Caravana cinematografică Cinecomunism, organizată de IICCMER, debutează anul acesta la Sibiu

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează joi, 20 martie, de la orele 17.30, la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, proiecţia filmului Goodbye Lenin, în cadrul caravanei cinematografice Cinecomunism.

Proiectul Cinecomunism cuprinde o serie de evenimente în cadrul cărora sunt prezentate filme documentare care tratează problematica regimului comunist, precum şi principalele producţii cinematografice care vizează această perioadă, cu scopul înţelegerii şi analizei acestui domeniu artistic considerat prioritar de propaganda oficială. Proiecţiile de film sunt urmate de discuţii cu istorici sau critici de film care decriptează mesajele politice subsumate textului vizual. Proiectul este gândit ca un festival itinerant şi se adresează unor categorii cât mai diverse de public.

În cadrul evenimentului de la Sibiu, va fi proiectat filmul Goodbye Lenin, regizat de Wolfgang Becker, cu scopul de a genera dezbateri despre modul în care societatea de astăzi se raportează la ceea ce a însemnat comunismul la 25 de ani de la căderea regimurilor totalitare din estul Europei. Nostalgia față de viața cotidiană specifică ultimelor decenii ale secolului XX se dovedește a fi un fenomen încă prezent, nu numai în rândurile celor care au trăt la maturitate experiența comunistă, dar şi pentru generaţiile mai tinere. Astfel, interacțiunea dintre reprezentanți ai diferitelor generații pe care o va prilejui evenimentul nu poate fi decât rodnică în ceea ce înseamnă o mai bună analiză, înțelegere și asumare a modelului de societate creat și pus în aplicare în țările est-europene timp de jumătate de secol.

Evenimentul va avea loc începând cu orele 17:30, în aula Avram Iancu a Facultăţii de Litere și Arte din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Vor lua cuvântul prof. univ. dr. Mihaela Grancea și conf. univ. dr. Vasile Ciobanu, cadre didactice ale Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiază, documentează și susţine conștientizarea publică a istoriei comunismului în România prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale și muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945-1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă.

Institutul coordonează câteva proiecte unice în ţară în acest domeniu, cum ar fi: șantiere arheologice de descoperire a victimelor Securităţii; Muzeul Memorial Râmnicu Sărat – fost penitenciar pentru deţinuţi politici; singura Universitate internaţională de Vară din România pentru studierea istoriei comunismului; primul manual de istorie a comunismului, Fototeca – cea mai mare bază de date online gratuită cu fotografii din timpul comunismului; primul master academic dedicat studiului istoriei comunismului; arhiva exilului românesc; proiecte mediatice de filme documentare.

IICCMER a devenit în timp un centru prestigios de cercetare la nivel european, prin intermediul căruia România își explorează, conștientizează și asumă trecutul comunist, își clarifică rolul în istoria europeană a secolului XX și promovează valorile democraţiei în societatea modernă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.