Care este soarta monumentului Crucea din Obor?

Mai ţineţi minte scandalul Crucii din Obor din 2009, când crucea de la 1877, de la ultimul loc de execuţii, a dispărut?!

Obiectiv clasat în Lista Patrimoniului, a reapărut bine sclivisită şi sablată, ca monument în faţa Primăriei Sectorului 3. Adrese, audienţe, scandal în ziare, muşamalizare la DCCPCNMB (deconcentrata Min. Culturii pentru Bucureşti) prin antedatarea unei aprobări… şi o placă la locul faptei…

Între timp, din cauza sablării şi curăţării de nepricepuţi, inscripţia de pe cruce a început să se şteargă din cauza unei erodări accelerate.

Crucea a fost mutată pentru a fi pus în aplicare planul lui Puiu Popoviciu legat de construirea unui mall în zona Obor. La ordinul primit, primarul a invocat un motiv legat de modernizarea zonei. Printre altele erau încurcaţi de faptul că prin cutumă negustorii au obiceiul să-şi marcheze vadul comercial obţinut în speţă ca aparţinând unui domeniu public cu destinaţie de târg şi piaţă. Pentru că la procese s-a vorbit de tradiţiile oborenilor din zona Obor, s-a trecut la mutarea crucii şi rebotezarea ei.

Pentru readucerea monumentului la locul iniţial, Asociaţia Frontului Negustoresc Obor a formulat o plângere penală în martie 2009. Din dosarul penal a rezultat că documentaţia tehnică a sculptorului care a efectuat sablarea (!!!) monumentului istoric aparţinea în fapt recondiţionării unui altar dintr-o biserică (!!!). Nu există nici o dovadă că s-ar fi efectuat conservarea crucii. Pierderea înscrisurilor, executate de vechii negustori de la care a fost furată crucea, era previzibilă. Se văd urmele raşchetării înscrisurilor de către sculptor special pentru a fi pierdută originea ei, pentru ca apoi să fie rebotezată „Crucea Independenţei”.

Suplimentar, un obscur ONG (chiar dacă are în componenţă un academician) pompos intitulat (Cultul eroilor…) şi-a dat acordul (fără a se consulta cu noi!!!) ca această cruce să fie refolosită cu altă destinaţie. Sub presiunea dosarului penal şi pentru închiderea lui s-a montat în vechea locaţie plăcuţa marcatoare prezentată mai sus.

În baza acestor date, dosarul a fost ulterior închis cu NUP. DIN LIPSĂ DE FONDURI NU S-A TRECUT LA PROCESUL PENAL. Urmează ca după ce Onţanu va fi dat la o parte din Primărie să revenim cu noi demersuri. Între timp am mai strâns noi documente, pentru că în zonă mai este şi Crucea lui Mogoş.

Cu recunoştinţă şi speranţă
Din partea Asociaţiei Frontului Negustoresc Obor: Mircea Gheorghiu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.