – n.a.) Nu ştiu dacă este o chestiune de cerut scuze. Îmi asum totul. Aşa sunt eu. Şi tatălui meu i-am reproşat anumite lucruri pe un ton virulent …”

A patra golănie

Pe 27 decembrie se difuzează integral interviul cu Neagu Djuvara. În mod normal, ţinând cont de faptul că în interviu exista un pasaj retractat de cel intervievat, se impunea eliminarea lui, fie să apară pe burtieră precizarea că Neagu Djuvara a făcut în necunoştinţă de cauză respectivele informaţii şi că şi le-a retras. Evident, cel care s-a proclamat acum câţiva ani drept deontolog între deontologi, adică Robert Turcescu, nu a operat nici o modificare şi astfel a trecut peste voinţa celui intervievat. Sau, practic, i-a anulat astfel unilateral şi nepermis un punct de vedere exprimat public prin comunicatul de presă dat pe 11 decembrie. Aceasta este a patra golănie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.