Care sunt cele mai mari investiții publice ale statului român

Statul român a alocat pentru 2015 o sumă de aproape 17 miliarde de lei pentru investiții publice, ceea ce a însemnat echivalentul a 2,3% din PIB. Felia cea mai mare a obținut-o Ministerul Apărării Naționale, 11,7% din întreaga sumă aferentă, pentru cheltuieli asimilate investițiilor, adică pentru modernizări, reabilitări, reparații capitale.

În total sunt 2 miliarde de lei. Urmează achizițiile de dotări independente pentru Ministerul Educației, 669 milioane de lei, și pentru Ministerul Afacerilor Interne, cu 587 milioane de lei. Tot la Educație au intrat 587 milioane de lei pentru cheltuieli asimilate investițiilor. Cea mai mare investiție efectuată de Ministerul Transporturilor nu este o autostradă, așa cum ne-am fi așteptat, ci reabilitarea liniei de cale ferată Brașov-Simeria, component a Coridorului IV paneuropean, pentru circulația trenurilor cu viteza maximă de 160 de km/h, secțiunea Coșlariu-Simeria. Această investiție a primit de la buget 566,8 milioane de lei. Alte 512,5 milioane de lei s-au alocat pentru secțiunea Coșlariu-Sighișoara, parte din același Coridor IV paneuropean. Conducerea CFR susține că lucrările de modernizare și reabilitare între Sighișoara și Simeria se vor finaliza cel târziu la finele anului viitor. În prezent, între Simeria și Sighișoara sunt cinci tronsoane aflate în curs de modenizare.

O sumă de 213 milioane de lei a fost alocată pentru continuarea reabilitării până la frontier, la Curtici. Un alt proiect grandios îl reprezintă protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru și Tomis Sud) și Eforie Nord. Aici statul a cheltuit 520 milioane de lei. Coordonatorul inițiativei, Romair Consulting, a anunțat miercuri că activitățile de reabilitare pentru cele cinci sectoare au fost finalizate iar aproximativ 278 mii de locuitori vor fi protejați în urma reducerii riscului de inundare a proprietăților. Conform Romair Consulting, municipiul Constanța are are o suprafață mai mare cu cel puțin 42 de hectare, asigurate prin cele cinci zone de plajă extinsă cu peste 100 metri, accesibile tuturor turiștilor începând cu anul 2016. Ministerul Mediului a primit 483,9 milioane de lei pentru consolidări de maluri, stoparea de eroziuni etc. Metroul din Capitală a cheltuit 431 milioane de lei pentru magistrala V Drumul Taberei-Universitate și 370 de milioane de lei pentru Magistrala IV, care se întinde până la Străulești. Porțiunea dintre Râul Doamnei-Eroilor era prevăzută să intre în funcțiune anul viitor în timp ce terminarea magistralei IV avea ca termen de finalizare la sfârșitul acestui an. Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume, a înghițit anul trecut investiții de 406 milioane de lei. Prima componentă a celui mai puternic laser din lume este gata, urmând să fie adusă în bucăţi, pentru a fi asamblată la Măgurele, începând cu iunie-iulie. Implementarea proiectului a ajuns la jumătate iar până la sfârșitul lui 2018 să fie gata în totalitate. Alte tronoane de autostradă care au primit bani au fost Nădlac-Ard, 227 milioane de lei, Brașov-Tg. Mureș-Cluj-Oradea, 221 milioane de lei, Sebeș-Turda, 213,8 milioane de lei.

Prima autostradă aflată pe lista celor mai mari investiții publice este Lugoj-Deva, 402 milioane de lei. Pe trei dintre tronsoanele acestui drum de mare viteză lucrările sunt realizate în proporție de 40-45%. Autostrada Timișoara-Lugoj a primit 297 milioane de lei. Aceasta a fost inaugurată la sfârșitul anului trecut, cu patru luni mai devreme. Un alt mare proiect al statului român, derulat prin Ministerul Transporturilor, îl reprezintă finalizarea digului de larg în Portul Constanța, și pentru această investiție s-au alocat 292,3 milioane de lei în 2015. Recepția lucrării s-a făcut în luna noiembrie a anului trecut iar proiectul a constat în extinderea cu 1.050 de metri a digului de larg, de la 4.850 de metri la 5.900 de metri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4561 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.