„Care au fost motivele pentru care a fost înlăturată inscripţia Budapesta 1919 de pe Arcul de Triumf”

Adresată:  Domnului ministru al Culturii, Kelemen Hunor

Senator: Valer Marian

Circumscripţia electorală: nr. 32 Satu Mare

Colegiul electoral: 1

Grup parlamentar: Independent

Obiect: Dispariţia şi repunerea pe Arcul de Triumf din Bucureşti a inscripţiei  ”Budapesta 1919”

Şedinţa Senatului din : 17.03.2014

În temeiul art. 112 alin. 1 din Constituţia României şi art. 162 din Regulamentul Senatului, vă înaintez prezenta

INTERPELARE :   

            În perioada guvernării PDL-UNPR-UDMR, în timp ce ministru al Apărării Naţionale era preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, iar dvs. eraţi ministrul Culturii şi preşedintele UDMR, a fost înlăturată, în împrejurări şi din motive necunoscute, de pe Arcul de Triumf din Bucureşti, inscripţia „Budapesta 1919”, gravată alături de denumirile altor localităţi în care armata română a repurtat victorii în primul război mondial.

           Inscripţia „ Budapesta 1919” marca victoria armatei române din august 1919, când a zdrobit armata maghiară şi a ocupat vremelnic capitala Ungariei, prilej cu care a fost arborat drapelul tricolor românesc şi a fost pusă simbolic o opincă ţărănească pe Palatul Parlamentului din Budapesta. Armata română nu a participat atunci la un război de agresiune, respectiv la o campanie de cucerire sau de represalii, ci a intervenit la cererea puterilor Antantei, care au câştigat primul război mondial, pentru a înlătura pericolul reprezentat de armata maghiară condusă de Bela Kun ( originar din judeţul Satu Mare ), care proclamase al doilea stat bolşevic după Rusia Sovietică. Pe lângă caracterul pacificator şi preventiv, campania armatei române a avut şi un caracter umanitar, pentru că unităţile implicate au aprovizionat cu alimente populaţia Budapestei, care era afectată de sărăcie şi foamete, după pierderea războiului şi destrămarea Austro – Ungariei şi după izbucnirea revoluţiei comuniste.

           Inscripţia „ Budapesta 1919” nu a constituit un afront la adresa Ungariei şi a maghiarilor, ci a reprezentat o realitate istorică. În Franţa, de exemplu, nici după realizarea reconcilierii franco-germane în cadrul Uniunii Europene, dar nici măcar în timpul ocupaţiei naziste din perioada 1940 – 1944  nu au fost înlăturate de pe Arcul de Triumf din Paris marile victorii ale armatei franceze de la Verdunne şi de pe Somme.

           În consecinţă, vă solicit să-mi comunicaţi care au fost motivele pentru care a fost înlăturată inscripţia „ Budapesta 1919” de pe Arcul de Triumf şi dacă, având în vedere că actualmente sunt în curs lucrări de renovare la acest monument important, această inscripţie va fi repusă în locul iniţial.

           Solicit răspuns scris şi oral.

Senator

Valer Marian

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.