Cardinalul maghiar cu origini secuiești, Peter Erdo, are șanse să devină viitorul Suveran Pontif

«Succesorul lui Benedict al XVI-lea ca Suveran Pontif va fi ales înaintea sărbătorilor Paştelui Catolic între 25 şi 31 martie», a declarat cardinalul peruan Cipriani. Prelat, arhiepiscop de Lima şi membru al prelaturii personale Opus Dei.

Cipriani este unul dintre cei 116 cardinali ai conclavului care îl desemna pe succesorul lui Benedict al XVI-lea. Este considerat ca aparținând aripii ultraconservatoare în conclav. Cipriani a precizat că nu a fost stabilită data la care se va deschide conclavul, însă a spus că toți cardinalii speră ca, înainte chiar de Săptămâna Sfântă, să avem printre noi un nou Sfânt Părinte.

Cardinalul peruan a recunoscut că actualmente biserica catolică traversează un moment foarte important. Decizia Papei Benedict al XVI-lea, în vârstă de 85 de ani, de a renunţa la Pontificatul său este un eveniment aproape inedit în istoria Bisericii Catolice, singurul precedent fiind renunţarea din proprie voinţă la scaunul papal de către Celestin al V-lea, în anul 1294. Actualul Suveran Pontif a anunţat la 11 februarie că nu mai are forţa necesară să îşi asume funcţia în faţa provocărilor unei lumi în plină transformare. «Biserica Catolică este o instituţie umană şi divină. Divinitatea se regăseşte în credinţă, iar partea noastră umană este ce acare ne îndeamnă să facem schimb de idei între cardinali, înainte de conclav, pentru a încerca să găsim cea mai bună soluţie », a spus Cipriani.
Până la reunirea conclavului de cardinali care va alege noul Sfânt Părinte presa internațională face tot felul de speculații asupra potențialilor candidați cu șanse. Postul italian de radio RAI, cotidianul german Die Welt şi alte publicaţii au indicat că unul dintre favoriți ar fi și cardinalul magiar Péter Erdö, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, primat al Ungariei, și preşedintele Conferinţei Catolice a Episcopilor din Europa. Péter Erdö, singurul cardinal din Ungaria care va lua parte la conclav, a mai remarcat că omenirea este în aceste momente martora începuturilor unei noi ere, în care internetul reprezintă un nou nivel al realităţii, adăugând că probabil participanţii la conclav vor ţine seama de noul mediu., Potrivit portalului wikipedia.hu, primatul Ungariei, care este născut în 1952 la Budapesta, are reprezentate pe stema sa de cardinal simbolurile secuieşti (soarele şi luna pe fond albastru(, bunicii săi având origini secuieşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Valentin Raileanu 11 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.